7 Ağustos 2011 Pazar

Guerlain - Jicky (1889)

"Artık kullanılabilirliğini kaybetmeye yüz tutup, koleksiyon ürünü haline gelmiş.."
 



Jicky, 1889' tan beri üretilen, Guerlain' ın bugüne günümüze kadar gelebilmiş en eski parfümlerinden birisi. Odunsu oryantal yapıda kuvvetli, kirli, tatlımsı bir parfüm. Üniseks olarak kabul edilir ve Guerlain' ın sentetik notalar kullandığı ilk parfümlerden(vanilya). Ki zaten o dönemlerde erkek parfümü, kadın parfümü diye bir olgu yoktu, aynı parfümü her iki cins de kullanırdı. Parfümler de tene değil, mendillere sürülürdü. Tek bir nota esansından oluşyan ve damıtılmış farklı notaların karışımından oluşan ilk parfümlerdendi. Bu yapısıyla parfümde yeni bir döneme geçişin köprülerindendi diyebiliriz. Sean Connery gibi kullanıcıları bulunuyor.

Jicky' nin harmanı: 

üstte: limon, mandalina, bergamut, biberiye
ortada: süsen ,yasemin, lavanta, fesleğen, silhat, kabe samanı
allta: deri, amber, misk kedisi, tonka fasulyesi, tütsü, asilbent, sandal ağacı, gül ağacı, vanilya

notalarından oluşuyor.Harmanının, mouchoir de monsieur' a benzeyen yönleri olduğunu görüyoruz. Zaten açılışı da aynı mdm' de olduğu gibi buruk bergamut tadında, buradaki burukluğu da biberiye veriyor. Aslında çoğu kişi mdm' yi light jicky olarak kabul ediyor, tam olarak benziyorlar diyemesem de buna ben de katılıyorum. Fakat Jicky çok yoğun, dolgun bir parfüm. Yüzünüze patlayan sert bir yapısı var. Harmanda bir uyum ve harmoni yok. Karmaşık ve algıları yoran bir yapısı var. Notaların da burna çok albenili geldiğini söyleyemem.


Kokusuna gelirsem açılışındaki buruk turunçgillik kısa bir süre sonra yatışıyor ve burukluk ortadan kayboluyor. Bir süre sonra koku kademe kademe tatlılaşmaya başlıyor. Ardından bazı ara notaların desteğiyle lavanta oldukça kuvvetli bir şekilde vurmaya başlıyor. 

Kokusunu tam olarak tanımlamak mümkün değil ama biraz otsu, biraz hayvansı, lavantalı tatlı bir kokusu var. Gerçekten de bu şekilde yazdığım gibi karmaşık kokuyor. Zaten algıları yoran da bu harmonik olmayan karmaşalı yapısı. Buna fazla kuvvetli harmanını da eklediğinizde bugünlerde kullanabilecek pek fazla babayiğit çıkacağını zannetmiyorum.

Jicky aslında kötü bir koku değil. 1800'lerin standart izlerinde. Ama günümüzde kabul görmek istiyorsa Guerlain ciddi bir revizyon düşünmeli. Çünkü şu haliyle fazla kuvvetli, eski kafalıı olmaya başlamış bir ürün. Günümüzde MdM çok daha kabul edilebilinir bir parfüm, zaten bu yüzden daha fazla satıyor.




Özetle, zamanına göre gayet başarılı, ama 2000'ler için fazla eski bir parfüm. Artık kullanılabilirliğini kaybetmeye yüz tutup, koleksiyon ürünü haline gelmiş.

Fark edilirliği tıpkı diğer üst sınıf guerlain' lar gibi tene yakın olacak şekilde derinden. Kalıcılığı ortalama. Uygun yaş grubu 55 üzeri diyebilirim. Ancak kış mevsimine uygun bir koku. Dış mekanlarda daha rahat edilecektir. Kullanılabilirliğini kaybetmeye başladığından tavsiye etmiyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder