20 Temmuz 2011 Çarşamba

Gucci - Nobile (1988)

"Açıkçası gidişatına baktığımda Gucci' nin bir daha böyle bir parfüm yapabileceğini zannetmiyorum.."


İşte Gucci' nin salaklığının en büyük kanıtı. Nobile. Neden mi? Çünkü gucci kendi tarihinin en iyi erkek parfümü olan bu harika kokuyu artık üretmiyor. Nobile bir kere kullandıktan sonra aklınıza acı bir hatıra olarak kazınacak kokulardan. Ama bu kötü bir parfüm olmasından falan değil, bu harika parfüme artık ulaşmanın neredeyse mümkün olmamasından dolayı. Tıpkı Polo Crest gibi. Nobile 88 çıkışlı klasik yapılı bir aromatik fujer. Hafif tip maskülenlerden ve klasik 80ler kokusuna sahip. 

Nobile' ın harmanı:

üstte: bergamut, limon, lavanta, biberiye, tarhun, muskat
ortada: yasemin, yeşil notalar, gül, siklamen, karanfil, sardunya, köknar
altta: sedir, silhat, sandal ağacı, tonka fasulyesi, misk, meşe yosunu, kabe samanı, amber 


notalarından oluşuyor. Eğer parfümlerle biraz haşır neşirseniz zaten sadece alt harmana baktığınızda parfümün karakteri ve kokusu hakkında fikir sahibi olmuşsunuzdur. Zaten tüm harmanın işleyişi de çok standart bir 80ler dönemi fujer parfümü olduğunu gösteriyor, bir kalıp şeklinde. Evet anladınız değil mi? Tıpkı bir drakkar noir, ralph lauren safari ya da polo crest gibi duruyor harmanı. Ki zaten karakteri de kokusu da öyle. 

Harmanı dönemine göre bizi şaşırtmayacak derecede doğal ve kaliteli. O dönemli kokularda bulunan sanki yeni hazırlanmış hissiyatı veren bir canlılık, doğallık var notalarda. Zengin ve dolu bir harman. Aklınıza çok yorucu ya da karışık olabilirmiş gibi bir düşünce gelse de son derece ustalıkla yoğrulup harmanlanmış ve burnu hiç yormuyor. Her şey çok dengeli karışmış.



Kokusuna gelirsek; en büyük kozlarından birisi de burası zaten. O dönemlerin klasik maskülen kokusuna sahip. Özellikle Drakkar Noir' in biraz daha yeşil, daha oturmuş ve hafif bir hali gibi kokuyor. Hani drakkar noir' i serseri olarak düşünürsek, Nobile aynı adı gibi aynı koku karakteristiğinde ama daha efendi, saygın bir kokuya sahip. Hafiften rive gauche' u da andırıyor. 


Safari, drakkar, rive gauche gibi verdiğim örnekleri düşünürseniz ne kadar güzel koktuğunu tahmin edebilmişsinizdir. Kokusu sıcaklık, nem gibi değişkenlere oldukça hassas ve bunların değişmesine göre farklılaşabiliyor. Sabah serin zamanlarda daha yeşil karakterde ve daha keskin turunçgilli yönü ortaya çıkarken, çıkak bastığında çiçekler, meşe yosunu, kabe samanı notaları daha fazla kendini gösteriyor. Canlı bir koku. 


Olgun ve efendi bir kokusu olmasına rağmen, ağır ya da geri kafalı değil. Bugün sorunsuzca kullanılabilir. 

Tek sorun artık üretilmiyor olması. Bu da bulunmasını zor hale getiriyor. Oldukça zor. Bu yüzden bulacağınız şişelerinin fiyatları oldukça yüksek olacaktır. Yaklaşık bir Creed parfümü fiyatında olacağını söyleyeyim. Ama zaten kalite ve koku güzelliği olarak Creed'leri aratmıyor. 

Bu fiyata değer mi? 80ler klasik maskülenlerini seviyorsanız kesinlikle, standart bir kullanıcıysanız belki, size bağlı. Ancak ciddi koleksiyon değeri var.



Özetle, Gucci Nobile, gucci' nin tarihinde ürettiği en iyi erkek parfümü. Dönemi içerisindeki parfümler arasında da en iyilerden bir tanesi. Bu kadar başarılı bir parfümün neden üretimden kaldırıldığını anlamak gerçekten mümkün değil. Açıkçası gidişatına baktığımda Gucci' nin bir daha böyle bir parfüm yapabileceğini zannetmiyorum.


Fark edilirliği ve kalıcılığı idare eder. Tene yakın kalmayı seviyor. Drakkar gibi vurucu değil, sakince teninizde asılı kalıyor. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri. Kendi gibi düzgün kullanıcılara yakışacaktır. Sıcak yaz günleri dışında, yaz akşamları da dahil olmak üzere her zaman kullanılabilir. Hem hareketli, hem ciddi, iç, dış her ortama uygun. Çekici ve cezbedici has bir erkek kokusu. İmkanınız varsa şiddetle tavsiye ediyorum.

2 yorum:

  1. Merhaba, Bloğunuzu uzun zamandır takip ediyorum. Öncelikle elinize sağlık çok güzel bir blog olmuş. Ben şahsen çok faydalanıyorum. Soruma gelince; Burada da çok sık isminden bahsettiğiniz ve benim de çok uzun zamandır severek kullandığım"Drakkar Noir" incelemesini ne zaman yapacaksınız? Merakla bekliyoruz. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bunun after shave olanını buldum ama parfümü kadar etkili olabilir mi kararsızım

    YanıtlaSil