12 Aralık 2010 Pazar

Trussardi - Action Sport (1993)

"Kayak, paten gibi serin ortamların sporlarına çok iyi bir partner olacağını düşünüyorum.."
 



Action Sport ne yazık ki artık üretilmeyen (bulunabiliyor) turunçgil ağırlıklı taze bir Trussardi kokusu. Fujer grubu bir koku olmasına rağmen daha ziyade bir turunçgil kokusu gibi davranıyor çünkü neredeyse mandalina temalı denebilecek bir parfüm.

Action Sport'un harmanı:

üstte: mandalina, bergamut, limon, üzüm
ortada: lavanta, fesleğen, portakal yağı, yasemin
altta: silhat, kabe samanı, meşe yosunu 

notalarından oluşuyor. Taze ve fresh kokuları seven birisi olarak şu harmana baktığımda sevilesi tüm notaların konulmuş olduğunu görüyorum. Tamamen ekşi meyvelerden oluşan üst harman, gayet yumuşak ve taze orta harman ve alt harmanın en sevilen, en temiz notaları. Şimdi kağıt üstünde böyle bir harmana sahip bir parfümün kötü olmaması gerekiyor. Ki zaten Trussardi de bir iki kusuru olsa da başarılı bir koku yaratmış. Notalar taze, temiz, doğal. Sentetiklik yok. Çoğu notayı tek tek algılayabiliyorsunuz.

Kokusuna gelirsek; Action sport tam anlamıyla mandalina temalı bir parfüm. Yani herşeyi mandalina. Arada lavanta ve üzümü de algılıyorsunuz ama alttaki notalar çok derinlerde. Bunun nedeni tepedeki mandalina ve bunu destekleyen portakal yağı. Bu mandalina kokusu tatlı-ekşi mis gibi bir koku. Kokusunu beğenmeyen görmedim. Ortadaki çok hafif lavanta ve yasemin ile bir yere kadar Gigli man ile benzerlikler taşıyor. Fakat odunsu notalar içermemesi kokuyu daha sportif hale getiriyor. Ayrıca dolgun mandalina teması gigli man' e göre de bir avantaj. Fakat bu avantaj bir süre sonra dezavantaja dönüşüyor. O da kokunun bir süre sonra bu mandalina temasıyla tekdüzeleşip sıkıcı hale geliyor olması. Sanki çok daha kaliteli bir Avon Full Speed gibi. İkisinde de mandalina- portakal temaları başta gayet çekici ve canlı gelirken, alt-orta harmandaki odunsu ya da aromatik notaların eksikliğinden dolayı bir süre sonra sıkmaya başlıyorlar. Bu; çok kötü derecede olmasa da bir iki saatten sonra insan alt notalarda biraz çeşitlilik aramıyor değil. Bu açıdan action sport tam bir parfümden ziyade, çok kaliteli bir mandalina kolonyası gibi kabul edilebilir.

Özetle; Trussardi action sport klasik bir fujerden çok farklı olarak turunçgil parfümü gibi kokan çok canlı ve hafif bir koku. Adı gibi sert ve soğuk iklim sportif faaliyetlerine gidecek bir koku olduğunu düşünüyorum. Gigli man' e göre harmanı biraz tekdüze ve mandalina kokusu biraz çiğ kalsa da, gene de bir kenara atılmayı hak etmeyen bir koku. Ama gigli man' in bariz şekilde daha iyi bir parfüm olduğunu bilin.
Fark edilirliği gayet iyi, kalıcılığı ortalama üzeri. Kafadan iki saat devamlı olarak hem algılayacak, hem de algılatacaksınız. Biliyorum çok güzel cümle kuruyorum. Bundan sonra da etkisi azalsada koku devam ediyor. Uygun yaş grubu 16-30. Kayak, paten gibi serin ortamların sporlarına çok iyi bir partner olacağını düşünüyorum. Deneyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder