5 Eylül 2010 Pazar

Calvin Klein - Escape (1993)

"diğer notalara çok takılmayın özü bu: yumuşak ve hoş bir kavun, mango kombinasyonu.." 



Escape, zaten pek çoğunuz tarafından bilinen fresh tarzda bir Calvin kokusu. 1993 yılında çıkan parfüm oldukça yumuşak, meyveli bir yapıda aromatik yeşil bir koku.

Escape'in harmanı:

üstte: okaliptus, kavun, ardıç, greyfurt, mango, bergamut
ortada: biberiye, servi, köknar, adaçayı, huş, sucul notalar
altta: sandal ağacı, amber, silhat, meşe yosunu, kabe samanı

notalarından oluşuyor. Harmanın güzelliğine bakar mısınız. Hiç haz etmediğim ada çayını saymazsak(ki bu parfümde hiç duyulmuyor) tamamiyle sevilen esanslardan üretilmiş. Birkaç yüz parfüm kullanmış ve burnuma da güvenen biri olarak basenotes'taki olumsuz yorumların aksine, ilk başta düşündüğüm gibi halen de escape'in standart CK kalitesinden biraz daha üstte, oldukça doğal harmanlı, özenilerek üretilmiş başarılı bir koku olduğunu düşünüyorum.

Bu tarz yorumları yapan kişilerin basenotes profillerine baktığımda ya çoğunlukla niche market ürünlerini kullanıp, sanki aşağılarmışçasına, yapay bir kibirle, iyi -kötü tüm standart market ürünlerini kötülemiş olduklarını, ya da birkaç bin incelemeli kişiler olduklarını görüyorum. Malum bir parfümü anlayabilmek için en az 3-4 güne ihtiyacınız var, hatta bazı özel parfümler çok daha uzun süreler isteyebiliyor. Bu şekilde binlerce incelemesi olan kişilerin denedikleri parfümlere gereken test sürecini verdiklerini düşünmüyorum. Büyük ihtimalle küçük vial şişelerini bir gün kullanıp yorum yapıyorlar. Aksi taktirde 3000 küsür parfümü, bir tanesini 3 gün kullanarak yorumlamak kaba hesapla 30 yıl sürmekte. Günde 1 sample bile deneyen biri olsa 10 yıllık bir tecrübe gerekli. Dolayısıyla basenotes'ta her gördüğünüz yüzlerce, binlerce yorumları olan üyelerin her yorumlarına fazla takılmamanızı sağlık veririm.


Neyse konumuza dönersek, sanılmasın ki bu kadar lafı escape'i yüceltmek, ya da onun muhteşem bir koku olduğunu anlatmak için yapıyorum. İkisi de değil. Ama yiğidi öldürüp, hakkını da vermek lazım. Evet belki benzersiz ya da çok yüksek kalite bir parfüm değil, ama Escape bana göre, doğal ve çok uyumlu harmanıyla, güzel ve kalıcı kokusuyla zaten ortalamadan daha yüksek kalite ürünler yapan CK'nın değerli bir parfümü. Kokusu oldukça yumuşak, kavun ve mango kokusu karışımında. Dolayısıyla diğer notalara çok takılmayın özü bu: yumuşak ve hoş bir kavun, mango kombinasyonu. Birazcık feminenlik barındırmakla beraber bu rahatsız edici düzeyde değil.



Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalamanın az üzeri. Uygun yaş grubu 16-30. Sonrasına fazla hafif kalabilir. Çok sıcak günler dışında her zaman kullanılabilir. Özellikle neşeli ve yumuşak kokusuyla tam bir ilkbahar kokusu. Meyveli parfümleri seviyorsanız mutlaka denemelisiniz. Bunun dışında her parfüm severe de denemelerini tavsiye ederim.

4 yorum:

  1. Merhaba Lord Sparhawk komsum,
    öncelikle blog gerçekten harika seni tebrik ederim. Bendede biraz parfum merakı var ama seninki gerçekten profesyonel bir yaklaşım.
    son zamanlarda Eternity parfum ve after shave lotion çok beğenerek kullanıyorum.issey miyake,davidoff cool water,escape,hugo boss,Armani , ralph lauren , roma, givency insense,dolabımda ilk başta aklıma gelenler.
    bunlardan yaşımı tahmin edebilirsin aslında.. :)
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba honemeister komşum, teşekkür ederim yorumların için.

    Karma bir beğeni listesi yazmışsın ağırtoplar arasında hafiflerle birlikte o açıdan tahmin zor. :)

    Ama tıraş koleksiyonundan ve bunlara harcayacağın paranın getirisi olacak bir kariyeri düşünürsem orta otuzlar ya da en fazla 40ların başı diye tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ben bu kokuyu sadece yumuşak değil ayrıca oldukça feminen buldum.Hemen hemen Calvin Klein One kadar feminen bence.Beğenemedim kısacası.10 üzerinden ancak 4 veririm.Ama meyveli bir parfüm için çok kalıcı sayılır.Gömleğimde net 6-7 saat kadar kaldı.

    YanıtlaSil
  4. Evet biraz feminenliğe sahip, ama rahatsız edici seviyede değil. Dolce & gabbana gibi çok daha feminen parfümler de var.

    YanıtlaSil