12 Haziran 2011 Pazar

Aramis - Aramis (1965)

"Koku olarak gerçekten kendine has, zengin kokuya sahip bir parfüm.."



Yine parfüm dünyasının oldukça önemli elemanlarından bir başkası. Aramis pour homme. 65 çıkışlı parfümümüz odunsu şipre tarzında ve Aramis' in hala en popüler parfümlerinden bir tanesi. Sert olmamakla beraber sonuçta maskülen olan parfümün, bu tarz parfüm önerisi yapılan başlıklarda adı sıkca geçmekte. Hemen detaylara inelim.
Aramis' in harmanı:

üstte: aldehitler, tarhun, bergamut, gardenya, yonca, kekik, mürrüsafi
ortada: silhat, adaçayı, yasemin, süsen kökü, kakule
altta: deri, sandal ağacı, amber, misk, hindistan cevizi, kabe samanı, meşe yosunu


notalarından oluşuyor.  Dolu ve detaylı bir harman. Açıkcası bana bu notalarla, bu dizilimde, bu kadar detaylı başarılı bir harmandanı sorsalar, başarılamayacağını düşünürdüm. Ancak Aramis gayet iyi iş çıkarmış. Daha doğrusu babası Bernard Chant iyi iş çıkarmış. Kendisinin çok fazla tasarladığı parfümü olmasa da, çıkardıkları parfümler başarılarıyla "az olsun öz olsun" sözünü doğruluyor. Harman gayet güzel, taze, doğal. Kalitesi iyi. Bir YSL değil belki ama, ben genel olarak aramis' i Calvin Klein' dan iyi, gucci ile yakın görüyorum harman kalitelerinde. Oldukça tatminkar. Hatta Jhl, tuscany gibi parfümleri Ralph Lauren kalitesinde. Harmanda sentetiklik yok, notaları tek tek algılayabiliyorsunuz. Gardenya gibi çok güzel kokulu bir çiçeği harmanda içerse de pek göstermiyor. Bu tarz klasik bir harman içerisinde hindistan cevizi notası şaşırtıcı olsa da, bu da pek hissedilmiyor. 



Koku olarak gerçekten kendine has, zengin kokuya sahip bir parfüm. Bunun en büyük nedeni her notayı tek tek ama dengeli şekilde sırayla ortaya çıkarması. İlk sıkışta kuvvetli bergamut ile mürrüsafi reçinesi yumuşacık ve taze şekilde vuruyor. Sonra hemen adaçayı, kakule ile karışarak tıpkı anason'u andıran şekilde hissedilmeye başlıyor ve yerinde asılı kalıyor. Adaçayını hiç sevmememe rağmen, bu güzel kombinasyon beni rahatsız etmedi, daha ziyade anason diye düşünüyorsunuz. Aralarda silhat ve meşe yosunu parfüme yumuşak tatlımsı bir hava veriyor. Alt harmandaki diğer tüm tatlımsı notalar deri ile birleşince de ortaya sanki; dalin bebe şampuanının tatlılığının alınıp, biraz bergamut kokusu eklenmiş hali gibi kokan, memnun edici bir koku çıkıyor.  Yumuşak, zengin, nemli, çok hafif tatlımsı bir koku. Ama tüm bunları yaparken olgun karakterinden taviz vermiyor. Sert olmadığı gibi cıvık da değil.


Böyle yumuşakbaşlı, canlı bir maskülen yaratmak gerçekten zor. Özellikle 65 çıkışlı bir parfüme göre çok daha zamanının ötesinde modern bir kokusu ve karakteri var. Hatta yıllanmıyor diyebilirim. Koku karakteri olarak doğrudan benim koleksiyonuma almasam da, bu benim kişisel tercihlerimle alakalı ve sizi yanıltmasın Aramis gerçekten başarılı ve adını hak eden bir parfüm. İlk kez deneyeceklerin oldukça büyük bir kısmının beğeneceğini düşünüyorum. Ciddi olarak tek eleştireceğim yanı böyle iyi bir parfüme çok daha güzel bir şişe tasarlanabilirdi, ancak aramis şişeye çok önem firmalardan biri değil.

Külçe altın misali, hepsini istiyorum

Özetle; üzerinde verilen emek açıkca ortada olan, kokusuyla, zamanına göre modernliğiyle, harmanının kalitesiyle son derece olmuş bir parfüm. Tek bir tarza yönelmemiş olmasıyla geniş kitlelere kolayca ulaşabiliyor.


Kalıcılık ve fark edilirliği ortalama. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri. Ama bazı 20-25 arası kullanıcılar da kullanabilir. Buradan öyle pek de has bir maskülen olmadığını anlamışsınızdır. Bunun bir diğer nedeni zamanının ötesinde bir modernliğe sahip olması. Sıcak yaz günleri dışında her an kullanılabilir. Hemen her ortama ve mekana uyacaktır. Bu tarz modern, taze ve hafif maskülenleri seviyorsanız şiddetle denemenizi tavsiye edeceğim kendine has başarılı bir parfüm.

4 yorum:

  1. gerçekten mükemmel bir koku. hem hafif hem de tam bir erkek parfümü. yorumunuza dayanarak kör alış yaptım ve tam 12 den vurdum:) beni bu parfümle tanıştırdığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Aynen bende Lordum mygitar dan bu kokunun yorumunu okumuştum merek edip hemen aldım ve hiç pişman değilim aksine çok müthiş bir kokuyla bizleri tanıştıdığın için sana minneterız ustadım. Kokuya gelince bana eski amerikan clasik otolarını impalalar camarolar da olsa fena olmazdı hani :) + eski clasik kıyafetleri hatırlatiyor :) Biraz eskilere götüren bir koku ama bende olumlu yönde üstelik süper bir etkisi var benim gibi zıpır bir adamı bile efendileştiriyor :) .

    YanıtlaSil
  3. Rebul Silverline'ın kokusu Aramis'e benziyor, yanılıyor muyum ?

    YanıtlaSil