8 Aralık 2010 Çarşamba

Zirh - Corduroy (2005)

"izlediği tema olarak başarılı ve iyi hazırlanmış bir parfüm olmakla beraber, çok zayıf ve fark edilmeyen kokusundan dolayı olumlu bir izlenim almayı başaramıyor.."




Corduroy, genel olarak koyu, deri temalı parfümleriyle bilinen zirh markasının 2005 çıkışlı odunsu oryantal yapıdaki parfümü. Diğer popüler Ikon modeline benzeyen oturmuş bir yapısı var.

Corduroy' un harmanı:

üstte: mandalina, greyfurt, beyaz lavanta, kakule
ortada: defne romu, tarçın, muskat
altta: sedir, sandal ağacı, guaiac ağacı, tonka fasulyesi, vanilya 

notalarından oluşuyor. Corduroy koyu ve buruk bir parfüm. Harman oldukça iyi derecede doğal. Sentetiklik yok gibi. Notalar tek tek hissedilmiyor olsa da grup grup kendilerini belli ediyorlar. Odunsu oryantal bir tip olarak tatlımsı, koyu biraz buruk derimsi-odunsu notalar şeklinde kokuyor.

Kokunun açılışında sizi öncelikle kuvvetli bir alkol sonrası buruk mandalina-greyfurt karışımı, defne romu, guaiac ağacı ve tarçın karşılıyor. Bu koku Terre d'hermes'in üst buruk portakal notalarının fazlaca tatlandırılmış halini anımsatıyor. Bu canlı açılış hemen birkaç dakikada kakule ve muskat'ın güzel uyumlarıyla birleşerek biraz daha koyulaşıyor. Bu arada bu muskat ve kakule harmanının bir armand basi ya da gucci envy'daki gibi yoğun ve belli olmadığı belirteyim. Ayrıca bu noktada corduroy ikisinden de daha koyu ve buruk bir halde. Biraz daha zaman geçince ortaya sandal ağacı ve hafif sentetiklikte vanilya karışıyor. Üstteki tatlımsı portakal bu aşamada azalmışken, koku yerini odunsu, vanilyamsı tatlılıkta bir deri kokusu haline bırakıyor. Bu tatlımsı deri hali ikondaki agresif, karanfilli deri notasından çok daha oturmuş, sakin ve yumuşak bir deri kokusu. Bu halde kısa bür süre devam ettikten sonra vanilya notası baskın nota olarak asılı kalıyor ve parfüm uçuyor. Harman bu şekilde. Gördüğünüz gibi gayet detaylı, aşamalı ve analiz etmeye uygun. 



Parfümün kokusu herkese uygun değil, bu kokuyu beğenmek için bir kere bu tarz koyu buruk kokuları beğeniyor olmanız gerekiyor. İkinci olarak ağır ya da maskülen bir parfüm olmasa da, yine de Corduroy oturaklı hafif bir koku. Dolayısıyla oturaklı bir kullanıcıda çok daha iyi uyum sağlayacaktır. Ancak corduroy için olumlu düşünmemi engelleyen iki özellik varki bunlarda; fark edilirlik ve kalıcılık konusu. Hadi kalıcılık çok önemli değil. 3 saat civarı ortalamanın altı olsa da çok kötü diyemeyeceğimiz bir kalıcılığa sahip olmakla beraber, asıl sorun fark edilirliği. Corduroy tene çok yakın bir şekilde asılı kalan bir parfüm. Bu durum o kadar vahim ki; parfümde bu yukarıdaki detayları yakalamak için burnunuzu bileğinize dayamanız gerekiyor. Benzer şekilde üstünüzde olduğunun anlaşılması için de birinin size öpme mesafesi kadar yaklaşması gerekiyor. Aksi taktirde çok zayıf yapısından dolayı kimse tarafından hissedilmiyor, siz dahil. 

Parfümde aşırı fark edilirlik şart değildir ancak 100 lira üzeri para verilen bir parfümün biraz da olsa kendini göstermesi, parasının karşılığı açısından önemli diye düşünüyorum.

Özetle corduroy, izlediği tema olarak başarılı ve iyi hazırlanmış bir parfüm olmakla beraber, çok zayıf ve fark edilmeyen kokusundan dolayı olumlu bir izlenim almayı başaramıyor. Buruk-koyu kokusunun da herkese göre olmadığını düşünürsek, parfüm piyasasında işi oldukça zor.

Kalıcılığı vasat, fark edilirliği oldukça kötü. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri. Daha ziyade kapalı mekan ve soğuk mevsim kokusu. Kötü fark edilirliğinden dolayı tavsiye edemiyorum.

3 yorum:

  1. Merhaba Özgün kardeşim nasılsın? Yorumunda Corduroy'un genel anlamda başarılı fakat kalıcılık ve fark edilirlik yönünden çok zayıf olduğunu belirtmişsin bu tabikide senin kendi izlenimlerin sagı duyarım. Yorumunu okuduktan sonra acaba bu kadar mı zayıf bir parfüm diye bileğime küçük bir fıs sıktım ve yattım. Sabah kalktım kahvaltımı yaptım daha sonra aklıma geldi bileğimi kokladım ve parfümün alt notasındaki o tatlı kokuyu rahat bir şekilde alabiliyordum, saate bakıp hesap yaptım yaklaşık 10 saat geçmişti. Benim tahminim Corduroy ya ten seçiyor ya da kokusuna burun alışıyor ve biz sanki hiç kullanmamış gibi hissediyoruz. Evet dediğin gibi atılgan bir kou değil ben burdayım diye bağırmıyor, oturaklı hafif bir koku ve ofiste kullanıma uygun kapalı mekan kokusu haklısın bu konuda ama bende biraktığı izlenim çokta kötü olmadı, sanırım kişiden kişiye değişiyor bıraktığı etki ayrıca hafifliğinden dolayı kış mevsiminden ziyade havaların biraz daha ısındığı bahar aylarında çok daha iyi bir etki bırakacaktır diye düşünüyorum :))

    YanıtlaSil
  2. O tatlı alt nota muhtemelen vanilya. Vanilya notası en kalıcı notalardandır ve 24 saate kadar tende kalabilmektedir. Ancak bir parfümün en altlarındaki vanilya notasının 10 saat sonra duyuluyor olması o parfümün kalıcı olduğunu göstermez. Parfüm genel kokusunu kaybetmeye başladığı ana kadar kalıcıdır. Bundan sonraki aşamada kalan parfüm değil tek tek notalardır. Sadece alttaki kalıcı bir-iki notanın hissedilmesine bakarak kalıcılık değerlendirmesi yapmak son derece yanlış olacaktır.

    YanıtlaSil
  3. bir haftadır kullanıyorum ancak bu kadar anlatılabilirdi ... güzel koku ama kalıcılık , farkedilirlik inanılmaz kötü ... sıkmışsın sıkmamışsın hiç anlaşılmıyor... Amerikan parfümleri gereksiz ağır diye hep eleştirirdik ama bu seferde öldürmüş adamlar...

    YanıtlaSil