24 Ağustos 2013 Cumartesi

Calvin Klein - CK One (1994)

"çiçeksi misket limonu kokusu.."  


Merhabalar, bildiğiniz gibi daha önceden ck one summer 2005’i incelemiştim. Bir de orijinalinin incelemesini vereyim dedim. Parfümümüz 1994 çıkışlı turunçgilli aromatik bir koku. Üniseks bir koku olarak pazarlanıyor ve gerçekten öyle. CK One serilerini bilenler bunların basit ama pek sentetiklik barındırmayan, güzel ve temiz kokulu ama az kalıcı, dönemsel kullanılacak baharlık ve yazlık hafif kokular olduklarını genel olarak biliyorlardır. Orijinal parfümümüz de bu şekilde.

CK One' ın harmanın:

üstte: bergamut, kakule, ananas, papaya, yeşil notalar, mandalina, limon
ortada: menekşe, süsen kökü, inci çiçeği, yasemin, gül, muskat
altta: misk, amber, sedir, sandal ağacı, meşe yosunu


notalarından oluşuyor. Güzel dizilimli bir harman olduğunu görüyoruz. Açılışta tropik meyveler ve turunçgiller, ortada güzel kokulu çiçekler, altta da klasik notalar. Bu tip bir harmandan kötü koku çıkması oldukça düşük bir ihtimal. Kokusuna geçmeden önce harmanın kalitesi için konuşursam klasik 90lar dönemi Calvin Klein parfümleri seviyesinde. Yani özel, yüksek kalite bir parfüm hissiyatı vermemekle beraber bugünün parfümlerinde gördüğümüz ucuz, sentetik hissiyat da yok. Temiz kokuyor. Harman uyumlu, akışkan ve yumuşakbaşlı.

Ck one’ın bildiğiniz gibi pek çok varyasyonu var. 20 civarı. Ben her ne kadar bu varyete olayına kızsam da, genelinin başarılı olması dolayısıyla CK’ya kızamıyorum. CK one, son derece temiz, yeşil, meyve ve turunçgilli bir koku. Üniseks bir koku ve bunu da yer yer kadınsı kokmasıyla belli ediyor. Hatta bazen fazla kadınsı koktuğu da olabiliyor. Koku olarak ck one 2005’ teki ekşi notanın azaltılmış ama devam ettirilmiş ve yanına tropik notaların daha fazla eklenmiş, ek olarak da yasemin ve menekşe notalarıyla kadınsılaştırılmış hali diyebilirim. Yani ck one 2005 üst derece fresh ve temiz bir kokuydu, tam bir sörfçü kokusu. Hatta body splash. Orijinal ck one ise biraz daha parfümleştirilmiş bir versiyon. Bana üniseks olabilsin diye yasemin notası birazcık kaçırılmış gibi geldi. Bundan dolayı bazen kadınsı koktuğunu fark edip beğenmeyebilirsiniz. Ancak güzel, taze ve temiz bir koku. Çiçeksi misket limonu kokusu diyeyim. Kız arkadaşınıza güzel uyar. Zaten ikimiz bir fidanın güller açan dalıyızvari bir üniseks teması var.




Bunu ck escape ile kıyaslamamı isterseniz; escape şeftali, kavun gibi yumuşak tatlımsı meyveli bir koku iken, One ve varyeteleri turunçgil ve misket limonu ağırlıklı ekşimsi armutsu notalara sahipler. Bu sizin tarzınıza bağlı ancak finalde escape gerek genel kalite, gerek fark edilirlik ve kalıcılık olsun daha üstün bir koku. 

Özetle; ck one, yumuşak taze meyvemsi, çiçeksi yapısıyla basit ve hoş bir Calvin Klein kokusu. Dönemsel olarak bir değişiklik olması amacıyla gerek erkekler, gerek kadınlar tarafından sevilerek kullanılabilecek bir parfüm. Ancak basit ve sade yapısından dolayı uzun müddet, ana parfüm olarak kullanılacak kadar özellikli olmadığını belirteyim. 


Kalıcılık ortalama altı ile kötü arası. Fark edilirlik bol kullanımla ortalamanın az üzeri olabiliyor. Malum yapı gereği bol kullanıma uygun, ck one esansları biraz zayıf yapıda oluyorlar. Yaş grubu olarak 30’a kadar herkese gitse de bence ideal 16-20 arası genç komşularıma daha yakışacaktır. Tam genç kokusu. 4 mevsim kullanılabilir, hafif ve temiz yapısıyla özellikle yazın rahat ettirecektir. Büyük beklentilere girmeden bir değişiklik olarak kullanmak isterseniz deneyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder