12 Haziran 2011 Pazar

Acqua di Parma - Acqua di Parma Colonia (1916)

"iki ucu çok kopuk bir parfüm.."

 

Lüks italyan markasının 1916' da çıkan ilk parfümü olan parma kolonyası, özellikle traş forumlarında ("traş forumu mu?" deyip gülmeyin, onbinlerce kullanıcıya sahip, yüzbinlerce konu içeren ortamlardan bahsediyorum) hala adından sıklıkla söz ettiren, pek çok kişinin favorilerinden olan, kaliteli bir ürün. Klasik bir turunçgil parfümü. Kolonya diye geçiştirilemeyecek bir ürün.Fakat çok büyük bir problemi var ama önce teknik detaylar.

Acqua di Parma Colonia' nın harmanı:

üstte: bergamut, portakal, biberiye
ortada: yasemin, gül, lavanta, sedir, verbana
altta: beyaz(sentetik) misk, amber, silhat, kabe samanı, sandal ağacı

notalarında oluşuyor. Yeterli bir harman. Harman gerçekten çok üst düzey kalitede. Nadir Creedlerde görebileceğiniz kalitede desem yeterli olur. İlginç olarak çift karakterli geçişken bir koku. Yani açılışı ile oturması arasında ciddi bir karakter değişimi oluyor, bu parma kolonyasında o kadar fazla ki, sanki iki farklı  parfüm sıkmışsınız izlenimi uyandırıyor. Zaten en önemli sorun da burada. Normalde geçişken parfümler zevklidir, heleki bu geçişler 3 faz ise harikadır. Buna en güzel örneklerden biri olarak Paul Smith Story gösterilebilir. Fakat parma kolonyasında durum farklı, fazla arası boşluk çok fazla, tamamen birbirinden kopuk şekilde. 

Nasıl koktuğundan bahsedersem bunu daha iyi anlayacaksınız. Acqua di parma colonia gayet güzel, yeşil, ekşi, acı bir turunçgil kokusu olarak başlıyor. Burası gerçekten güzel ve kaliteli. Biberiye ve lavanta hafiften keskin turunçgillere eşlik ediyor. Ancak ilginç bir şekilde 15 dakika kadar sonra ancak bir miskseverin beğeneceği kuvvette, pudramsı kuru sabunsu bir amber/misk kokusuna dönüşüyor. Aradaki değişim o kadar kuvvetli ve belirgin ki; kokunun böyle fresh bir havadan, bu kadar kuru bir misk kokusuna dönüşmesini insan algılayamıyor. İşte sorun burada; eğer ben misk kokusu istiyorsam bu kadar kolonya havasında canlı ve dolu bir turunçgile ihtiyaç duymam. Yok eğer yaza da uygun hafif, taze, canlı bir turunçgil kokusu istiyorsam o zaman amberle tatlılaştırılmış, kuru ve tüm parfüme hakim olan misk kokusu isteyeceğim en son şeydir. 

Kullandığım parfümler içeresinden parma kolonyasının değişkenlikte en agresif ve abuk parfüm olduğunu belirteyim. Aradaki hiçbir nota kendini gösterip durumu kurtarmıyor. Eğer alacaksanız sadece zengin turunçgillerle açılan, ama özünde kuvvetli misk temalı bir parfüm ya da kolonya aldığınızı bilin. 

Bu agresif geçişin ten uyuşmazlığı sebebiyle olabileceğini düşünüp, nette biraz araştırma yaptığımda olumsuz eleştirilerin çoğunda aynı şeyden bahsedildiğini görüp, emin oldum. Büyük ihtimalle sentetik olarak üretilen beyaz misk notası iyi dengelenemediği için durum böyle. Halbuki çok daha az kullanılsa gayet güzel bir parfüm, ya da traş kolonyası olabilirmiş. Şu haliyle mantıksız, dengesiz, ağır bir parfüm olduğunu düşünüyorum.


Özetle; arası olmayın, iki ucu çok kopuk bir parfüm. Ara notaların eksikliği ve alt harmanın fazla kuvveti çok güzel olabilecek bir ürünü bana göre kullanılmaz hale getirmiş. Yine de gerek üst fazın, gerek alt fazın oldukça beğenilesi, kaliteli yapıda olduğunu söyleyeyim. 

Kalıcılığı bir edc için şaşırtıcı derecede ortalama üzeri, farkedilirliği ortalama altı. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri. Çok ağır olmasa da biraz olgun bir parfüm. Genel olarak kışlık ve belki sonbaharlık bir ürün. Açılışına aldanıp sıcak havada kullanmaya kalkarsanız fena bayacaktır. Eğer dengeli, tutarlı parfümleri seviyorsanız uzak durun derim. Sadece misk temalı parfümleri özellikle seven kullanıcılara denemelerini önerebilirim. Bunun dışında kalanlar çok dengesiz gelişen bir parfüm/kolonya alacaklarını bilerek, önceden mutlaka denesinler. Fotolar; BladeRunner001.


8 yorum:

  1. merhaba, bloğunuzu kısa süre önce farkettim takip edicem inş. ben gucci envy formen kullanıyorum bu ürün hakkında ki görüşerinizi merak ediyorum...

    YanıtlaSil
  2. bu arada üsttedeki yazıma artı bişi daha )envy bulamama ihtimaline karşı tom ford grey vetiver düşünüyorum bu ürün için ne dersiniz... daha çok ürün incelemelerinizi bekliyorum. teşekkkürederim başarılar... Cenk

    YanıtlaSil
  3. Merhaba tom ford grey vetiver'i kullanmadım, gucci envy favorilerimden, incelemesini yakında yazacağım.

    YanıtlaSil
  4. harika takip edicem inş.. ve envy benim bir nuaram imzam vb üretilmemesi üzücü neyse bu arada gucci rush çok sevmiştim kullandıysanız o incelemeyide beklerim.. Cenk

    YanıtlaSil
  5. sayın özgün bey uzun zamandır yorumlarınızı keyifle okuyorum çokta bilgilendirici şeyler yazıyorsunuz. Eminimki bir çok kişiye parfüm konusunda yardımcı oldunuz sizden bir ricam var narciso rodriguez for him isimli koku hakkında bir inceleme yazabilirmisiniz mygitar vs yerlerde koku hakkında yorumlar yazılmış fakat ben sizin yorumunuzu çok merak ediyorum şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Çok daha iyi acqua di parma parfümleri var essanza ve intensa oud kaliteli kokular. designer - niche arasında hakikaten kaliteli maskülen havaları var diğerlerinde

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil