30 Ocak 2011 Pazar

Creed - Green Irish Tweed (1985)

"çok para veriyorum, creed alıyorum, karşı cinsi kolayca etkileyeceğim gibi bir fikriniz varsa kendinizi kandırıyorsunuz.."


Green Irish Tweed; Creed'in en bilinen, en popüler ve en çok satılan parfümü. Her parfüm konusunda, her öneri isteğinde her zaman Green Irısh Tweed kısaca git' in adını görürsünüz. 1985 çıkışlı parfüm odunsu çiçeksi misk tipinde koku güzelliğyle öne çıkan fresh tip bir koku.

Green Irısh Tweed' in harmanı:

üstte: limon, verbana otu, nane
ortada: menekşe
altta: zambak, sandal ağacı, amber


notalarından oluşuyor. Yine hemen her Creed gibi millesime. Yani edt ile edp arasında doygunluğa sahip. Harmanı bu kadar sade olmasına rağmen bu notalardan beklenmeyen sabit, karakteristik bir koku ortaya çıkmış. Arada tek tük bazı notaları alabiliyor olsanız da genel olarak tek bir koku olarak vuruyor. Kokunun neye benzediğini doğal olarak pek tanımlayamıyorsunuz, doğada olan bir koku değil ama tanımlamak için tek kelime yeterli: davidoff cool water. Evet, pek çok ortamda yazıldığı gibi git, cool water ile %90 aynı kokuyor. Dolayısıyla tamamen orjinal karakterli bir koku diyemeyiz. Ama genede kokladığınızda büyük ihtimalle tutturacaksınızdır. Tabi ki cool water ile birebir aynı değil. Bazı yönlerden onun üzerine çıkıyor. En önemlisi harmanının kalitesi. Tipik creed kalitesinde. Harman oldukça doğal, notalar son derece taze ve fresh. Sanki parfüm daha dün yapılmış gibi hissettiriyor. Bu da kullanılan notaların kalitesinden. Creed kendi aromatik esanslarını kendi hazırlayan nadir üreticilerden. Her nekadar bazı parfümleri adına yakışmayacak derecede sentetiklik barındırıyor olsa da, genel olarak hala normal market ürünlerin oldukça üzerinde.

Koku olarak cool water' ın hemen hemen aynısı dedim. Yani son derece hafif, canlı, fresh ve serin bir koku. Aradaki fark; cool waterdaki koyu mavi sucul hissiyatı veren metalikliğin aksine, git' in biraz daha yeşil karakterde biraz daha asidik bir yapısı bulunması. Ancak bu fark sadece ufak bir nüans ve böyle algılamak için ciddi birikim gerektiriyor. Aksi taktirde Cool water'ın aynısı. Ancak kalite olarak ondan çok yukarıda. Cook water her ne kadar güzel koksa da, belirli bir kalite çıtasıda kaldığı, yine belirli oranda sentetiklik içerdiği ve yıllar içerisinde kalitesinin düştüğü bariz. Git ise çok çok az sentetiklik içeren (çok hassas burun gerekli, o da alt notalarında), kalite hissiyatı çok daha yüksek, daha canlı bir parfüm. Git'in, cool water' a göre ikinci en büyük farkı kalıcılığının tam 2 kat daha iyi olması. Cool water gibi uçucu bir parfüm benim tenimde 1, 1,5 saatte uçarken, git'te bu süre ikiye katlanıyor. Dolayısıyla cool water için fakir adamın git' i diyebiliriz. 
 
Git her mevsime uygun, hafif, ferah, canlandırıcı, erkeksi bir parfüm. Traş sonrasında güne başlangıç için çok uyumlu. Genel olarak kokusunun güzelliği ile beğeniliyor. Kendi kullanıcısına da kendini uçana kadar fark ettirerek memnun ediyor. Peki bu kadar güzel kokuyor ve kaliteli, o zaman 300 liraya yakın olan fiyat etiketini hak ediyor mu? Bence bir durum dışında hayır. O da nedir; eğer cool water' ın kokusunu çok çok seviyor, ama kalıcılığının azlığından dolayı kullanamıyorsanız o zaman git mantıklı olabilir. Onun dışında son derece güzel kokması ve kaliteli yapısına rağmen, çok özel, akıllardan çıkmayacak bir parfüm olmamasından dolayı mantıklı değil. Zira ortalama parfüm tecrübesi 5-10 parfümü geçmeyen insanların "ne sıktın, hımm traş kolonyası gibi" benzeri yorumları bir süre sonra verdiğiniz para konusunda canınızı sıkacaktır.



Özetle genelin beğenisine uygun, gayet fresh, canlı ve temiz bir parfüm. Güzel canlı kokusu ve kalitesiyle öne çıkarken, genele göre geride kalan kalıcılığı ve yüksek fiyat etiketiyle gözden düşüyor. Bana göre original vetiver ile birlikte Creed' in en canlandırıcı kokularından. Ama, çok para veriyorum, creed alıyorum, karşı cinsi kolayca etkileyeceğim gibi bir fikriniz varsa kendinizi kandırıyorsunuz. Herşeyi geçtim üzerinde yaşadığınız ülkenin standartlarını, kaç kişinin parfümünüzün kalitesini anlayabileceğini düşünün. Karşı cinsi etkilemek için parfüm kullanıyorsanız, bunu creed ile yapmaya çalışmak beyhude bir çaba olur.

Kalıcılığı ortalama altı, fark edilirliği ortalama üzeri. Uygun yaş grubu 25 ve üzeri. Aslında daha alt yaş grupları da kullanabilirler ama creed biraz daha oturaklı kitleye daha yakışacaktır. Son derece fresh ve ferah yapısı nedeniyle her mevsime uygun. İlk baharda mükemmel ancak kışın dahi kullanılabilir. Sabah-akşam her ortama müsait. Bağımsız değerlendirdiğimde gayet mantıklı bir koku olmasına rağmen, fazla yüksek fiyat etiketi tavsiye etmemi olanaksız kılıyor. Tam olarak parasını hak eden bir creed değil. Ama gene de bir deneyin, kokusunu çok beğenip gözünüzü karartma ihtimaliniz az da olsa var.



8 yorum:

  1. valla almayı düşünüyorum ama elimde çok parfüm var cool water benim ilk parfümlerimden çok çok beğeniyorum ama yarım saat sürmüyor kalıcılığı tom ford un 2 kokusunda hayal kırıklığına uğradım inşallah bunda uğramam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer cool water'ın eski 90lardaki kaliteli, vurucu ve kalıcı halini biliyorsanız git'i çok seveceksiniz. Koku olarak o zamanki cook water'ın hali gibi ama daha kaliteli daha taze, kalıcılık olarak da iki kat daha uzun ömürlüsü. Ha bu bir creed mi, veya niş parfümmü diye başları döndürecek bir koku değil, ama kaliteli fresh tip parfümler arasında en iyilerden biri ve cool water kokusunu sevip de daha fazla kalite arayanlar için bulunmaz nimet.

      Sil
    2. teşekkürler benim lise çağlarımda kullandığım ve hatıralarımda iyi bir yeri olan bir koku olduğu için herhalde bilinç altına yerleşmiş

      Sil
    3. Bu parfüm cool water' den kesinlikle çok daha kaliteli koktuğu gibi Cw bunun yanında çok yapay kalıyor. Kalıcılığına değinmiyorum bile. Farkedilirliği de çok çok iyi, koku resmen ben buradayım diye bağırıyor.

      Sil
  2. bence cool water'la aralarında belirgin fark yok.bu kadar para vermeye değmez

    YanıtlaSil
  3. yaş olarak kaç yaş ve üstü kullanmalı?

    YanıtlaSil
  4. Bence de alıp hayal kırıklığına uğramaçın gereği yok. Cool water da bu işi görür. Hani nis parfüm kullaniyorum hissiyatını alamazsınız. Çünkü benzeri çok fazla olan bir parfüm. 18 den sonra her yasa uyacagini düşünüyorum ama ben o kadar para verip almam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Git cool waterdan çok daha sofistike, ayrıntıları detaylarında gizli olan yüksek kalite bir parfüm. Döviz bu kadar uçmadan önce aradaki farka değebilirdi. Şu durumda ise herhangi bir creed almak bile absürd hale geldi. Onun dışında cool water eski cool water değil. Yeniden formulize edildi pek çok kez, içinde kullanılan bazı notalar ifra standartları gereği hakikisi kullanılamıyor. Artık harmanı çok daha zayıf, yapay ve basit. Ne o has kokusu, ne kalıcılığı kaldı. Bundna dolayı da kozmetik siteleirnde sık sık indirime giden en ucuza satılan parüfmlerden birisi. Eskiden daha oturaklı bir yeri vardı davidoff'un.

      Sil