8 Ocak 2011 Cumartesi

Ted Lapidus - Lapidus Pour Homme (1987)

"60 yaş üzeri parfüm seven bir dedeniz varsa beğenecektir, şaka değil.."



İncelemesini verdiğim sıradaki parfüm 1987 çıkışlı bir oryantal olan lapidus pour homme. Markanın en eski parfümlerinden biri olan lapidus pour homme eskimiş kokusuyla bunu açıkça belli ediyor.

Lapidus Pour Homme' un harmanı:

üstte: tarhun, ananas, ardıç, fesleğen, bergamut, limon
ortada: çam, bal, yasemin, süsen, kimyon, petit grain, inci çiçeği, gül, brezilya gül ağacı
altta: sandal ağacı, tonka fasulyesi, amber, misk, silhat, mele yosunu, sedir, tütün

notalarından oluşuyor. Harman ilginç, sentetik değil ancak tam olarak doğru olmayan bir şeyler var. İlginç yanık ananasvari, tatlımsı, vanilyamsı bir kokusu var. Nispeten tene yakın kalan sakin bir parfüm. Ancak kokunun kendisi o kadar da yumuşak başlı değil. 


Normalde 87 çıkışlı olan bir kokudan, bir oryantal olsa da 80'ler, hatta 90'lar parfümlerindeki bir karakteri beklersiniz. En fazla Obsession gibi karanfilli bir şey beklersiniz. Ancak lapidus pour homme böyle değil. 87 çıkışlı bir parfümdense benim tecrübelerime göre daha ziyade 35-40 yılları arasında çıkan parfümlerin karakteristiğinde son derece geri kalmış, günümüze uyumsuz, fazla sofistike kalacak eski kafa bir koku. Benim bu tarz benzetmelere karşı olduğumu ve çok nadir kullandığımı bilirsiniz ancak lapidus pour homme gerçek anlamıyla günümüz için bir "dede parfümü". Yani 60 yaş üzeri parfüm seven bir dedeniz varsa beğenecektir, şaka değil. Orta yaş için dahi fazla gerilerde kalmış bir koku. 



Özetle çok kötü olmamasına rağmen, fazla tatlı ve eski kafalı karakteri nedeniyle standart bir parfümsever için günümüzde kullanılması pek mümkün olmayan bir parfüm lapidus. Elbette her parfüm üretim yılı üzerinden birkaç 10 yıl geçtiğinde eskimeye başlayacaktır ancak polo, safari, drakkar, trophee, obsession gibi parfümlerin bugün hala kolayca kullanılabildiklerini düşünürsek lapidus bu parfümü üretirken biraz kısa vadeli düşünmüş olsa gerek.


Fark edilirliği ortalama altı, kalıcılığı ortalama. 50 yaş altı için pek mümkün olmayan bir parfüm. Daha ziyade 55 ve üzeriyseniz, farklı, eskileri anımsatan tatlı kokuları seviyorsanız beğenebilirsiniz, bunun dışından kalan genel kitleye uzak durmalarını tavsiye ediyorum.

3 yorum:

  1. Eline sağlık Özgün komşu :) Herzaman olduğu gibi çok güzel bir parfüm yorumu. Sadece bir kaç defa okudum zira kafamı karıştıran bir nokta var ? Basenotes'te hatta oranın demirbaşları bu parfümü çok ovmuşler ve beş yıldız verenler az değil ? Bu arkadaşlar ile seni ayıran nokta parfümün güncel halini korumamamsı olabirlir mi acaba. Yada arada yurtdışında beğeniler farklı olabilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Daha ziyade beğenen kesim ile alakalı bunu beğenelerin ortalaması 55 üzeri olması lazım, tıpkı knize ten gibi parfümlerde olduğu gibi.

      Sil
  2. bu parfümü nereden temin edebilirim

    YanıtlaSil