8 Ağustos 2011 Pazartesi

Guerlain - Habit Rouge (1965)

"L'anarchiste gibi farklı parfümleri kullanmayı sevenlerin kullanacağı tipte bir parfüm.." 
 


Eski ağır top Guerlain' lardan sonra biraz daha yeni ve güncel versiyonlara bakalım. İncelemesini verdiğim Habit Rouge 65 çıkışlı olup, 2003' te yeniden formülize edilmiş bir parfüm. Benim burada incelemesini verdiğim güncel versiyonu. Habit rouge farklı karakterde odunsu oryantal tip bir koku. Guerlain' ın önemli klasiklerinden birisi. Koku karakteri 90' ların başındanmış gibi kokuyor.

Habit Rouge' un harmanı:

üstte: bergamut, limon, gül ağacı, fesleğen, kırmızı biber
ortada: sandal ağacı, karanfil, silhat, sedir, gül, yasemin, tarçın
altta: vanilya, amber, meşe yosunu, deri, asilbent, laden reçinesi, günlük reçinesi


notalarından oluşuyor. Harmana bakınca odunsu ve sıcak oryantal notaların yoğunluğunu görüyoruz. Ancak merak edilecek bir durum yok, habit rouge boğuk tatlı bir parfüm değil. Harman olarak belirli bir kalite çıtasına sahip, notalar net ve ayırt edilebilir şekilde geliyor. Ancak harman dengelenmesinde ve doğallıkta yer yer problemler görünüyor. Bazı notalar çok doğal olmakla beraber bazı notalar sentetik olarak kullanılmış ve bu dengeyi bozmuş. Ama ucuz bir parfüm gibi değil, sadece alışılmış Guerlain yapısına biraz aykırı yapıda. 

Biraz da kokusuna bakalım. Habit Rouge' un açılışı oldukça farklı başlıyor. Kısa bir turunçgil/fesleğen vuruşu sonrasında çıkan koku kadın makyaj ürünlerinin kozmetik kokusunu andırıyor sanki. Bu açıdan biraz Dior Homme' u andırıyor. 



Bunun nedeni bana göre üst notalardaki fesleğen, gül ağacı ve kırmızı biberin uyumsuz birliktelikleri. Gül ağacı ve fesleğen birbirine gitmemiş. Daha doğrusu gül ağacı fazla erken kullanılmış. Üstüne de kırmızı biber çok tatlı ve plastiğimsi bir yapıda eklenmiş. Misal Envy' da da kırmızı biber notası kullanılmış, ancak orada çok daha rafine bir kırmızı biber vardı. 

Parfümün adının kırmızı ceket anlamına geldiğini düşünürsek, Guerlain böyle bir imaj vermek için bu şekilde gül ağacı, kırmızı biber gibi notalara böyle bir yön vermeye çalışmış olabilir. Neyse ki bu uyumsuz ve oturmamış açılış 5 dakika kadar sürüyor. Sonra başta sandal ağacının yoğunluğunda olacak şekilde diğer tüm notalar hissedilmeye başlıyor. 

Benim algıladığım kadarıyla kırmızı sandalağacı yerine, normalde çok kullanılmayan sarı sandal ağacı kullanılmış, kokusu bana o yönde geldi. Mesleğim enstrüman yapımcılığı olduğundan bu ağaçlar arasındaki koku farkını iyi biliyorum. Sarı sandal ağacının, tatlımsı ve tütsümsü kırmızının aksine, kremsi/plastiğimse bir kokusu vardır. Kokunun karakterindeki plastiğimsi yapıya bu şekilde destek oluyor. 


Habit Rouge' da Jicky gibi sert, vurucu, atak yapılı bir karaktere sahip ve bu aradan belirli bir süre geçmeden durulmuyor. Her ne kadar Jicky kadar kuvvetli olmasa da gene de kullanırken iyi dozajlamak lazım. Bu karmasık plastiğimsi odunsu karakter aradan uzun süre geçtikten sonra duruluyor ancak o zamandan sonra artık altta kalmış olan amber, vanilya ve reçinelerin etkisiyle koku artık tatlı klasik bir oryantal gibi kokmaya başlıyor.

Genel olarak çok beğenilesi, çok modern bir koku olduğunu söyleyemem. Ancak oldukça farklı bir yapısı var ve fazla benzeri olmayan bir koku. Orijinallik açısından puanları toplarken, genel beğenilirlikte ciddi kaybediyor.



Özetle, kalite ve fikir olarak iyi, ama pratikte ortalama diyebileceğim bir Guerlain kokusu. Basit değil ama  belki fazla tematik olduğundan genele hitabı oldukça düşük kalmış.  L'anarchiste gibi farklı parfümleri kullanmayı sevenlerin kullanacağı tipte bir parfüm. 

Kalıcılığı ortalama üzeri, fark edilirliği ortalama altı. Son incelediğim Guerlain' lara göre biraz daha kendini gösteriyor. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri diyebilirim. Kışın ve sonbaharda kullanılabilir. Yakın temasın olacağı, iç mekanlarda, akşam ortamlarında daha başarılı olabilir. Kesinlikle körlemesine alınacak bir parfüm değil. Bende çok büyük bir heyecan yaratamayan parfümü; ancak farklı ve alışılagelmedik, beğenilmesi zaman alan, zor kokuları seven kullanıcılara denemelerini tavsiye edebilirim.

4 yorum:

  1. rica etsem narciso rodriguez for him isimli kokuyu yorumlarmısınız sizin yorumunuzu çok merak ediyorum bu koku hakkında

    YanıtlaSil
  2. l'instant guerlain pour homme yorumunuzu da bekliyoruz su tom ford lara da bi el atsanız artık tom ford men black orchid yorumlarınızı merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. Bir deri parfümünden bahsederken bu yönüne vurgu yapmamanız tuhaf olmuş, ilk 1-2 saat arasında bariz bir deri var bu parfümde, limon,gül,deri, vanilya parfümün ana ekseni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bana bir trussardi,knize ten için söyleseniz tamam derdim de, burada bahsettiğimiz karışık bir oryantal, bir deri parfümü değil, ana tema olarak da hissettirdiği deri değil. Balzamik odunsu bir oryantal.

      Sil