8 Ocak 2018 Pazartesi

Kenzo - Kenzo Power (2008)


"kokusunda gösterilen bu ustalık, harmanın kalitesinde de devam etseydi üst düzey bir niş parfüm olabilirmiş."

 

Merhaba sevgili okuyucular, 2018 yılının ilk incelemesini bir Kenzo parfümü ile yapıyoruz. Kenzo Power, 2008 yılı çıkışlı baharatlı odunsu sınıfta ama nerdeyse çiçeksi diyeceğim, gayet hafif yapılı, temiz, minimalist, üniseks bir parfüm. Son birkaç yıldır üretilmiyor olsa da hala ulaşmak kolay. Yaratıcısı burberry, bulgari, chanel, ysl ve daha pek çok başka markaya da ürünler hazırlamış olan Olivier Polge. Power, kenzonun diğer parfümlerine nazaran daha az bilinen ve ülkemizde de çok popüler olmamış bir parfüm. İncelemesinden sonra biraz underrated kaldığını söyleyebilirim.

Kenzo Power'ın harmanı:

üstte: bergamut, kakule, kişniş
ortada: yasemin, frezya, gül
altta: tolu balzamı, sedir, laden

notalarından oluşuyor. Power’ın harmanı ilginç bir harman. Vasatmış imajı verip sonradan hızla toparlanan bir harman. Sentetik ve ayrık gibi başlıyor, sonra kısa sürede oturup, doğal, temiz ve çok dengeli bir hale dönüşüyor. Ufak, sade bir harman dolayısıyla koku da öyle. Esans kalitesi klasik kenzo kalitesi ayarında; yani ancak tatminkâr seviyede. Tertemiz, dolgun, kaliteli notalar olarak hissedilen bir durum pek yok ama bu fiyat skalasında bunu beklemiyoruz zaten. Açılışındaki ilk falsosunu saymazsak sonrasındaki haline göre ben harmanı başarılı buldum. Belki bir tık daha kuvvetli olabilirmiş, ama o zaman içeriğindeki çiçeksi notalar fazla dolgun olup, kokuyu doğrudan feminen bir kadın parfümüne dönüştürebilirmiş. Anlayamadığım bir durum var ki bileğime sıktığım zaman çok hafiften bir batma hissi alıyorum parfümün temas ettiği noktada, boynumda sorun yok ama nedense elimde varla yok arası bir his. Kullanılan esanslardan birisi cildimle anlaşamamış olabilir. Denediğim her sefer aynı şeyi hissettim.

Kokunun ilk açılışı kuvvetli, oldukça sentetik yapıda başlıyor, bu da daha dakika 1, gol 1 diye düşündürüyor, bunda temel neden kişniş ve kakulenin gayet sentetik esanslar olarak kullanılmış olması. Yine de karamsarlaşmayın her şey kötü değil. Dediğim gibi açılış kuvvetli ve sentetik ve bu sentetik yapı birkaç dakika içinde kayboluyor. Açılışı tarif etmem gerekirse; tatlı dolgun beyaz çiçekler, buruk ve acımsı kişniş ile kakule -ki bu ikisi gayet sentetik geliyor-, ve az miktarda yine çok da doğal kokmayan bergamut. Burada tatlı çiçekler, buruk baharatlarla dengelenip, çıkan karışım bergamutla hafifletilmeye çalışılmış ama çok başarılı olunduğunu söyleyemeyeceğim, çünkü bu üçlü yapı birbirlerinden ayrı kalıyorlar, birbirlerine akan, destekler yapıda değiller. Hepsi ayrı ayrı havada asılı gibi. Armoni olmamış. Ama yine de ortaya çıkan koku kötü değil. Sonuçta parfümün ağır analizini yapıyorum. Yoksa pek çok kişiye denettiğim parfüm ilk açılıştan itibaren insanların gayet hoşuna giden bir koku oldu.

