10 Nisan 2011 Pazar

Andree Putman - Preparation Parfumee (2001)

"tam olarak yeni yapılmış bir klasik gitar gibi kokuyor.."



Bu parfüm benim için çok özel bir koku oldu ve bunu okuyan bazı başka kişiler için de öyle olacağını düşünüyorum. 2001 çıkışlı parfüm az rastlanan sucul odunsu tipte.

Preparation Parfumee' nin harmanı:

odunsu notalar, biber, kişniş, nilüfer

notaları olarak belirtiliyor. Harmanından biraz bahsetmem gerekirse derin, dolgun ve kuvvetli bir harmanı olduğunu söyleyebilirim. Notalar alışıldık notalar olsalar da, kokuları tam olarak öyle değil. Ama bu sentetik olduğunu göstermiyor, aksine gayet doğal ve her notayı algılayabildiğiniz bir harman. Doğrudan belirtilmemiş ama sedir notası oldukça belirgin. Biber notası da aynı şekilde. 

Parfüm; dünyanın en ünlü iç mimarlarından biri olan Andree Putman ile başarılı parfüm gurmesi Olivia Giacobetti' nin ortak çalışması. Olivia Giacobetti Guerlain, L'artisan Parfumeur, Penhaligons, Frederic Malle gibi büyük isimlerle çalışmış birisi. Andree, Olivia' dan farklı ve orjinal, basit ama anlamlı bir parfüm istemiş. Olivia da nemli odunsu notaları baz alarak Preparation Perfumee' yi oluşturmuş. Gerçekten' de tam Putman' in istediği gibi farklı, sade ama anlamlı bir koku olmuş.

Asalet; Andree Putman
Güzellik; Olivia Giacobetti

Bu parfümün en kuvvetli yanı çok özgün bir kokuya sahip olması. Açılışı kuvvetli biberli bir şekilde, hemen ardından ıslak ve buruk odunsu notalar giriyor. Bir süre zonra da nilüfer aradan nanik yapıyor ve bu karışımı biraz daha yumuşak ve kibar bir hale getiriyor. Kişniş yok gibi. Terre d'Hermes' in sulandırılmış hali gibi yorumlar yapılmış, alakası bile yok. Ben size tam olarak nasıl koktuğunu ifade edeyim; tam olarak yeni yapılmış bir klasik gitar gibi kokuyor. Bilirsiniz, elinize güzel yeni bir gitar geçer, ses deliğinden içine bakar, detayları incelersiniz bu sırada burnunuza hafif tutkal kokusuyla harmanlanmış güzel buruk odun kokuları gelir ya, işte preparation perfumee de aynen bu şekilde kokuyor. Sadece o kokunun biraz sulandırlmış nemli halini düşünün. 

Bir lütiye olarak bana hissettirdiği kokular çok özeldi. Daha önce kesinlikle buna yakın kokan bir parfümle dahi karşılaşmadım. Bildiğiniz lütiye kokusu bu, sanki bize özel yapılmış. Bu bakımdan çok özel bir parfüm. Eminim benim gibi ahşapla içli dışlı olan insanlara özellikle hoş gelecektir.

Peki bunun dışında kalacak kullanıcılar için durum ne olur? Bu tarz bir nemli, koyu ve buruk odunsu kokunun herkese gitmeyeceğini belirteyim. Geniş kitlelere hitap etmesi için uğraşılmamış. Fakat farklı olmak, çoğuldan ayrılmak isteyen kişilere özellikle önerilebilecek çok orjinal bir parfüm. 


Özetle; koyu, nemli, buruk odunsu bir koku. Maskülen değil, ama benzer yapılı 212 gibi fresh bir havası da yok. Oturmuş bir parfüm. Bu zamanlarda bu kadar orjinal parfümler çıkmıyorken, bir koleksiyonerseniz bence alınası bir parfüm. Kendine has bir harman düzenlemesi ve kalitesi var.

Kalıcılığı bende ortalama, fark edilirliği ortalama üzeri. Uygun yaş grubu 20-25 ten başlar. Neşeli, hareketli kokuları seviyorsanız biraz sıkıcı gelebilir. Koyu, dingin bir koku ama zayıf değil. Dış mekanlara daha uygun. İlk ve sonbahar en ideal kullanma zamanları. Hem günlük kullanıma, hem ciddi ortamlara ayak uydurabiliyor. Eğer orta hafiflikte koyu odunsu kokuları seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder