16 Mayıs 2013 Perşembe

Gerani - Gerani Pour Homme (1999)

"alışılmış parfümlerden sıyrılan ilginç bir italyan parfümü.." 



Gerani ülkemizde de, yurt dışında da pek bilinen bir parfüm değil. Gerani 1962' de Silvio ve Giuliana Marchini Gerani tarafından kurulmuş bir italyan moda firması. Firmanın kendi adını taşıyan tek parfümü ve artık üretilmiyor. Bulması da oldukça zor. Öyleki size gösterecek güzel bir fotoğrafını bulmam bile mümkün olmadı. 99 çıkışlı parfüm aromatik fujer tipinde. 

Gerani pour homme' un harmanı:

üstte: bergamut, mandalina, ozon notası, yeşil notalar
ortada: menekşe, yasemin, siklamen, sardunya
altta: sedir, sandal ağacı, tonka fasulyesi, silhat, amber, misk

notalarından oluşuyor. Harmanda sentetiklik yok. Köşelilik de bulunmuyor. Notaların yoğrulması genel olarak başarılı olmuş. Karakter olarak oldukça karışık, farklı bir karakteristiği var ki italyanlar bu tip parfümler yapmayı çok seviyorlar. Biraz ondan biraz bundan, çeşitli tarzların karışımı gibi, net bir aromatik fujer diyemeyiz, aromatik ve odunsu notalar da dolgun. Bu açıdan harmanı orijinal buldum. 99 çıkışlı ama 90'ların başı parfümler oturaklılığında ciddi ve efendi bir koku.

Kokusuna geldiğimizde; dediğim gibi net bir fujer değil. Birkaç farklı tarzın birleşimi gibi. Açılışı kuvvetli ve yarı ekşi/tatlı bir turunçgil karışımı şeklinde. Ardından araya başta menekşe olmak üzere diğer çiçekler giriyor. İlk başta karmaşık kokuyorlar ama sonra dengeleniyorlar. Uzunca bir süre geçtikten sonra alttaki temel notalar gayet güzel bir uyumla ortaya çıkıyorlar. Bu hali bazen buruk bazen tatlımsı. Özellikle sonradan ortaya çıkan amber ve odun karışımı oldukça güzel yoğrulmuş. Turunçgil, yeşil, koyu, canlı, odunsu, buruk, net. Böyle karmaşık bir koku. Beni pratik düzenli kullanımında çok memnun edecek kadar beğendiremedi fakat farklı yapısını taktir ettim.


Özetle; bazen canlı, bazen koyu sürekli sizinle oyun oynayan, alışılmış parfümlerden sıyrılan ilginç bir italyan parfümü Gerani. Bazen aromatik, taze baharatlı italyanlar gibi, bazen çiçeksi, bazen koyu buruk yeşil aromatikler gibi davranıyor. Belki normal kullanıma çok uygun değil ama oynak yapısı ve artık üretilmemesiyle bir koleksiyon parfümü olarak oldukça çekici.


Fark edilirliği bende düşüktü, tene yakın kalmayı seviyor, kalıcılık ise ortalama üzeri. Uygun yaş grubu olarak 30 ve yukarısını tavsiye ediyorum. Daha ziyade bir sonbahar ve kış kokusu. İlkbaharın ilk serin günlerinde de kullanılabilir. Kullandığım parfümler arasından farklı yapısıyla sıyrılan birkaç parfümden biri olan Gerani Pour Homme' u bulunma zorluğunu da hesaba katarak; düzenli kullanımından ziyade, bir koleksiyon amacı olarak ciddi parfüm severlere öneririm.

1 yorum: