5 Eylül 2010 Pazar

Paco Rabanne - XS (1993)

"Çok kısa süren cool watervari fresh ve temiz açılışı, kısa süre sonra balımsı tatlılık eşliğindeki odunsu bir kokuya dönüşüyor.."


XS; Paco Rabanne'ın en başarılı ve çok satılan modellerinden birisi. 1993 çıkışlı ve odunsu çiçeksi misk tarzında bir koku. XS için hafif tatlı, kaliteli ve başarılı bir koku diyebiliriz. Ancak detaylara girelim.

XS'in harmanı:

üstte: mandalina, biberiye, tarhun, nane, bergamut, limon
ortada: kişniş, ardıç, adaçayı, sardunya, brezilya gülü
altta: amber, silhat, sandal ağacı, misk, vanilya


notalarında oluşuyor. Harmanı analiz ettiğimizde amber, gül, sandal ağacı, misk, vanilya gibi tatlılık verici kuvvetli notaların hepsinin dipte bulunduğunu görüyoruz. Buradan Paco Rabanne'in tatlılığı vurgulamak istediği anlaşılıyor. Gerçekten de öyle.


XS, kuvvetli yapıda, orta derecede tatlılıkta, dolgun, ancak mantıklı kullanımında boğmayan bir koku. Çok kısa süren cool watervari fresh ve temiz açılışı, kısa süre sonra balımsı tatlılık eşliğindeki odunsu bir kokuya dönüşüyor. Ki bunu da tüm o tatlılık veren notalarına borçlu. Harmanı doğal ve sentetiklik yok. Ancak tatlılık veren notaların çabuk ortaya çıkması ve o şekilde asılı kalmaları, kokuyu az da olsa tekdüze hale getirebiliyor.

XS'in bir önemli kusuru ten seçiyor olması. Bu bakımdan almadan önce denemeniz şart. Kimi tenlerde turunçgilli otsu yönleri ortaya çıkarken, kimi tenlerde kısa sürede tatlı yönleri ortaya çıkıp sıkıcı olabiliyor. Esmer ve kumral tenlere öneririm. Özetle ortalamalardan daha kaliteli, güzel kokulu ve başarılı bir koku. Ancak altlardaki tatlı notalar üstteki ferah turunçgilleri bu kadar çabuk ve etkili baskılamasaymış çok daha başarılı bir parfüm olurmuş diye düşündürmüyor da değil. Ama yine de başarılı bir koku.

Kalıcılık ve fark edilirliği gayet iyi. Uygun yaş grubu ise 18-35 civarı. Sıcak günlerde kullanılmamalı, bayık olacaktır. Daha ziyade serin günlerin kokusu. Denemenizi tavsiye ediyorum.

3 yorum:

  1. ultraviolet man deneme sansiniz oldumu acacba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ultraviolet kullanıp pek beğenmediğim parfümlerdendir.

      Sil
  2. Selam Lord kardeşim. Arada bir bloga girip tekrar tekrar okuyorum ve zamana dalıyorum. My Gitar zamanına kadar :)) Okuyunca bu parfümü ne kadar özlediğimi fark ettim. Evede arada bir şişesini kokluyorum ama yenisi gerekecek. Ben çok severek kullandım. Kendine has çok süper olmasada kusuru olan bir güzellik ama öz güvenli :)

    YanıtlaSil