24 Ocak 2018 Çarşamba

Avon - Avon Homme (2016)


"olumlu şekilde oldukça modern, çağa uygun kokan bir parfüm.."


Bu seferki parfümümüz yine Avon'dan, Avon Homme modeli. Yine 2016 çıkışlı oldukça yeni baharatlı oldunsu tipte bir parfüm. Parfümün reklamlarında hep takım elbiseli yakışıklı efendi modeller görüyoruz. Hani ürün, ben efendi adamın elegant parfümüyüm imajı vermek istemiş ve kokusunun tam bu hissiyatı sağladığını söyleyebilirim. Detaylara girmeden evvel bir harmana bakalım.

Avon Hommeun harmanı:

üstte: kakule, kişniş, turunçgiller
ortada: süsen
altta: sedir, kabe samanı

notalarından oluşuyor. Daha önce incelemesini verdiğim X-series force modeline göre burada bizi belirgin derece daha kaliteli, daha bir parfüm gibi bir harman karşılıyor. Notalar tek tek belirgin olmasa da yine de algılanıyorlar, genel bir kalite hissi var, ilk anda birden çok notanın karışıburnunuzu sarıyor ve bunu özenilerek yaratılmış bir ürün olduğunu anlıyorsunuz. İlk anda hafif sentetiklik var ama önceki modelden çok daha az. Ne yazık ki yine zayıf, dolgun olmayan, kısa sürede sönümlenen bir harman. 


İlk sıktığınızda aldığınız mis gibi karışık, lezzetli turunçgil kokusu ve ona eşlik eden buruk baharat kokuları. Özellikle kişniş ve süsen. Kakule yok gibi. Süsen ve kişniş ise ilk andan itibaren turunçgillere buruk bir nüans katıyor. Bu aşamada gözünüzde gri bir koku canlanıyor, hafif odunsu, baharatlı, süsenin ağırbaşlılığı bir gri takım elbise bir elegantlık hissi. "Hımm avon baya bir şeyler yapmış yahu" diyorsunuz. Bu aşamada bana biraz Calvin Klein Euphoriayı anımsatıyor. 

Henüz daha beş dakika geçmeden o güzelim turunçgiller sahneden çekiliyorlar. Buruk baharatlar da hızla yumuşayıp kadifemsi bir hal alıyorlar. O baharsı, canlı açlış birden donuk, monoton bir karaktere dönüyor bir anda. Süsen daha topraksı, muskatın o kekremsi kremsi hissini andıran kokusuyla başrole çıkıyor. Tabi başrole çıkıyor ama öyle buram buram bir süsen notası beklemeyin. Parfüm açılıştaki birkaç dakikadan sonra kuvvet olarak hızla zayıflayıp tene saklanmaya başlıyor. Bu bahsettiğim kekremsi kremsi koku tam olarak akılda canlandırmak zor olsa da incelemiş olduğum dior hommedaki kadın makyaj çantasını andıran bir koku. Ki hatırlatırım dior hommeda zaten süsen anatemalı bir parfümdü. Süsenin böyle bir yönü var, böyle fondötensi, rujvari bir kokusu var. İşte Avon homme da ilk açılıştan 15 dakika sonra açılıştaki baharatlı turunçgil halini tamamen bırakıp bir anda yaş atarak, olgunlaşarak neredeyse bu rujsu kokuya dönüşüyor. Ancak bu dior homme gibi bir parfüme göre kat kat daha zayıf şekilde. Dolayısıyla beni rahatsız etmedi. Beni rahatsız eden asıl durum kokunun hızla bu kadar sönükleşmesi oldu. Maalesef ilk 15 dakika sonrası parfümün bir fonksiyonelliği kalmıyor. 


Parfümün özü buruk turunçgillerle başlayıp, süsenin koyu, buruk kendine has yapısıyla devam eden ve o şekilde uçan bir parfüm. Benim tenimde sedir ve kabe samanı yok gibi. Ana notamız süsen. Parfüm kendine has bir elegant karakteristiğe sahip ve olumlu şekilde oldukça modern, çağa uygun kokan bir parfüm. Fakat işte o zayıf esansı sıkıntı yaratıyor ve kullanılabilitesini sorgulatıyor.

Özetle; avon homme, avon parfümlerini düşünürsek oldukça düzgün hazırlanmış bir harmana ve gayet modern, beğenilesi buruk gri bir kokuya sahip. Yine söylüyorum, keşke biraz daha dolgun esanslar kullanılsaymış.

Parfümün kalıcılığı edt ortalamalarında 3-4 saat tende kalabiliyor. Fark edilirlik ise gayet zayıf ilk 15 dakika sonrası hızla sönümleniyor ve tene yakın kalmayı seçiyor. Yapı olarak her yaşa uygun, yine dört mevsim günün her vakti kullanılabilir bir parfüm. Biraz oturaklı, olgun bir elegant havaya sahip. Her ne kadar oturduktan sonra süsen'in kozmetiksi kokusu ortaya çıkabilse de bu çok cılız ve bu anlamda bir dior homme ile bariz bir koku benzerliği olmadığını bilin. Ucuz dior homme beklentisiyle yaklaşmayın. Yine tecrübeli parfümseverleri memnun edemeyecek bir ürün. Ben bu ürünü tavsiye eder miyim, evet şöyle; bütçesi çok kısıtlı olan parfümseverlere ve harçlıklarıyla geçinen liseli kardeşlerimize önerebilirim -ancak parfümü sık tazelemeyi göze alıyorlarsa- çünkü zayıf esansından dolayı buna ihtiyaç duyuyor. Eğer buna razıysanız genelin beğenisine uyabilecek, parfüme yeni başlayanların deneyebileceği fena olmayan bir avon ürünü diyorum.

8 yorum:

  1. uzun zamandır yeni inceleme paylaşmamanızın sebebini nedir acaba?
    merakla bekliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef annem. Kanser hastalığının son evrelerinde, bu sene aylardır hastanelere yatırıp çıkarıp duruyoruz, son iki aydır hastanede yatıyor, bunun son iki haftası yoğun bakımda halen, dolayısıyla parfüm marfüm düşünecek durumlarda değilim.

      Sil
  2. merhaba anneniz için üzüldüm size kolaylıklar diliyorum bu konuda.

    15 senedir aradığım bir parfüm var onun hakkında birşeyler sormak istiyordum, burdan mı yazayım yoksa mail mi verirsiniz? parfümü 15 sene önce denedim fakat ne olduğunu bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba yine ben, müsaitseniz size akıl danışmak istiyorum bu iş benim için baya önemli bir hale geldi. etrafta bilgili, parfüm işine tutkuyla bağlı kimse yok. lütfen bir geri dönüş yapın.

      Sil
  3. İyi günler Özgün hocam. Ralph Lauren'in bir Polo ürününü koklamıştım 3 yıl önce:Portakal kokusu almıştım. Adını hatırlayamıyorum parfümün, yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  4. Yeni incelemelerini bekliyoruz Özgün hocam :)

    YanıtlaSil
  5. Kokusu güzel ben beğendim.

    YanıtlaSil
  6. Özgün Bey merhaba,
    Uzun zamandır içerik yayınlamamışsınız. Sizinle reklam çalışması yapmak istiyoruz. Ulaşabileceğimiz bir iletişim bilgisi paylaşır mısınız?

    YanıtlaSil