9 Ocak 2011 Pazar

Jacques Bogart - One Man Show (1980)

"Kokusu harmanının karmaşıklığı nedeniyle baltalanan parfümde, kalıcılık ve fark edilirlik değerleri de pek iyi olmayınca istemeden de olsa parfümden soğuyorsunuz.."  




One Man Show hemen her parfüm ortamında 80ler parfümü ile ilgili konularda yazılan, çizilen popüler bir koku. Bu tarz parfümlerde başarılı olan Bogart firmasından geliyor. 80 çıkışlı parfüm şipre sınıfında olmasına rağmen yeşil aromatik yönleri de bulunuyor.
One Man Show' un harmanı:

üstte: tarhun, kimyon, kasnı sakızı, fesleğen, bergamut, brezilya gül ağacı
ortada: laden reçinesi, muskat, baharatlar, karanfil, silhat, kabe samanı, gül, çam, sardunya
altta: deri, sandal ağacı, tonka fasulyesi, amber, hindistan cevizi, vanilya, meşe yosunu, sedir, benzoin

notalarından oluşuyor. Harman gördüğünüz gibi oldukça dolgun ve yoğun. Peki Bogart one man show' da nasıl bir iş başarmış, tüm notaları güzelce harmanlamayı başarabilmiş mi?

 
Hayır pek değil. Açıkcası one man show'un en zayıf yanı stabil olmayan harmanı. Harman sürekli haraket halinde. Aslında bu güzel birşey ancak, bir süre sonra notaların sürekli yer değiştirmeleri, birbirlerinin önüne geçmeye çalışmaları, burnu hassas kullanıcıları sıkıyor. Bu durumu bir kenara bırakırsak harmandaki tüm notalar dönemi parfümlerinden alışık olduğumuz üzere çok canlı, temiz ve doğal. One man show'da çam, fesleğen gibi bazı notalar keskin denilebilecek seviyede doğal olarak hissediliyorlar. Bu ancak iyi guerlain ve creed' lerde gördüğüm bir özellik. 


Has bir 80ler parfümü olan kokunun kapağını açıp ilk kokladığımda "hımm klasik bir 80ler kokusu" diye gülümsemiş ve oldukça beğeneceğimi düşünmüştüm. Parfüm bir şipre ama daha ziyade yeşil ve otsu bir karakteri var. Bir aromatiğe daha çok benziyor. İlk sıktığınızda yarı keskin çamsı/sabunsu bir koku alıyorsunuz. Biraz sonra bergamutu algılamaya başlıyorsunuz. Buraya kadar her ne kadar koku biraz fazla kuvvetli gelse de herşey güzel. Bu güzel kombinasyon biraz sonra kuvvetli fesleğen notasının araya girmesiyle bozuluyor. Normalde fesleğen kokusunu çok severim ve parfümde olmasına hayır demem. Ancak one man showda fesleğen notası biraz fazla kuvvetli ve bu durum; siz bir yandan çam/turunçgil karması bir  şipre algılarken, bir yandan fesleğenin işe girmesiyle koyu yeşil otsu bir aromatik parfüm algılamanıza neden oluyor. Çiçekler pek yok gibi. Meşe yosunu, kabe samanı ve silhat da devreye girince iş iyice karışıyor ve algılarınız karman çorman oluyor. Nihayetinde aralarda her daim ince yeşil notalarla bezenmiş, sabunsu bir turunçgil kokusu alıyorsunuz.

Kokusu harmanının karmaşıklığı nedeniyle baltalanan parfümde, kalıcılık ve fark edilirlik değerleri de pek iyi olmayınca istemeden de olsa parfümden soğuyorsunuz. Özetle iyi imkanlara sahip ancak, üreticinin beceriksizliğinden dolayı oturmamış yapısıyla bir nevi kakofoni halinde kendini göstermeye çalışan sakat bir çocuk olmuş one man show. Genel koku karakteristiğinin de günümüze göre bir 10 sene geri kalmış havasında olduğunu eklemeden edemeyeceğim.


Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalama altı. Uygun yaş grubu günümüz itibariyle 40 ve üzeri. Daha ziyade kış mevsimine uygun. Her ne kadar iyi çıkmış olmasını istediğim bir koku olsada, ortalama altı olarak gördüğüm parfümü, 80ler parfümleri meraklılarından olsanız daha tavsiye edemiyorum.

5 yorum:

  1. Merhaba,
    ben bu parfümü nereden bulabilirim acaba? eşim için almak isitoyorum.Çok büyük sürpriz olacak.Çünkü 80 lerde kullanmış ve o kokuyu unutamıyor.

    şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

    Ayten

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, askerde olduğum için biraz geç kaldım ama gittigidiyor gibi sitelerden bulabilirsiniz:

    http://urun.gittigidiyor.com/saglik-kozmetik/jacques-bogart-one-man-show-edt-100-ml-55386154

    YanıtlaSil
  3. bu kadar yoruma bir şeyi eklemeyi unutmuşsun... parfümü aldım :) yorumlara bakarak.. bende eski kokuları severim ama bu bildiğin tütün kolonyası kokuyor. hani yorumu yazarken tütün kolonyası gibi kokuyor deseydin bi ışık uyanırdı. Neymiş artık yorumlara bakarak asla ve asla parfüm almıycakmışın :) kızmaca darılmaca yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beğenilesi parüfmlere gidin deneyin derim. Denemeden körlemesine hiçbir parfüm alınmaz. İkincisi mümkün mertebe parfümlerı "tütün kolonyası, limon kolonyası, tıraş kolonyası" gibi kolonya türevleri basit tanımlamaların dışında detaylıca anlatmaya çalışırım. Parfümde tütün notası bile yok, aromatik koyu bir yeşil koku, siz nasıl tütün kolonyası çıkarımı yaptınız merak ettim.

      Sil
  4. Lord hocam, One Man Show serisi yenilenmiş, daha yüksek konsantrasyonla piyasada,belki bir nebze daha iyidir şu haliyle, ne dersin.

    YanıtlaSil