13 Nisan 2017 Perşembe

Tom Ford - Tobacco Vanille (2007)


"tütüne gourmandsı bir bakış açısı.."


Geldik bir başka ağırtopa; Tobacco Vanille. Bu parfüm aslında ülkemizde de bilinen, tüm dünyada Tom Fordlar arasında oldukça popüler olan bir ürün. En büyük sebebi gourmandvari tatlımsı yapısı. Malum tatlı parfümlerin piyasası hiç bitmez. Peki tobacco vanille nedir, nasıldır, iyi midir, abartılıyor mu, değer mi? Sakin olun sindire sindire. 

Artık çoğumuzun bildiği üzere Tom Ford, Guerlain gibi yarı niş olarak tanımlanabilecek bir marka haline geldi. Genele göre uygun fiyatlı standart kalite parfümleri de var, daha fazlasını isteyenlere yüksek fiyatlı kaliteli, özel harmanlı niş ürünleri de var. 2007 çıkışlı üniseks yapılı baharatlı oryantal tipindeki parfümümüz markanın private blend serisinden bir ürün.  Bu seri üst kalite esanslardan yapılan, edp formatında, nispeten tematik ürünler. X temalı, y temalı gibi. Zaten elimizdeki tobacco vanille de kendini ifade ediyor. Parfümümüz sıcak, tatlı yapılı, ağır karakterli, saf parfüm kıvamında dolgun bir parfüm.

Tobacco Vanille’in harmanı:

üstte: tütün, baharatlar
ortada: tonka, tütün çiçeği, vanilya, kakao
altta: odunsu notalar, kuru meyveler

notalarından oluşuyor. Basit, çok ıvıra zıvıra girilmemiş bir harman. Yeterli mi? Markasına göre değişir. Bu parfümde gayet yeterli. Harmanla başladığımızda harmanın üst düzey, niş kalitesinde olduğunu hemen anlıyorsunuz. Sıktığınız anda notalar çat, çat, çat ben buyum, ben şuyum diye burnunuza vuruyor. Hemen hepsi olması gerektiği gibi duru ve belirgin kokuyor. Notalar kuvvetli ve dolgun baygın esanslar olmasına rağmen güzelce birleştirilmişler, kıvamları, dozajları birbirlerine uyumlu olmuş. Birinci sınıf olmasalar da oldukça kalite esanslar kullanılmış. Harman yoğun ve dolgun olduğundan dozajlamaya dikkat etmek gerekli, yoksa baygın olabiliyor.

Kokuya gourmandvari tatlımsılıkta, lezzetli, meyankökü şerbeti tadında bir tatlılık hakim. Baharatlar belirtilmemiş sanki diplerde kimyon ya da tarhun var gibi. Karanfil ise çok bariz. Buram buram tane karanfilin kokusunu alıyorsunuz. Nemo’ daki tarçıni karanfilli o sıcak doku burada karanfil baskın olacak şekilde aynen var. Yanlış anlamayın koku çok tatlı, şekerli değil ama hiç az olmayan sıcak bir tatlılığa sahip. Öd, azıcık misk, karanfil, plastiksi huş, derinde deri, konyak, tütün, kuru üzüm açılışta benim kuvvetlice ve net aldığım kokular. Bunlardan öd ve deri kısa sürede kaybolurlarken, diğer yazdıklarım daha uzun süre devam ediyor. Net bir tonka ve kakao kokusu yok, en azından benim tenimde. Genel tatlılığa karışıyorlar. Bu karanfilli, konyaksı tatlı tütün kokusu son derece lezzetli, çekici ve kıvamında bir kombinasyon. Kışın iç ısıtacak sıcak bir tatlılık. Gayet dolgun, savurgan, lezzetli ve çekici bir açılış. 


Bu aşamada koku sizi heyecanlandırmaya başlıyor, açılış böyleyse bakalım gidişatta nasıl bir efsane çıkacak diye. Ama maalesef bu yarım saat civarı süren ustaca hazırlanmış kompleks açılışın sonrası, koku tematikleşmeye ve sadeleşmeye başlıyor. Tütün diğer notalardan sıyrılıp biraz daha ön plana çıkıyor, vanilyanın ortaya çıkması 1 saati buluyor ve beklediğiniz kadar kuvvetli gelmiyor. Yani adı gibi tütüne eşlik eden vanilya değil aslında. Daha ziyade öncelikle karanfil ve tütünün, vanilya öncülüğünde sıcak tatlı baharatlarla lezzetlendirilmesi gibi kokusunun özeti. Ortaya çıkan vanilya gördüğüm en kalite vanilya değil, genel harmana göre biraz daha kaliteli olmasını beklerdim. Harmanda tek o sırıtıyor bana göre. Ana tema olan tütün ise oldukça doğal, pipo tütünü tipinde yumuşak, hafif ve kibar. Bu anlamda başarılı. Başarısız olduğu nokta açılıştaki canlılığı, sonrasında da sürdürememesi. 


Özetle; çok umut verici başlayıp, oturunca fazla durağan statik bir kokuya dönüşen tek boyutlu bir parfüm olmuş. Koku güzel ama yapısı sıkıcı. Keşke açılıştaki dinamizm devam etseymiş. Lineer değişmeyen kokusu sizin de heyecan ve isteğinizi söndürüyor. Uzun süre kullanılabileceğinden şüpheliyim sıkıcı olabilitesini düşününce. Yoğun tatlı notaların kombinasyonuyla saf bir tütün temalı parfüm diyemem, vanilya tütün kombinasyonu da değil. Sadece tütüne odaklanmak isteyen kullanıcılar için tatlı notalar fazla kuvvetli ve dikkat dağıtıyor. Ama ben gourmand severim, tütün temalı sıcak parfümleri severim diyenlerdenseniz işte o zaman çok beğenebilirsiniz. Tütüne gourmandsı bir bakış açısı diyelim. Genel olarak başarılı ama mükemmel değil. 


Fark edilirlik beklediğimden biraz düşük aslında bir edp ve tom ford için. Aralarda hafif esintisi geliyor ama çok net değil. Tene yakın kalıyor. Fazla da sıkarsanız sıcak, tatlı havasında boğulursunuz. Kalıcılık ise gayet başarılı 6-7 saat civarı net. Net uygun yaş grubu olmasa da biraz oturmuş, ağır yapılı havasından dolayı en az 25 diyebilirim. Haliyle sıcak tatlı bir oryantal olmasından mütevellit kış ve ancak soğuk sonbahar günlerine uygun ve o zamanlarda içinizi ısıtacak bir parfüm. Günün her vakti kullanılabilecek olsa da kaliteli, ağırbaşlı yapısından dolayı bence gece kullanımına, özel zamanlara daha uygun. Alayım günde 3 kere tazeleyip kullanayım parfümü değil. Öneriyor muyum, özel bir şey arıyorsanız çok heyecanlanmayın, ama hafif gourmandlar, tütün temalı oryantaller, sıcak baharatlı iç ısıtan tatlı parfümler seviyorsanız o zaman denemenizi tavsiye ederim. Daha saf bir tütün deneyimi içinse aramis havana vintage denemelisiniz.

8 yorum:

  1. Kaleminize sağlık, muhteşem bir yorum. Görgüsüzlük gibi olacak ama gidip gidip sprey kısmını kokluyorum. Yok böyle bir nimet!

    YanıtlaSil
  2. Free shop'ta deneme fırsatım oldu ve çok beğendim.

    YanıtlaSil
  3. Parfümün her yönünü ele alan, objektif ve harika bir yorum.

    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Selamar lord . Koku zevkimiz genellikle örtüşmekte ancak örtüşmemiş olsa bile seni farklı kılan, diğer değerlendirme yapanlarda olmayan gerçekten düşündüğünü yazman. Özel forumlarda beğenmediği parfümü bloğunda öve öve bitiremeyen çok kişi gördük. Selamlar. Av. Mehmet

    YanıtlaSil
  5. Şimdi Özgün beyle koku zevkimiz birebir örtüşüyor. Statik bir harman. Ama ben yaklaşık 2 yıl önce bir sise almıştım. Kokuda sonuna gelene kadar acı sayılabilecek ve ben zaten yumuşak tütün kokusu sevmem hakimdi. Sonunda ise biraz meyve ve vanilya hissettim. Meyveler daha çok kırmızı meyve tarzındaydı. Aslında beğendim kokuyu. Tek sıkıntı durağan bir koku olmasıydı. Fiyat olarak günümüz şartlarında pahalı ama Tom Ford un parfümü konumlandırmak istediği yerin etkisi ve bunda. Bir daha almadım o da ayrı bir konu. Ama bunun yerine alternatif olarak püre havana veya aramış havana daha iyi olur. Hem fiyat olarak daha uygun. Ama yine de tv de iyi bir parfüm.

    YanıtlaSil
  6. en iyi açık parfüm

    bende parfüm alırken ince detaylara değinmişler. Koku ve parfüm olayı benm için çok değerli. Yazı için teşekkürler. ALBERTO SEGO parfüm markası şu an favorim. Orjinale gücümüz yetmiyor. Makalede belirtilen modelin de harika şekliyle kendilerinde bulunmaları benim için avantaj oldu.

    YanıtlaSil