Ne yazık ki bergamut sıktıktan 1-2 dakika sonra tamamen uçuyor, son derece zayıf kalmış. Burukluk veren kakule ve kişniş de yazdığım sırayla hızla zayıflayıp yok oluyorlar. Sonuçta daha sıktıktan sadece birkaç dakika sonra elinizde tatlı, hafif kremsi bir çiçek buketi kalıyor. Orta harmanda çiçeksi notaların ne oldukları belirtilmemiş olsa da bu çiçeklerin hepsi dolgun parfüm kokulu çiçekler.  Gelen tatlılık bana sümbül çiçeğinin tatlı ve yoğun kokusunu andırdı. Ayrıca destekler yapıda nergis, frezya, mine çiçeği gibi çiçekleri de hissettim. Benim çok sevdiğim kendim de yıllarca saksılarda yetiştirdiğim dolgun kokulu, soğanlı, rizomlu kır çiçekleri. Bu çiçeklerin kokusunu biliyorsanız haliyle ortaya çıkan kokunun oldukça feminen olduğunu tahmin etmişsinizdir. Evet, kenzo power tam anlamıyla saf bir üniseks parfüm. Erkekler için acaba birazcık fazla mı feminen? sorusunu akla getirmenin sınırında kalıp yine de tamamen uyumlu olan, kadınlar için de çok güzel kokan çiçeksi bir koku. Bu okuduğunuz paragrafı yazdıktan kısa bir süre sonra, bir başka kaynakta detaylı notaları buldum ve orta harmandaki çiçeksi notaların yasemin, frezya ve gül olduğunu gördüm. Diğer ikisini almıştım ama gülü hissetmemiştim pek. Varsa da kesinlikle beyaz gül. Bana gelen tatlı kremsi mine kokusu beyaz gülden geliyor olabilir. Birbirlerini andıran kokuları var.



Bir 15 dakika sonra kokuda bir değişiklik olmuyor ama yapısı kremsiden biraz daha mat, pastel bir hale geçiyor. Fakat çiçekler tamamen aynı. Aslında parfümsü, çiçekli yapıyı biraz üstten alırsak, alta kalan yasemin çayının hafif nemli, gri karakterini andırmaya başlıyor gibi. Hala iyi gidiyoruz. Henüz balzam, laden ya da sedirden ses yok bu aşamada. Onlar ancak 1 saat sonra ortaya çıkmaya başlıyorlar. Orada da benim aldığım ladenin ambersi kokusu. Ama bu çok silik bir halde.  Çok az da sedir. Akılda kalıcı durumda değiller, hal böyle olunca kokuyu bir bütün olarak kişniş, kakule gibi buruk baharatların alttan desteklemesiyle birlikte, parfüm kokulu beyaz kır çiçeklerinin bir buketi şeklinde tanımlayabilirim. Gayet beyaz karakterli bir parfüm kenzo power.


Bu kokuda en sevdiğim olay; ilk açılıştaki yoğun sentetikliğin çok kısa sürede kaybolması oldu. Tabi bu kokuyu zenginleştiren baharatların uçmasıyla oluyor, dolayısıyla sıktıktan çok kısa süre sonra düz çiçeksi bir kokuya dönüşmesi aslında oldukça durağan, tekdüze bir yapıda olmasının da bir göstergesi. Bu bakımdan tekdüze kokan parfümleri sevmiyorsanız kenzo powerdan çabuk sıkılabilirsiniz. Bunun dışında ortaya çıkan çiçeksi yapı gayet güzel, dengeli, beğenilesi bir karışım. Aslında bu tip bir karışımı pek çok kadın parfümünde görebilirsiniz, ama erkek parfümlerinde biz görmediğimiz için böyle bir nadirlikle karşılaşınca hoşunuza gidiyor. 

 
Özetle; genel olarak şöyle bir durup baktığımda açılıştaki sentetik girişi çıkardığımızda kenzo power, modern bir parfüm olmasına rağmen gayet güzel dengelenmiş, hoş kokulu, her iki cinse de mükemmel uyum sağlayan, minimalist bir japon parfümü. Ki kokusunda gösterilen bu ustalık, harmanın kalitesinde de devam etseydi üst düzey bir niş parfüm olabilirmiş. Fakat kenzo ortalama esans kalitesiyle her zaman belli bir çıtayı aşmayan, aşmak istemeyen bir marka benim gözümde. Daha kaliteli ve cesur bir japon markası istiyorsanız comme des garçons denemeniz gerekli. 

Parfümün kalıcılığı fena değil, ortalama değerlerde. Fark edilirliği ise ilk bir saat sonrası zayıf, tene oldukça yakınlaşan narin yapılı. İlk bir saat ise daha belirgin, arada kendini gösteren yapıda. Parfüm, yumuşak beyaz karakterli yapısıyla yılın her gününe, her ana uygun. İster sıcak hava, ister soğuk hava fark etmez. Her cinse uygun, yalnız parfümde feminenlikten hoşlanmıyorsanız, düzenli bir maskülen kullanıcısıysanız, power size birazcık fazla feminen gelebilir. Ancak normal bir erkek kullanıcı için feminenlik tam tadında bırakılmış. Ben bu parfümü tipik erkek parfümlerinden biraz daha farklı birşeyler arayanlara, erkek parfümlerinde çiçeksi kokuları sevenlere, temiz ve beyaz karakterli kokular arayanlara önerebilirim. Genel kullanıcı kitlesi için tatminkâr bir koku olmuş kenzo power. Bir başka incelemede görüşmek üzere.

2 yorum: