12 Haziran 2011 Pazar

Roger & Gallet - Vetyver (1974)

"canınız temiz ve canlı bir kabe samanı istiyorsa, sıktığınız anda size istediğiniz veren bir parfüm.."


Roger & Gallet daha önceden de yazdığım gübü ülkemizde neredeyse hiç bilinmeyen ve hak ettiği değeri görmeyen bir marka. Öyle bir marka ki, her zaman kaliteli, dolgun adeta saf parfüm seviyesinde esanslarıyla bilinen bir marka. Kalbi zayıf olanlara göre değil. İncelemesini verdiğim Vetyver, adından da anlayabileceğiniz üzere bir kabe samanı temalı parfüm. Şimdiye kadar kullanmış olduğum en iyi kabe samanı temalı parfümlerden de birisi. O kadar çok övülen ve en iyi kabe samanı parfümü olarak gösterilen encre noire de fikrimi değiştirmedi. 74 çıkışlı vetyver odunsu şipre tipinde, dolgun ve temiz yeşil bir parfüm.

Vetyver' in harmanı:

üstte: portakal, biberiye, lavanta, portakal yağı, bergamut, limon
ortada: karanfil, köknar, tonka fasulyesi, süsen kökü ,sedir
altta: tonka fasulyesi, amber, misk, meşeyosunu

notalarından oluşuyor. Güzel bir harman. Bol turunçgiller, sonra odunsu notalar ve çok klasik bir alt harman. Kullanımı sınırlandırılmış olmasından dolayı güzelim meşeyosunu notasını bu dönemlerin parfümleri de olmasa hiç göremeyeceğiz. Harmanı gayet dengeli, kaliteli ve doğal. Çok canlı ve doğal kokuyor. 

Notalara bakıp ağır olacağı izlenimine kapılmayın, gayet taze bir kabe samanı kokusu. Parfüme esas hakim olan notalar turunçgiller ve kabe samanı. Ekşimsi-asidik yoğun yeşil turunçgillerle bezeli hafif tatlımsı bir kabe samanı düşünün, işte bu şekilde kokuyor. Guerlain vetiver gibi kuru sabunsu değil, ekşi, sulu çimensi bir yapıda. Bir r&g için son derece hafif bir yapıda. Ama onların klasik dolgunluklarına sahip. Bu bakımdan ne bir original vetiver gibi, ne de encre noir gibi sıklıkla ya da düzenli kullanılabilir değil. Ara ara uygun dönem, zaman, ya da anda kullanılacak bir parfüm.

Karakteristik olarak sade bir parfüm. Daha ziyade kolonya. Zira kendisi bir edc. Dolayısıyla bir encre noire sofistikeliğinde değil. Ama canınız temiz ve canlı bir kabe samanı istiyorsa, sıktığınız anda size istediğiniz veren bir parfüm. Ki çoğu r&g de bu şekilde ilgili temaya odaklanan ürünlere sahip. Açık ve net. 

mis gibi sabunlar

Özetle Vetyver; hem r&g' nin en iyi ürünlerinden biri. Hemde kabe samanı temalı en iyi ürünlerden biri. Ekşi turunçgiller ve çimensi kabe samanı. Gerek edc yapısından, gerek de temasına fazlaca yönelik, komplike olmayan yapısından dolayı vetyver'e bir parfüm değil de çok çok kaliteli bir kolonya olarak bakabilirsiniz. Tıpkı Acqua di Selva gibi.



Fark edilirlik ortalama. Kalıcılık edc olmasından dolayı vasat. Dolgun yapısından dolayı fazla tazelemeye de gelmiyor. Bu bakımdan nerede, nasıl, ne oranda kullanacağını bilen tecrübeli bir kullanıcıya ihtiyaç duyuyor. Uygun yaş grubu oturaklı yapısından dolayı en az 25. Her mevsimde kullanılabilir. Canlı yapısından dolayı açık havaya ve günün erken saatlerine çok uygun. Ufak kaprislerine dayanabilecekseniz ve canlı temiz bir kabe samanı kokusu arıyorsanız mutlaka denemenizi öneriyorum. Ama aklınızda bulunsun özellikle üst sınıf bir parfüm arayanlara değil de, temalı bir ürün isteyenlere göre.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder