25 Nisan 2013 Perşembe

Armand Basi - Armand Basi Homme (2000)

"Koku karakteristiği envy ve body kouros gibi.." 



Şimdi bu iyi bir parfüm. Uzun zamandır incelemesini yazmayı beklediğim, listemde ilk 15' imde ve harman kalitesi ve kalıcılığı biraz daha iyi olsa ilk 5'imde olacak bir koku. Şunu da belirteyim; yeni bir parfüm olmasına rağmen ilk haline göre kalitesinde bir miktar düşme oldu, ama bu hali bile oldukça başarılı. Çünkü orjinal. Gelsin detaylar.

Bayadır bu kadar beğendiğim bir parfüm çıkmıyordu iyi oldu. Hiç beklemediğim markadan, hiç beklemediğim bir memnuniyet yaşadım. Armand Basi aslında 1940'da kurulmuş bir ispanyol moda firması. Ancak parfüm dünyasına 1999'da giriş yaptı. O yüzden pek bilinmiyor. Önceliği parfüm olmayan bir moda markası olarak bilinen burunlara parfümlerini hazırlatıyor. Arada sırada çıkan Michael Kors gibi istisnalar dışında bu tip çalışmaların sonunda pek tatminkar ürünler çıkmaz. Ama Armand Basi Homme' da bu istisnalardan biri olmuş. Koku mu çok başarılı, ben mi giderek oryantalci oluyorum bilmiyorum. Parfümümüz 2000 çıkışlı melez bir koku. Melez mi? Evet melez, şöyle; kağıt üzerindeki notalarına göre oryantal tarzında bir koku, ancak notalarının bütünü, karakteri ve kokusu aynı zamanda bir fougere’a çok yakın. Zaten fragranticada aromatik fujer olarak tanımlıyor. Has aromatik fujer havasında değil, evet aromatik fujerlerin koyu karakterine sahip ama tıpkı body kouros gibi gizemli ve çarpıcı bir yanı da var.


Armand Basi Homme' un harmanı:

üstte: kakule, lavanta, tarçın, aromatik notalar,
ortada: muskat, leylak, inci çiçeği, tonka fasulyesi, tütsü
altta: sedir, öd ağacı, sandal ağacı, vanilya ve misk 


notalarından oluşuyor. Gördüğünüz gibi ne kadar aromatik nota varsa toplanmış. Parfümü ilk sıktığım an istem dışı olarak saymaya başlamıştım; "snıff snıff hımm kakule, snıff muskat da var, snıff snıff vanilya da mı var sanki, snıff hımm evet var var." şeklinde. Ya da şeklindeydi diyeyim. Yeni şişlerinde bu kadar netlik ve kalite yok. Yine rahatça ayırt ediyorsunuz ama harmanda bir kalite düşüşlüğü bir sentetiklik hissiyatı var. İlk zamanlarında bu yoktu. Bu sentetiklik burun büken şekilde değil de yapay olduğunu gösterecek şekilde gelişiyor. Daha çok lavanta ve vanilyada var gibi. Bu sentetiklik hissiyatı lancome hypnose ile birebir aynı. Çok ileri bir sentetiklik değil ama orada net şekilde köşe başında durup size bakıyor. Onun dışında harmanın yorulması, seçilen esansların yerleştirme oranları çok başarılı. Köşelilik, sertlik yok, yumuşak başlı, koyu, gizemli, yarı buruk, balzamsı bir harman.

Evet kokunun ilk açılışı aynen yukarıda yazdığım gibi yani kakule, muskat ve vanilya. Aslında normalde ancak orta derecede sevdiğim bu notalar o kadar iyi, o kadar dengeli karıştırılmış ki ortaya mükemmel bir ana tema çıkmış. Bu kadar iyi bir dengelemeyi Gucci envy’da muskat ve kırmızı biberin karışımında görmüş olduğumu hatırlıyorum. Açılışta bu üçlünün dışında bir de lavanta ile kişnişi andıran bir nota hissediliyor. Ama temel olarak başlangıca muskat ve kakule hakim. Dolayısıyla açılış koyu yeşil ve hafif buruk. Lavanta ve vanilyanın eklenmesiyle burukluk oldukça cezbedici hale getirilmiş. Bir de muskatın hafif tatlımsılığı var tabi. Sonraları o vanilyanın yumuşak tatlılığına kısa sürede tonka ve tarçın da karışıyor ve koku iyice cezbedici oluyor. Biraz daha oturunca üstteki üç nota sakinleşiyorlar ve devamlı vanilyanın eşliğinde sandal ağacı da tatlı tatlı vurmaya başlıyor. Tütsü de hafiften ısıtıyor. Bunun dışındaki notaları pek duymuyorsunuz. Misk, öd, sedir etkisiz elemanlar. Yani özetle; muskat, kakule'nin koyu yeşil, gizemli havasında başlayıp ılık bir tatlılıkla balzamsı buruk aromatik bir koku haline gelen bir parfüm olmuş. 


Kullandığım o kadar parfüme şöyle bir bakınca bu koku için gayet kendine has karaktere ve kokuya sahip, orijinal bir parfüm diyebilirim. Perry Ellis 360 white'a benzetilmiş ben buna katılmıyorum, farkları net belli. Benzetsem benzetsem en fazla Gucci envy’ın oldukça elden geçilip, tatlılığı azaltılıp muskat/kakule etrafında temalaştırılmış bir halini andırabileceğini söyleyebilirim. Ancak sadece andırmak. Koku karakteristiği envy ve body kouros gibi. Koyu, çekici ama envy' a daha yakın. Body kourostaki o tensel çekici hissiyat başka parfümlerde pek çıkmıyor. Ha belki bir de kenzo jungle'ın on kat daha iyisi diyebilirim.

Özetle; ne yazık ki sentetikleşen harmanına rağmen hala kötü olmayan, özellikle genelden sıyrılan farklı kokusuyla oldukça memnun eden orjinal bir oryantal/fujer.

Fark edilirliği gayet iyi. Serin günlerde rüzgarla birlikte yumuşak buruk bir tatlımsılıkta vuruyor. Kalıcılığı da ortalama ile ortalamanın biraz üzeri. Ama iyi bir miktar sıkarsanız oldukça etkili olarak kalıyor uçana kadar. Çok sıcak yaz günleri dışında her mevsime uyar ama bence hissettirdikleri yüzünden bu bir sonbahar ve kışa giriş kokusu. Günün özellikle ikinci yarısı daha başarılı olacaktır Yaş grubu olarak 20 ve üzeri diyorum. Daha altına olmaz mı olur ama ağırbaşlı bir parfüm olarak ağırbaşlı bir kullanıcıya daha yakışır. Muskat, kakule temalarını beğeniyorsanız ve özellikle envy ve body kouros gibi farklı ve muadilleri pek olmayan kokuları seviyorsanız mutlaka bir deneyin diyorum. Kalan genel kullanıcıya da denemelerini tavsiye ediyorum.

17 yorum:

  1. Bir kaç ay önce balerin.com'dan siparişini vermiştim. Ancak 1 haftada tedarik edemediklerinden ötürü siparişi iptal etmek zorunda kalmıştım :(. Çok merak ettğim bir parfümdü ama sağlık olsun. Şimdilerde John Varvatos Vintage 'e merak saldım. Nette bayağı övülüyor. Siz denediniz mi bilmiyorum. İncelemeniz varsa okuduktan sonra karar vermeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. komşum senden beklediğim parfümü yorumlamışsın. ben de armand basi in blue almıştım. burun yakan bir sentetikliği vardı. parfüm sentetiklikten algılanmıyordu bile. armand basi alınacaksa sadece basi home alınmalı galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet markanın diğer parfümleri çok da başarılı ürünler dğeiller. Bir nevi one hit wonder markası.

      Sil
  3. komşu senden paşabahçenin kolonya serisi hakkında da bir yayın bekleriz. yerli malına destek.
    ben misket limonu, çay ve gül aldım geçenlerde. misket limonundan etkilenmedim ama çay ve gülden memnunum. bunlar bitince ıhlamuru da deneyecem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben misket limonunu beğeniyorum, tıraş sonrası güzel oluyor. diğerlerine henüz bakamadım, zamanla bakacağım.

      Sil
  4. bu kokuyu nerden bulabirim??

    YanıtlaSil
  5. Özgün Bey, youtube'taki birkaç tıraş videonu izledim de tıraş kremi olarak kullandığın ürünleri nereden temin ettin? Yurt dışından mı aldın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yurt dışından, tiraskeyfim.blogspot.com blogumda temin edebilecek online yerleri sıraladığım bir konu var inceleyin derim.

      Sil
    2. Teşekkürler.

      Sil
  6. özgür bey lütfen bu tip parfümleri aşırı övmeyin çünkü ya bitiyor yada rantçılar fiyatını uçuruyor zaten ülkemizde parfüm sektöründe müthiş bir rant var 60 tl ikem şimdi 130 tl vede bulunmuyor .karaborsa oluyor olan da benim gibi hastalara oluyor.

    YanıtlaSil
  7. hocam body kouros kullanıyorum ve cok begenıyorum , bu hafta code ultımate alcaktım netten fakat yazıyı okuyunca sormak ıstedım bunu tercıh etsem pısman olurmuyum :) soyle solım body kouros ve xryus rouge dısında pek koku begenmem ; code ultımate de ortamda cok begenıldıgı ıcın almak ıstedım :) tavsıyenız nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Basinin yeni sürümleri biraz sentetikleşti eskisi kadar yüksek kalite değil. Koku orjinalliği olarak oldukça memnun eder, envy varyantı gibidit. Ama body kouros gibi bağıran ve o kadar uzun süre kalmayan bir kokudur. Bu sebeplerden denemeden almayı önermem.

      Sil
  8. selamlar gittigidiyordan buldum inşallah creed green irish teki gibi pişman olmam .inşallah agır degil body kouros gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel bir koku kouros ve le male andırıyor

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Öncelikle değerli incelemeleriniz için teşekkür ederim. Blogunuzu ilgiyle takip ediyorum. ''Armand basi homme'' ve ''Armand Basi Basi Homme'' adlı isimlerde satılıyor bu parfüm.Sanırım bu ikisi farklı parfümler. Koku çekiciliği bakımından hangisi daha güzel acaba?yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba evet ikisi farklı parfümler. Koku olarak bu daha güzel ve orjinal. Ancak son varyantları hallice sentetikleşmeye başladı, almadan önce mutlaka denemenizi öneririm.

      Sil