2 Aralık 2010 Perşembe

Ralph Lauren - Polo Crest (1991)

"Bu parfüm bencil bir parfümseverin keyif kokusu.."
 


İşte benim aşkım. Ne kadar parfüm kullanırsam kullanayım, yeri benim için hiç değişmeyecek parfümüm. Çünkü "olmuş erkek kokusu" 'nun karşılığı. Polo Crest, embesil Ralph Lauren'in üretimden kaldırdığı artık bulması oldukça zor olan ve Polo'ya nazaran, markanın safariden bile daha az bilinen gizli bir hazinesi.  Dolayısıyla bu inceleme övgülerle dolu. Kullandığım 250'den fazla parfüme rağmen hala ilk 3' ümde olan ifade etmekte zorlandığım bir parfüm. 1991 çıkışlı parfüm klasik bir şipre.

Polo Crest' in harmanı:

üstte: biberiye, tarhun, kimyon, ardıç, fesleğen, bergamut
ortada: karanfil, yasemin, gül, kimyon, çam, sardunya
altta: deri, amber, silhat, misk, meşe yosunu, sedir ağacı

notalarından oluşuyor. Harmanın incelediğinizde gerek Polo ile, gerek Safari ile benzerlikler taşıdığını fark edeceksiniz. Zaten kokusu da bu şekilde bu ikisinden izler taşıyor. Harmanı çok kaliteli, çok doğal, yine dolgun, has erkek kokusu tarzında. Ağır, bayık, biberli, köşeli, yorucu değil. Safariye göre biraz daha tatlımsı. Bunu da amber ve misk'in biraz daha yoğun kullanılmış olması sağlıyor. Her ne kadar genele göre düşünürsek Safari daha iyi bir koku iken, ben kişisel zevklerimden dolayı Polo Crest'i safariden daha iyi buluyorum ve Ralph Lauren'in en iyi kokusu olduğunu düşünüyorum. Ama zaten hepsi çok başarılı ve kaliteli parfümler. Benim diyen niş ürünlerde bu dolgun kaliteli harmanları bulamayacaksınız. 


Kokusuna gelirsek adını taşıdığı polo' dan izler barındırsa da Crest kendine has bir koku. Açılışında ardıç, kimyon, fesleğen, amber'i algılıyorsunuz. Daha sonra çam, deri, silhat, misk, meşe yosunu gibi notalar da yavaş yavaş sakince ortaya çıkıyorlar. Yine tıpkı polo ve safari'de olduğu gibi tüm notalar son derece uyumlu, birbirleriyle çakışmıyor, burnu rahatsız etmiyor. Hafif balımsı tatlılıkta, çamsı, meşe yosunsu bir kokusu var. Tam olarak Aramis Tuscany, Polo ve Safari'nin karışımı bana göre. Üst notalarında ve ara ara polodan yeşil çamsı hisler, genel yapı olarak tuscany' e oldukça benzer ortalar ve safariyi hatırlatan alt notalar. 3 güzel parfümün karışımı olmuş. Doğrudan polo ile karşılaştırırsam, polo'ya göre çok daha yumuşakbaşlı kullanılır bir versiyon. Sanki polonun çamsı koyu yeşil halinini oldukça azaltılıp bunun yerine silhat, misk, amber, deri gibi notalarla süslenmiş hali. Hangi tanımlama olursa olsun çok güzel. Has erkek kokusu. 


Yaş grubu olarak polodan daha düşük, safariden biraz daha yüksek bir aralık istiyor. Dolayısıyla kullanımı da o şekilde. Yine üçü gibi serin mevsimlere uygun olsa da bir Safari kadar günlük kullanılacak parfüm değil. Zaten çevrenizde parfümün tabiatını anlayabilecek insan pek çıkmayacaktır. Bu parfüm bencil bir parfümseverin keyif kokusu. Özel zamanlarınızda kendiniz için sıkıp, kendiniz koklayacağınız, kokusuyla yine sadece kendiniz mest olacağınız kokulardan. Çevredeki insanlar parfümde tecrübeli ise kokuyu anlayacaklardır, yoksa "ağır" diye geçiştirip giderler, sizde o kişileri geçiştirip gidersiniz.


Özetle Polo Crest bana göre RL' nin en iyi kokusu. Çok oturaklı, efendi, yarı maskülen, adam gibi adam kokusu. Bazı şeyleri görmüş geçirmiş insanın kokusu. Kesinlikle ağır değil. Ama hafif bir parfüm de beklemeyin. Döneminin klasiklerinden. Karizmaya karizma, bala bal katıyor. Çok rafine, olmuş bir koku. Hangisi olursa olsun erkek parfümü dünyasında polo, polo crest ve safari gibi parfümlerin benzerlerinin bir elin parmağını geçmeyeceğini bilin. Parfüm sevdalısı olup, parfümden anlıyorum diyen herkesin koleksiyonunda bulunması gereken bir efsane.

Kalıcılık ve fark edilirliği iyi. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri. Ama has şiprelere meraklı bir 80ler aşığıysanız (benim gibi) 25'den itibaren düzenli olmasa da kullanabilirsiniz. Zaten sürekli her gün kullanılacak bir parfüm değil. Kış mevsimine uygun. Özellikle akşam ortamlarına, yemekli ortamlara çok uygun. Safari mi bu mu derseniz, ikisini de almak zorundasınız derim. Hala koleksiyonunuzda yoksa yazık. Mutlaka deneyin.

4 yorum:

  1. Bukadar övgüden sonra almak farz oldu bana :)

    YanıtlaSil
  2. türkiyede bir siteden aldım ama eski kokusunu yakalayamadım.

    YanıtlaSil
  3. Benim koleksiyonumda var ama bozulmuşmudur diye merak ediyorum cunku cok sene oldu bu arada koleksiyonlarımızdaki ürünler bozulurmu bilen varmi ve eğerki bozulacak ise muhafaza etmenin yolarını bilen var ise bizimle paylaşır ise çok memnun oluruz , şimdiden teşekürler

    YanıtlaSil