30 Nisan 2011 Cumartesi

Cartier - Pasha (1992)

"Pasha şimdiye kadar kullandığım en kalıcı kokulardan birisi.."
 


Pasha, 92 çıkışlı ve günümüzde popülerliğini hala yer yer koruyan bir koku. Bence ülkemizde daha çok bilinmeyi hak eden bir parfüm. Odunsu aromatik tipte, yumuşak karakterli olgun bir koku.

Pasha' nın harmanı:

üstte: nane, kekik, lavanta, mandalina
ortada: deli otu, gül ağacı, kişniş
altta: meşe yosunu, sandalağacı, silhat

notalarından oluşuyor. Sade ama yeterli bir harman olduğunu söyleyebilirim. Harman oldukça doğal, bir sentetiklik sezmedim. Notaların çoğunu alıyorsunuz. Pasha' ya özel bir durum var ki; harmanı' nın çok yönlü bir karakteri var. Yani özünde odunsu aromatik evet, ama aynı zamanda hafif, neredeyse fresh diyebileceğim bir yapısı da var. Tabi burada Bulgari Aqua tarzı sucul fresh bir parfüm beklemeyin. Aromatik bir kokuya göre fresh. Ayrıca yeşil ve hafif baharatlı bir yönü de var, tatlımsı odunsu bir yönü de. Yani bir Paco Rabanne gibi klasik bir aromatik değil. Son derece geçişken karakterli bir yapıda. Tüm bu geçişleri de uyumla yapıyor. Harman agresif değil, sakin ve yumuşak bir harman. 



Kokusuna gelirsek; temiz, yumuşak, memnun eden bir kokusu var. Burada temizlik hissiyatını en çok nane vurguluyor. Destanlık değil ama gayet başarılı bir koku. Kokusunun genel olarak öne çıkan bir karakteri yok. Nane başlarda devamlı hafiften hafiften  hissettiğiniz bir nota. 

Mandalina, nane ve lavantanın canlı ve taze açılışı sonrası, başlarda kekik, kişniş ve deliotu (anason benzeri bir kokusu var) öne çıkarken, sonraları sandal ağacı ve kabe samanı birleşip yumuşak kremsi bir kokuya dönüşüyor. En son gül ağacı bayrağı devrealıp tatlımsı, koyu kokusuyla uzun süre kokuyor. 

Buradaki "uzun  süre" gerçekten uzun. Pasha şimdiye kadar kullandığım en kalıcı kokulardan birisi. Koku zaten genel olarak kalıcılığıyla ünlü, ancak benim tenimde kendini aştı. 12 saat, belki daha fazla bir kalıcılık. Tabi tüm koku olarak değil, bu zaten mümkün değil, ama sandalağacı, gül ağacı ve kabe samanını orada duyuyorsunuz. 

Ağır ya da sert bir parfüm olmamasından dolayı naneye karşı özel bir karşıtlığınız yoksa severek kullanabileceğinizi düşünüyorum. 

Güvenli bir koku. Her ortamda kullanılabilecek, sakin yapısıyla insanları rahatsız etmeyecek, arada hafif hafif vuracak olgun bir parfüm. Maskülen değil ama olgun, efendi. Tam olarak bir centilmen kokusu diyemesemde, gene de düzgün, oturaklı kullanıcı beklentisi var.



Özetle; pasha hem uyumlu ve akışkan harmanı, hem başarılı kokusu, hem de iyi kalıcılık değeriyle ideal parfümde olması gereken çoğu özelliğe sahip. Genel beğenilesi yapısını düşündüğümde ülkemizde pek bilinmiyor olması şaşırıtıyor. 

Kalıcılığı yazdığım gibi çok iyi. Fark edilirliği ortalama. Ürkek olmasa da tene yakın kalmayı seven bir koku. Dolayısıyla axe reklamlarında olduğu gibi "parfümümü sıkayım, yedi cihan duysun, kıtaların yeri değişsin" tarzında beklentileriniz varsa hayal kırıklığına uğrarsınız. Uygun yaş grubu 26 ve üzeri. Altına biraz fazla karmaşık ve elegant kalabilir. Hem iç hem dış mekana uygunve her mevsimde sorunsuz kullanılabilir. Sakin yapılı parfümlere ve naneye alerjiniz yoksa bir deneyin diyorum. Aromatik koku meraklılarına ise şiddetle önerdiğim, bana göre en başarılı aromatik parfümlerden birisi.

9 yorum:

  1. incelemeleriniz harika!!! yazın için kalıcılık ve farkedilebilirliği yüksek önerileriniz nedir acaba?

    YanıtlaSil
  2. Yorumlarınız için çook teşekkür ederiz. İlgiyle takip ediyoruz. Bu yılın adını çokça duyacağımızı tahmin ettiğim Bleu de Channel'i de yorumlar mısınız?

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim, imkanım olursa incelerim.

    YanıtlaSil
  4. Yaz için polo blue, fahrenheit, gendarme edp, kenzo, bulgari ph extreme kalıcılık ve fark edilirlik değerleri nispeten yüksek parfümler.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, yazılarınızı ilgiyle okuyorum ve parfüm tutkusu biri olarak oldukça beğeniyorum.Benim merakım bu Pasha'nın mavi renkte olan "Pasha de Cartier Fraicheur Menthe" parfümünün nasıl birşey olduğu.Ben hiçbir yerde deneyemedim.Siz biliyorsanız beni aydınlatabilir misiniz?Teşekkür ederim....

    YanıtlaSil
  6. Merhaba teşekkür ederim. Bahsettiğiniz parfümü bende daha önce kullanmadığım için yorum yapamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pasha gibi turunçgil,ve keskin olan bir parfüm önerirmisinz,20 yaş için?

      Sil
  7. Hem aromatik hem de erkeksi olsun istiyorsanız güzel seçim. Nane, menthol yakışmış yeşil parfüm havası da vermiş baharatlar ise tatlımsılık da sağlamış.

    YanıtlaSil
  8. özgün bey gmail adresinizi yazarmısınız

    YanıtlaSil