17 Şubat 2016 Çarşamba

Salvador Dali - Salvador for Men (1992)

 "hem koku olarak, hem de parfümün karakteristiği olarak bir kaç faz yaşıyor.."


Salvador Dali kendine has, herkesce bilinmeyen bir parfüm markasıyken yaklaşık 2010 gibilerde atağa geçerek hem kadınlar, hem de erkekler için pek çok yeni model üretmeye başladı. Bunlar her ne kadar öyle çok öne sıyrılan,  öne çıkabilen parfümler olmasalar da marka hala 2000ler öncesi çıkarttığı bazı kaliteli parfümlerle konuya meraklı kişiler için yerini korumayı başarıyor. 87 çıkışlı Dali parfümünden sonra yine eski üretim olan bu parfüm konusunda da oldukça heyecanlıydım. Sonuçta 2000ler öncesi bir parfüm olarak iyi çıkması yüksek ihtimaldi. Bakalım nasıl, görelim. 92 çıkışlı ve artık üretilmeyen parfümümüz, aromatik fujer tarzında. 

Salvador for Men'in harmanı:

üstte: aldehitler, pelin otu, kişniş, frenk kimyonu, yeşil notalar, tarhun, karabiber, bergamut
ortada: karanfil, tarçın, yasemin, gül
altta: deri, tonka fasulyesi, kehribar, silhat, misk, meşe yosunu, vanilya, sedir

notalarından oluşuyor. Aslında parfüm lavanta ve sardunya içermeyerek tam kalıp bir fujer olarak kendini göstermiyor, zaman zaman aromatik yeşil'e de kaçmakla beraber yine de alttaki meşe yosunu hakimliği sağlayarak ben bir fujer'im dedirtiyor. Her ne kadar aldehitler daha eskilere dayanan bir teknoloji olsa da, 92 çıkışlı bir parfümde  görmek şaşırtmıyor değil. Harman için diyebileceklerim oldukça geçişken dinamik bir harman olduğu. Hem koku olarak, hem de parfümün karakteristiği olarak bir kaç faz yaşıyor. Doğallığa gelirsek ne yazık ki bu konuda biraz üzüldüm. Parfümün başlarında bir süre aldehitlerin sentetik kokusunu alıyorsunuz ve yorucu bir sentetiklik bu. Neyse ki bu çok uzun sürmüyor. Yine de böyle eski ve klasik yapılı bir parfümde beklenmedik bir durum. Klasik demişken parfümümüz oldukça maskülen yapılı klasik bir erkek parfümü. Detaylarına girmeden harmanda diğer üzüldüğüm nokta son derece sönük bir harmana sahip olması. Çok içine kapalı, tene çok yakın kalan, kendini gösteremeyen bir harman, elimdeki örneğin eski olması bunda bir nebze oluşturacaktır elbet ama, çok daha eski kullandığım bazı parfümlerin hala güçlü ve gövdeli olabildiklerini düşünürsem, sıkıntı parfümün kendisinde bence. Bunu dışında harmandaki diğer notalar doğal, çok kaliteli değil ama birbirleriyle uyumlular. 
 
fotoğraf: Victor Wong
 
Şimdi eğlenceli kısım olan kokuya gelelim. Koku bir bütün olarak aromatik fujer dedim. Ancak ilk açılış daha ziyade şipremsi, dolgun ve berrak bir bergamut asiditesiyle açılıyor. Hemen ardından yeşil notalar vuruyor. Tarhun, kimyon gibi notaları da duyunca hah tam bir klasik diyorsunuz. Bergamutlu açılış 1-2 dakika sürmüyor bile ve bergamuttan sonra yeşil notalar ve baharatlar daha ön plana çıkıyor. Koku olarak loewe pour homme gibi başlayıp, sonrasında daha yeşil aromatik yapılı olan loewe esencia' ya dönüşüyor. Yalnız bu sadece koku benzerliği anlamında. Kokusunun genel kalitesi iki parfüme de yaklaşamıyor. Açılışı biraz boss spirit'i de anımsatmadı değil. 
 
Açılışta bergamutun hemen arkasında malesef bahsettiğim aldehitlerin rahatsız edici sentetikliğini alıyorsunuz. Bu aşamada yeşil notalar, tarhun, kimyon, pelin otu ve meşe yosunu baskın notalar. Yarım saat geçtikten sonra üst notalar hafifliyor, onlara vanilya notası karışıyor. Birlikte güzel bir uyum oluşturuyorlar. Yani yeşil bir fujer'e hafif vanilya. Bu ne çok özel, ne çok klas bir vanilya notası, sıradan. Bu aşamada da meşe yosunu notası tüm parfümün arka planında aynen kokmaya devam ediyor. Benim tenimde orta notalar hiç yok gibiydi, parfümün eskiliğinden zayıflamış da olabilirler tabi. Alt notalardan ise vanilya, silhat, azıcık amber ve meşe yosununu alıyorsunuz. Bende ne deri, ne misk, ne sedir duyuluyordu. Silhat ise kendini çok yaramaz bir şekilde hem açılışta, hem ara sıra ufak rüzgar hareketlerinde belli ediyor, ama çok zayıf, keşke daha kuvvetli olsaymış güzel bir silhat çünkü. Bu parfümde en dolgun nota yeşil notalar, baharatlar ve onlara her daim arka plan oluşturan meşe yosunu. Meşe yosunu notasını seviyorsanız seveceğiniz bir parfüm çünkü doğal bir esans kullanılmış. 
 
 
Özetle, şu sentetik bir iki notayı çıkarsak aslında koku karakteri olarak loewe esencia'ya benzeyen güzel bir yeşil aromatik fujer yaratmışlar, fakat ne yazık ki bunu ortalama kalite esanslarla ve cimrilikle yapmışlar. Ortaya çıkan ürün koku olarak güzel olsa da ne dönemi maskülen parfümlerinin kalitesinde, ne de onların dolgunluğunda. Bir koku çok sönükse ve pek hissedilmiyorsa, güzel kokması neye yarar değil mi? 

Fark edilirliği çok düşük. Kalıcılığı da yine aynı şekilde, hele ki dönemi ve tarzı için düşük. Benim tenimde 3 saat sonrası neredeyse tamamen uçtu sadece çok hafif bir vanilya esamesi kalmıştı ki, vanilyanın en kuvvetli esasnlardan biri olduğunu zaten biliyoruz. İdeal yaş grubu 30 ve üzeri diyebilirim. Ama altı da kullanabilir, çok ağır, geri kafa bir parfüm değil. 4 mevsim, günün her saati kullanılabilir. Peki ben bunu öneriyor muyum? Benim gibi maskülen parfümler hastası bile olsanız hayır, çünkü yakın koku karakterinde çok daha başarılı bir çok alternatifi var. Bu sönük yapısıyla aramaya değer görmüyorum. 

Bu arada, son zamanlarda internet aleminde irili, ufaklı yeni pek çok parfüm inceleme sitesi, blogu görüyorum. Bu, ülkenin parfüm kültürü olarak sevinidirici olsa da, neredeyse tümünde benim kalıplaştırdığım inceleme tarzının kullanılmış olması, hatta bazı kalıp kelimelerimin bile birebir araklandığını görmem üzmüyor değil. En azından bu inceleme yapan kişiler başkalarını taklit etmekten ziyade, yeni bir şeyler ortaya koymayı denemeli, farklı olmalı ve başta kendilerine saygılı olmalılar düşüncesindeyim.

12 yorum:

  1. Yeniden merhaba. Parfüm bloglarında, parfüm üreticilerinin tanıtımlarındaki yazıların Türkçeye çevrilip, parfüm inceleme yazısı yayınlanması sıkıcı hale gelmişti. Böylesi sıkıcı gurme blog yazarlarının ardından yazınızı görmek güzeldi devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  2. çok sevindim sayın lord:) My gitardaki günleri özledim inanın,bir çok sözde yorumcu her gün yazıyor sizin gibi gerçek burun yazmıyor,Tamam sizinle tarzımız uymadı ,yorumlarınızın güzelliğiyle tarzıma uymayan çok maskulen aldım zamanında ama olsun bunlar gelişimdi,lütfen yazın meydan kendini dostoyevski sanan sözde parfüm yorumcusu kişilere kalmasın saygılar.
    mm.olcayto mehmet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim olcayto komşum, yazmaya devam etmeye çalışacağım vakit buldukca.

      Sil
  3. bugün aldığım en güzel haber özgün bey'in tekrar blog yazması.türkiye deki en kaliteli burunlardan birisiniz özgün bey bizi yazılarınızdan mahrum bırakmamanız dileğiyle

    YanıtlaSil
  4. My Lord...
    Bize parfümün alfabesini öğreten adam
    Önünde saygı ile eğiliyorum
    muratoz73

    YanıtlaSil
  5. Özgün bey ne kadar sevindim anlatamam tekrar yazıyor olmanıza.Çok uzun bir ara verdiniz,inanın neredeyse her gün bloğunuza girip yeni bir incelemeniz varmı diye kontrol ediyordum.
    Sabırsızlıkla yeni incelemelerinizi bekliyor olacağım,saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bu akşam yeni bir inceleme daha geliyor.

      Sil
  6. Bir daha bu kadar uzun ara vermeyin lütfen. Sizden bir Tobacco Vanille yorumu bekliyorum dört gözle.

    YanıtlaSil
  7. acıkcası bende cok ozlemısım yazılarını lutfen zaman buldukca yazmaya calıs

    YanıtlaSil