25 Temmuz 2011 Pazartesi

Ermenegildo Zegna - Essenza di Zegna (2003)

"basit ve -iş gören- bir parfüm, özellikle de içinde bulunduğumuz şu sıcak günlerde.."
 


Zegna kokuları ülkemizde pek bilinmiyor olmasına rağmen, yurt dışında oldukça popüler olan parfümler. Ermenegildo Zegna; tıpkı aramis, tommy hilfiger, prescriptives, michael kors, tom ford gibi Estee Lauder bünyesinde bulunan bir firma. Markanın şu anda tümü erkek üzerine olmak üzere 13 adet parfümü var. Parfümlerinin genel karakteri fresh tarz, hafif, modern kokular şeklinde. İncelemesini verdiğim Essenza di Zegna markanın 2003' te çıkardığı ilk parfümü. Odunsu aromatik tipte son derece hafif bir koku.

Essenza di Zegna' nın harmanı:

üstte: mandalina, bergamut
ortada: mersin ağacı, kakule
altta: amber, misk, kabe samanı

notalarından oluşuyor. Gördüğünüz gibi ultra minimalist bir parfüm. Harmanı bu tarz bir parfümden bekleyeceğiniz kalitede yani ortalama. Sentetiklik yok, ancak özel bir kalite beklememelisiniz. Klasik modern fresh tip kokulardan. Harmanındaki sadelik kokusuna yansımamakla birlikte bu zayıf bir harman ve çabuk sönen bir yapı olarak kendini gösteriyor. Çünkü fazla yoğun esanslar kullanılmamış, amber ve misk' de sadece dengeleyici olarak kullanıldığından kendilerini pek göstermiyorlar.



Kokusuna gelirsem, bir odunsu aromatik olmasına rağmen kokusu oldukça hafif ve yumuşak. Fresh diyebileceğim bir tipte. Hatta başlarda sucul bir parfüm olduğunu zannediyorsunuz. Kapağını açıp ilk kokladığımda turunçgilli, süper fresh ve kuvvetli kokarken, kumral tenimde daha zayıf karakterli oldu. Koku olarak Azzaro Now ile oldukça benzerlik taşımakta. L'eau d'Issey karakterindeki kokulardan. Ama onun gibi çiçeksi sucul yapıda değilde yumuşak, hafif sucul odunsu tipte. Bunu başta turunçgillerle destekliyor, ama turunçgiller çabuk sönüyor. Aslında parfüm genel olarak çabuk sönüyor. Kokusu özel, ya da karakterli olmamasına rağmen, yaz için oldukça ferah ve sevilesi olduğunu belirteyim. Gio, L'eau d'Issey gibi kokulardan sıkılanlara birebir. Tek sorun çoğu ortalama yazlık parfüm gibi zayıf karakterde, çabuk sönen bir koku olması. 

Özetle temiz, ferah, taze bir yazlık koku. Bazen tüm karakteristik çekicilikler bir yana sadece "kullanmak" amacıyla basit bir parfüm ararız, essenza di zegna buna uygun, basit ve -iş gören- bir parfüm, özellikle de içinde bulunduğumuz şu sıcak günlerde.



Kalıcılığı ve fark edilirliği bu tarz çoğu hafif yazlık parfümlerden alıştığımız üzere ortalama altı. Daha kuvvetli bir Intense versiyonu var, ancak onun da fazla kuvvetli olmadığı söylenilmekte. Uygun yaş grubu 16-35 arası. Her mevsim kullanılabilir. İç ve dış mekanlarda, hareketli, eğlenceli ortamlarda kullanılabilir. Çok büyük beklentilere girmeden, şu sıcak günlerde "kullanılabilir" bir parfüm olarak bir denemenizi öneririm, en azından alışılageldiklerinizden çıkıp farklı bir şeyler kullanmış olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder