13 Şubat 2011 Pazar

Pierre Cardin - Pierre Cardin Pour Monsieur (1972)

"Tam anlamıyla gizli bir hazine.."  




İşte karşınızda özel bir parfüm. Pierre Cardin' in en iyi kokusu olan pour monsieur 1972 çıkışlı ve hala üretimde olan saf maskülen bir koku. Baharatlı odunsu tarzında. Övgülere geçmeden önce harmanını inceleyelim.

Pierre Cardin Pour Monsieur' un harmanı:
üstte: limon, bergamut, lavanta, portakal, fesleğen
ortada: karanfil, sardunya, deri, sandal ağacı, silhat, süsen
altta: vanilya, yosun, tonka fasulyesi, deri, benzoin, amber


notalarından oluşuyor. Şu harmandaki maskülenliğe ve yılının tutarlığına bakarmısınız. Tam anlamıyla 70ler kokusu. Limon, lavanta, fesleğen, deri, tonka, benzoin, yosun. Bunlar 70'lerin eksik olmayan notaları. O dönemin maskülen hemen her parfümünde varlar. İşin daha da güzeli Pierre Cardin Pour Monsieurda tüm notalar son derece doğal, taze ve dolgun. Yani limonsa limon, yosunsa yosun, silhatsa silhat, sanki şişeye sıkıp yağını damlatmışlarcasına doğal ve kaliteli notalar. Pierre Cardin' in günümüzdeki vasat kokularını düşündüğümde o dönemler için bile fazla denilebilecek doğallıkta bu harmanı yaparak adeta kendini aşmış. Açıkcası aynı tarzdan olan Creed Bdp ile aynı hatta daha iyi kalitede harmana sahip. 


Kokusuna gelirsek klasik bir 70ler parfümü olduğunu söyledim. Hafif köşeli, baharatlı, dolgun, ciddi. Bir başka deyişle 80ler kokularından daha az yeşil, daha baharatlı ve daha sert. Ne varsa koymuşlar gibi görünen harmanı yine döneminin özelliklerinden. Fakat endişe etmeyin harman gayet ustaca karıştırılmış ve dengeli. Ortada genel bir ahenk var. Açılışı taze ve keskin. Limon, bergamut, lavanta gibi notalar, süsen sardunya eşliğinde kuvvetlice hissediliyor. Biraz geçtikten sonra turunçgiller azalıyor ve bahartlar belirginleşiyor. Daha sonra baharatlar zayıflıyor ve deri, alttaki odunsu notalarla birlikte kendini göstermeye başlıyor. Koku ciddi bir koku, genç kokusu değil. En azından 2011 yılı itibari ile. Tam anlamıyla centilmen beyefendi kokusu. 


Bu tarzda, yani 70ler karakterinde, oturaklı, centilmen kokuları arasında en iyilerden biri. Tatlılık yok, çok sert değil, jaguar gibi sert, kouros gibi baygın, polo gibi yeşil değil. Doğrudan Bdp rakibi. Taze, baharatlı, yosunsu. Kimilerince Chanel pour monsieur' unu ucuz bir versiyonu gibi görülse de ben tam tersini düşünüyorum. Ayrıca azzaro, rive gauche gibi kokular pierre cardin pour monsieur' un centilmen parfümü havasına sahip değiller. Bu da aklınızda bulunsun.


Özetle her açıdan çok başarılı bir koku. Kokusu güzel, harmanı çok başarılı ve kaliteli. Kalıcılığı iyi. 70ler kokusu nasıl olur sorusunun yanıtı. Üstelik son derece düşük fiyatlara bulunabiliyor olması onu iyice cezbedici hale getiriyor. Tam anlamıyla gizli bir hazine. After shave balzam'ının da oldukça başarılı olduğunu belirteyim. Onu da edinmenizi öneririm. 


Kalıcılığı gayet iyi, günün büyük bir kısmında teninizde kalıyor. Fark edilirliği ortalama ile ortalama üzeri arası. Uygun yaş grubu günümüz itibariyle 35 ve üzerisi. Ancak 30 civarındaki maskülen koku meraklıları da çok düzenli olmasa da severek kullanabilir. Yaz dışındaki tüm mevsimlerde, iç ve dış mekanlarda, her türlü görüşmelerde kullanılabilir. Parfümünüzle etkilemek istediğiniz zamanlarda işe yarayabilir. Johnny Mathis dinlerken kullanılası parfüm. Parfüme meraklı biriyseniz bence mutlaka enigme ile birlikte koleksiyonunuzda bulunması gereken bir koku. Denemenizi tavsiye ediyorum.




13 yorum:

  1. slm özgün bey bu parfümü denemek istiyorum da acaba internet dışında normal dısardan bir yerde bulmamız mümkün mü? boyner,douglas gibi parfümerilerde olmaz mı?

    YanıtlaSil
  2. Bu parfümü mağazalarda bulma şansınız çok düşük. Mağazalarda genellikle popüler olan, çok satılan ürünler stokta bulunduruluyor. Aksi taktirde böyle bilinmeyen ayda yılda bir kişinin soracağı parfümler onlara karlı gelmiyor.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Değerlendirmeniz edt için mi yoksa edc için mi bilemiyorum onun için yazınız hakkında bir yorumda bulunamayacağım ancak benim algıladığım koku ile sizin bahsettiğiniz özellikle tatlılık konusunda tezat oluşturuyor.
    Edc sini limon, lavanta, fesleğen,yosun gibi notalar kullanıldığı, tatlılık barındırmadığı ve eski yapılı parfüm olduğundan bahsettiğiniz için kör alışla yurtdışından temin ettim. Yalnız büyük bir hayal kırıklığı oldu benim için. Tütünsü bir tatlılığı var ama ne korstaki ne the one daki ne de dreamer daki gibi değil. Bu arada the one ve kors u severim. İşte bu tatlımsı yapı beni kendinden soğuttu; eski ve kolonyamsı, ki zaten kolonya ;) Fark edilirlik ve kalıcılık vasatın altında.
    Eski kafa parfümlerin tatlımsı karaktere sahip olanları bana çok itici geliyor günümüzün popüler oryantelleri bile daha albenili, tabiki bu benim şahsi fikrim. Eski kafa denilince aklımda beliren iki güzel; Cacharel ph ve Polo Cls. Daha güzellerini tatnımak ümidiyle, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış hatırlamıyorsam edt olması lazım. Ama edc'sini de biliyorum o da kötü değil. Bence teninizle uyuşmamış olması ihtimalini de elemeyin.

      Sil
    2. polo clasik bencede mukemmel ,tanıtımınız sayesinde tanıştım ,tesekkurler

      Sil
  5. Şimdiye kadar kullandığım en muhteem parfüm. 1988'de Karaköy iskelesinde bayisi vardı. Oradan almıştım. Şimdi bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gittigidiyor sisteminde satan güvenilir satıcılar var, bir de bellamola.com adresinde edc'leri bulunabiliyor.
      Kokuya gelince:
      Edc konsantrasyonunu aldım, koklar koklamaz çocukluğuma geri döndüm. bir amca kullanıyordu bunu ben çocukken ama kim olduğunu bir türlü hatırlayamadım. Kokuyu hatırlayıp kişiyi hatırlamamak garip oldu. Bu arada edc'si enfes acaba edt'si ile aralarında çok fark var mı?

      Sil
  6. Özgün bey merhaba,
    Bu kokuyu ne zamandan beri almayı düşünüyorum, ancak hiçbir yerde deneme fırsatım olamadı, çünkü yok.
    Her zaman 3-4 farklı parfüm kullanırım. Klasik maskulen kokularını çok severim (polo, drakkar, paco rabanne ph, azzaro ph vs), sadece Kouros pek bana göre değildir.
    Burdan yola çıkarak Pierre Cardin Pour Monsiour benim için kör alışa uygun mu? İş yerinde kullanmak istiyorum özellikle.
    İyi günler.

    YanıtlaSil
  7. Bence gayet güzel ve ciddi beyefendi kokusu

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Özgün bey, nasıl temim erebilirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Daha geçen gün internetten aldım 75 ml 142 tl
    Tam anlamıyla 1970 leri içine çekiyorsun direk
    O dönemi hatırlatıyor ne kadar 84 doğumlu olsamda. Ama acaba formilasyonamı uğradı çünkü turunçgil notaları pek algılanmıyor kokuyu bazıları tek düze bulabilir ama ben sevdim bayanlar da sevmeyebilir ben Kouros Fraicheur benzettim çok doğal hiç sentetik değil denenmeli Teşekkürler Özgür Bey

    YanıtlaSil