7 Ocak 2013 Pazartesi

Loewe - Esencia homme (1988)

"Polo'yu beğenen birinin bunu beğenmemesi mümkün değil gibi.."


Yeşil şişe ve 88 çıkıştan bir tahminde bulunduysanız, evet haklısınız. Solo' nun aksine Esencia tam bir klasik. 88 çıkışlı parfümümüz aromatik fujer tipinde klasik maskülen erkek parfümü. Detaylardan önce harmana bakalım.

Esencia homme' un harmanı:

üstte: tarhun, ardıç yemişi, lavanta, kasnı sakızı, limon, bergamut, petitgrain
ortada: ada çayı, muskat, fesleğen, yasemin, neroli, inci çiçeği, gül, çam, sardunya, kuşüzümü
altta: tonka fasulyesi, deri, sandal ağacı, köknar, amber, silhat, misk, meşe yosunu, kabe samanı, sedir, asilbent


notalarından oluşuyor. Yine dolu bir harman ama kalite olarak çok daha üst düzey olduğu için, bu notaların büyük bir kısmını açık ve temiz şekilde algılıyorsunuz. Harmanda sentetiklik yok gibi. Belki ardıç yemişi ve köknarda biraz onu da her burnun algılayabileceğini pek zannetmiyorum. 80lerin klasik maskülen parfümlerinin zengin ve lezzetli harmanına sahip. Parfüm bir aromatik fujer ama, nasıl loewe ph' nin tarzı aromatik fujerden şipreye kayıyorsa, esencia' nın karakteri de; lavantalı, meşe yosunlu fujer yönünden ziyade, ardıçlı, köknarlı, otsu notaların koyu yeşilliğinden gelen aromatik yönü daha fazla. Yani bir paco rabanne gibi, jaguar gibi, Tsar(aromatik değil ama kokusu öyle) aromatiklik. Üstüne bir de tonka, meşe yosunu, kasnı ve asilbent gibi reçineler, kuşüzümü notaları da eklenince ortaya gerçekten lezzetli bir parfüm çıkıyor. Köşelilik ya da burnu rahatsız etme durumu yok.



Evet, koku olarak Esencia bana göre tsar, polo ve paco rabanne' ın tam bir kombinasyonları. Hepsinin en güzel en sevdiğiniz yönlerini karıştırın ve karşınıza esencia çıksın. TSAR'daki acımasız koyu yeşillik, paco'daki herbal otsu bitki ve yemişler, polodaki sıkıcı yeşil karakterin tekdüzeliğini azaltan çiçeksi ve odunsu notalar. Böyle olunca ortaya yeşil, maskülen, hem aromatik, hem fujer öğeleri taşıyan, pek çok nota ile zenginleşip burnunuza bayram ettiren saf bir maskülen olmuş. Açılışı bergamut, tarhun, sardunya, bol adaçayı, gül gibi karışık notalar yapıyor. Sabunsu, baharatlı bir yeşil ton. Limon, bergamut da nanik yapıyor. Koyu köknarsı bir yeşillik olarak algılayın. Bu açılış oldukça kuvvetli ve vurucu. Zaten parfüm genel olarak da o şekilde. 

İlk açılışın ardından burukluk biraz azalıyor ve yasemin, muskat, neroli gibi notalar biraz yumuşaklık veriyor. Sabunsu yeşil karakter adeta sakinleştirici verilmiş bir köpek misali uysallaşıyor.  Fakat gücü hep orada, biliyorsunuz. Çam notası bir polo'daki gibi belirgin değil. Bu parfümde yeşillik köknar ve ardıçtan geliyor. Tarhun ve sardunya da bunu sabunsulaştırıyor. Bir 15 dakika sonra çok altlardan tonka, yapay ama güzel olarak deri, misk de kendini göstermeye başlıyor. Kokunun açılışında adaçayı, sardunya, ardıç gibi notalar hakimken, yarım saat-45 dakika sonrasında köknar baş karakter olarak belirginleşiyor ve diğer tüm notalar onun çevresinde destekleyici oluyorlar. Sonrasını biliyorsunuz işte; misk, tonka, amber, sandal ağacı gibi tatlımsı odunsu notaların devreye girip parfüme genel bir yumuşatıcı karakter katması. Bu geçişler gayet güzel yavaş yavaş akarak oluyor. Herhalde bir 1-1,5 saat içerisinde oluyor. 


Parfüm yapı olarak; oldukça kuvvetli, oturaklı, hafif sert, has maskülen, yeşil, vurucu ve kendini gösteren yapıda. Dozajlama konusunda hassas, fazla sıkarsanız sizi de çevrenizi de rahatsız edebilir. Uygun miktarda dozajladığınızda ise sizi rahatsız etmeden teninizde uzun süre kalabilen bir parfüm. Eski kafa değil ama tam anlamıyla bir klasikten bahsediyoruz polo gibi. Polo'yu beğenen birinin bunu beğenmemesi mümkün değil gibi.

Özetle, esencia pour homme tam olarak olmuş bir parfüm. Keşke şöyle olsaymış, böyle de olsaymış dedirten bir yanı yok. Yeşil 80'ler masküleni nedir sorusuna budur cevabı veren bir ürün olmuş. Ben tarz olarak aromatikler yerine, biraz daha fujer yönü baskın (drakkar noir) aromatik fujerleri ya da crest gibi şipreleri sevdiğimden esas tercihim loewe ph olacaktır. Ama yeşil aromatikleri seven biri de esencia'ya bayılacaktır. İkisi de aynı kalibrede ve kalitede olmuş parfümler. Belki esencia yapısından dolayı biraz daha oturaklı ve ağırbaşlı bir parfüm.


Fark edilirliği genel olarak ortalama ile ortalama üzeri arası. İlk açılışta patlama yapıyor. Giderek daha uysallaşıp en sonunda teninizde asılı kalıyor. Kalıcılığı oldukça iyi. Tazelemeye hiç gerek yok. Çok sıcak yaz günleri dışında dört mevsim kullanılabilir. Oldukça oturaklı, ağır abi kokusu. Yani en az 35 ve üzeri. Daha iyisi 40 ve üzeri. Polo gibi düşünün. Babanıza mükemmel bir hediye olur. Günün her zamanı, her ortamda kullanılabilecek etkileyici bir ürün. Esencia pour homme' u klasik maskülenleri sevenlere ve özellikle klasik yeşil maskülenleri sevenlere rahatlıkla tavsiye ederim.

5 yorum:

  1. Kesinlikle kaliteli bir parfüm. Yeni çıkan parfümlerin büyük çoğunluğunda olan sentetiklik hissi bu parfümde yok. Kesinlikle koyu karanlık bir yeşillik.yeşil parfüm budur diyorsunuz Dezavantajı ise( gerçi ben parfümün açılış kokusu olan ilk 15 dk.lık kokusunu biliyorum ondan sonra nasıl hal alıyor bilmiyorum) ama bu kadar baskın ve sürekli keskin yeşil koku biraz tek düze hale getiriyor kokuyu

    YanıtlaSil
  2. Lordum; Çok güzel yorumlamışsın. Herzaman olduğu gibi :) Meşe yosunu olan baskın bir parfüm önermen var mı acaba ? Botega Venetta parfümünu denedim çok beğendim. Ama o tarz bir koku bulamadım ? Ne dersin bu konuda var mı bir tarifin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. guerlain derby, bogart one man show, van cleef & arpels pour homme, gucci nobile, dunhill, drakkar ilk akla gelenler. Basitçe 80lerin aromatik fujerlerinin önemli bir kısmı.

      Sil
    2. Ö<gün merhaba..Sevdiğini bildiğim, Drakkar N.i neden yazmıyorsun?

      Sil
    3. Bir süredir yeni almadığım için elimde örneği kalmadı. Aklımda kalanlarda yanıltıcı bir inceleme vermek istemiyorum. Yeniden aldığımda yazacağım. Tek söyleyebileceğim yenisinin kalitesinde düşüş yaşandığı.

      Sil