9 Eylül 2010 Perşembe

Emanuel Ungaro - Ungaro III (1993)

"çok zengin, koyu tarzda, gotik bir kokusu var.." 


Evet, işte karşınızda ünlü Ungaro. Bir Ungaroyu anlatmak herkesin yapabileceği bir iş değil. Çünkü çok dolu, çok sesli yapılara sahipler. İncelemesini yaptığım serinin 3 numaralı son versiyonu ve bence en iyisi. Parfüm 1993 çıkışlı aromatik fujer bir koku.

Ungaro III' ün harmanı:

üstte: portakal, maun, kişniş, lavanta, votka, limon, adaçayı
ortada: yasemin, inci çiçeği, gül, sardunya
altta: sandal ağacı, silhat, misk, meşe yosunu, kabe samanı, sedir

notalarından oluşuyor. Üst notalarda pek görülmeyen votka ve maun gibi iki inginç nota var. Orta notalar alışıldık çiçeksi notalar. Alt notalar da yine oldukça standart ve sevilen bir kombinasyon. Alt notalarında meşe yosunu, misk, sedir ve silhat barındıran herhangi bir parfümün başarısız olması zaten düşük bir ihtimal.

Hımm, Ungaro III'e nerden başlasam. Harman çok doğal, çok zengin. Notalar birbirleriyle uyumlu olmakla beraber, hepsi ayrı ayrı kendisini belli ediyor. Bu durum baştan sona böyle. Gün içerisinde devamlı farklı bir notayı fark ediyorsunuz. Bu bazen algılarınızı yorabilse de, bu; kokuyu özel yapan önemli bir tarz.


Kokusuna gelirsek; çok zengin, koyu tarzda, gotik bir kokusu var. Gotik koku nasıl olur demeyin. Ungaro III' ü kullandığınızda gotik koku nasıl olur tam olarak anlayacaksınız. Koyu, köşeli, karanlık odunsu bir atmosferin her yerinde tatlımsı gül notası. Kırmızı güller. Gözünüzün önüne, karanlık köşeli mimariler, kırmızı güller, kırmızı şarap, hatta kan geliyor. Koku kendine has ve farklı olmakla beraber oldukça güzel.

Hristiyan cenazelerini düşünün, herkes siyah giyinmiş. Mezarlıkta yanyanalar, işte bu ana çok uygun bir koku mesela. Kesinlikle liseli, tecrübesiz, akşamcı kokusu değil. Ama bir italyan restoranına mükemmel uyum sağlar. Hareketli ve ateşli danslarda karşınızdakini etkiler. Kendisini kanıtlama derdi yok, çünkü parfüm dünyasındaki en kendine has parfümlerden biri. Bakın basenotes'ta çok güzel bir tanımlaması var:

"I loved Ungaro III from the very first try. It is a very rich and sophisticated fragrance, but not necessarily as dark as other users described it- it certailny has obviously "dark" oriental, spicy, leathery-wooden tones but wisely counterbalanced and completed by citrus and fruity tones- somewhat like Fahrenheit with a lighter, fruitier and warmer finish. But maybe even the lighter notes harmonize perfectly with the slightly "gothic" touch of this scent- rather than suggesting fresh fruit and citrus, they rather resemble the scents a Baroque still life with fruits, autumn leaves and wine might remind of - overripe, almost slighly decaying rich grapes, leaves bearing a slightly wooden and smoky undertone, heayily scented desert wines, expensive Oriental incense... I associate with rich golden-brown, slightly melancholic landsacpes, textures and colours somewhat like in a Rembrandt painting. The bottle matches this sensation perfectly, its touches of old gold, the purple-violet glass and bottle-cap reminding of red marble is in perfect harmony with the content. A very balsamic and warm, sensual and luxurious version of a Mediterranenan-chypre scent."



Sonuç olarak özel bir koku. Karışık ve maskülen ama ağır değil, boğmuyor. Gayet yumuşak, oturaklı bir yapıda. Elbette bir başyapıt değil ama önemli bir koku. Herkesin aynı parfümü kullanmasından rahatsız olup benim parfümüm farklı, bana has olmalı diyenler bu kokuyu seveceklerdir. Ayrıca parfümle ilgileniyorum diyen herkesin en azından bir kere denemesi gereken bir parfüm.

Kalıcılık ortalama altı, fark edilirlik ortalam. Tene yakın kalmayı seviyor. Bu açıdan uygun zamanda, sıcak ve cezbedici bir parfüm. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri. Bir kere mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum ancak, parfüm tecrübeniz azsa, hatta 40-50 parfümden az parfüm tanıdıysanız henüz sizin için erken. Anlayamama ihtimaliniz yüksek olur.

2 yorum:

  1. Bak simdi merak ettim bu parfumu.

    YanıtlaSil
  2. merhaba,ungaro 3 ve ysl jazz dan birini almayı düşünüyorum fakat her ikisi de kozmetik marketlerde bulunmadığı için deneme şansım yok dolayısıyla internet üzerinden sipariş vereceğim.ancak öğrenciyim ve bunlara vereceğim ücret benim için çok önemli bu nedenle kör alışına kurban gitmek istemem.parfümün sadece güzel kokması benim için yeterli değil aynı zamanda bir güçlü bir karaktere de sahip olmalı.daha önce issey miyake kullandım;koku çok hoş günlük kullanım için gayet tatmin edici ama sadece o kadar başka hiçbir özelliği yok.örneğin lacoste red'i de beğenerek kullanırım ama onun da durumu issey ile aynı.Versace blue jeans ise uzun süre kullanıp pek savunmadığım, gerçekten özel ama tam anlamıyla ''boğuk bir kokuya sahip'' buğulu,yorucu bir koku bence.bunları göz önüne alarak bir öneride bulunabilir misiniz?

    YanıtlaSil