29 Mayıs 2013 Çarşamba

Borsalino - Borsalino Panama (2007)

"ballıymış gibi kokan kokuları seviyorsanız kış aylarında severek kullanabilirsiniz.."


Borsalino firması parfüm dünyasında pek yeri olmayan ufak bir firma. Özünde italyan bir şapka üreticisi. Panama firmanın 2007 çıkışlı oryantal fujer tipli parfümü. Kendine has bir parfüm. Basenotes’a baktığımda hakkında pek olumlu yorumlar olmadığını gördüm ama bence o kadar da kötü değil. Ne kötü kokular gördüm eğer bu kötüyse.

Borsalino Panama' nın harmanı:

üstte: turunçgil ve aromatik otsu notalar, menekşe
ortada: yasemin, zencefil, karanfil, muskat, sucul notalar
altta: kaşmir, tütün, gri amber, silhat, misk, kabe samanı

notalarından oluşuyor. Harman olarak ortalama diyebilirim. Ne kötü, ne çok iyi. Yumuşakbaşlı, akışkan, duru bir harmanı var. Çok fujer karakterinden değil onu da belirteyim daha çok oryantal' e kayıyor. Tütün gibi alt ve dolgun notalar baskınlıkta. Genel bir köşelilik yok. Sentetiklik yok, notalar doğal kokuyor. Belli bir kalite hissiyatına sahip bir koku veriyor. Özellikle de 2007 çıkışlı bir parfüme göre. Bugünlerde piyasadaki pek çok parfümün ucuz yolla üretilen sentetik kokulu parfümler olduğundan hem fikiriz. Bunun bir sorumlusu da parfüm üreticilerinin ellerini kollarını bağlayıp sektörü mahveden IFRA. Gerçek misk, meşe yosunu gibi kilit esansların kullanımı yasaklayan bugünkü parfümlerin 80'ler ve öncesi parfümlerinden çok daha kalitesiz olmalarının en büyük sebebi ifra. Zaten meşe yosununun gitmesi demek neredeyse fujer tipinin bitmesi demek. Yeniden formulizasyonların ve pek çok efsane parfümün üretiminin sonlandırılmasının en önemli sorumlusu da yine ifra. Madonna bile kendi parfümlerini hazırlatırken bu kısıtlamalara dayanamayıp "fuck IFRA!" diye çileden çıkmış. Neyse parfüme dönelim; Panama, belki bir imza parfümü olacak kadar üst kalite değil ama genelden biraz sıyrılıyor.

Buradaki modele tam uyacak bir karakterde, şapka da firmanın opanama modeli.
 
Basenotes’taki şikayetlerin önemli bir kısmı kokunun çok bayık ve tatlı bir koku olduğu yönünde. Evet bu bir bakıma doğru. Tatlı bir parfüm orası su götürmez. Ancak çok az miktarlarda uygulanırsa gayet tatminkar bir koku ortaya çıkıyor. Lolita lempicka, a*men gibi kokular bayık olmuyor da panama nasıl bayık oluyor bu kişilerce anlayamıyorum. O bayıksa öbürü de bayık. Parfümde benim beğenim gayet doğal notaları ve kaliteli bir kokuya sahip olmasıydı. Yani kaliteli kokuyor. Açılış çok belirsiz bir turunçgil ve çiçek karışımı şeklinde. Sonra çabukça odunsu bir kokuya dönüşüyor. Yoğun bir kaşmir, silhat, misk ve amber kokusu var. Eğer bu tarz yoğun amberli, hani sanki ballıymış gibi kokan kokuları seviyorsanız kış aylarında severek kullanabilirsiniz. Karanfil notası çok vurucu değil ama kuvvetli. Kaşmirin bir karışım olduğunu yazmıştım. Vanilya, sedir, amber, misk gibi notaların karışımını andıran tatlımsı, sandal ağacımsı, bazen kadifemsi bir koku. Panama kaşmir'i nadir olarak iyi kullanan parfümlerden. 

Özetle; evet yarı bayık, açılışı orta, ortalar kuvvetli bayık, oturunca gayet güzel ayarında bir koku. Körlemesine alınacak bir koku değil. Kalite hissiyatı veren kokusu ve pek bilinmemesiyle genelden sıyrılıyor. Daha hafif karakterli ama tütüne baskın bir muadili; versace dreamer.

Fark edilirliği ortalamanın biraz altı. Kalıcılık ise çok çok iyi. Sabah 9 civarında sıktığım koku, öğleden sonra 4 civarlarında daha ortalama hatlarıyla kumral tenimde hissedilebiliyordu. Yani tam kalıcılık fetişistlerine göre bir koku. Ayrıca bu kalan koku; oturmuş güzel olan hali. İdeal yaş gurubu 25 ve üzeri. Kışlık, gün boyu kullanılabilecek bir parfüm. Özellikle bu tarz balımsı tatlılıktaki oryantalleri sevenlererin denemelerini tavsiye ederim.

1 yorum:

  1. Farkedilirlik çok çok zayıf.
    Kalıcılığında çok iyi olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil