25 Mart 2013 Pazartesi

Aramis - Havana (1994)

"Yanıp söndürülmüş puro kokusunu bilirseniz aynen öyle.."



 
Sıradaki parfümümüz Havana Aramis’in yine oldukça meşhur bir baharatlı oryantal kokusu. Yabancı parfüm platformlarına baktığınızda üst sınıf erkeksi parfüm tavsiyelerinde her daim kendine yer bulan, sık önerilen bir parfüm. 1994 çıkışlı kuvvetli ve şakası olmayan bir koku.

Havana'nın harmanı:

üstte: kişniş, anason, huş reçinesi, ardıç yemişi, greyfurt, portakal,mandalina
ortada: defne rom’u, kimyon, jameyka biberi, biber, yasemin, sümbül
altta: egzotik ağaçlar, tütün, silhat, sedir, mürrüsafi, çam reçinesi, tonka fasulyesi, vanilya ve günlük 


notalarından oluşuyor. Gördüğünüz gibi harmanı abartılmış. Ungaro örneklerinden gördüğümüz kadarıyla çok karmaşık harmanlar kokuyu ilginç kılabilirken, aramis örneğinde de görebiliyoruz ki kokuyu rezil etmiş. Oldukça buruk, tatsız, itici, karışık ve köşeli bir harman. Özellikle tütün notası harmana aşırı hakim. Ki bu güzel bir esanstan yapılmamış huş reçinesi kişniş, kimyon gibi koyu baharatlarla zenginleşen tütün kokusu tüm parfümü bozuyor. Detaylar aşağıda.



Harmanda bu kadar çok nota içermesine aldanmayın, çok yoğun tütün temalı bir koku bu. Tamam adı Havana ve aklınıza küba, puro gibi temaları getireceğini düşünüyorsunuz ancak pek öyle değil. Harmanda özellikle dikkat ederseniz biraz ondan biraz bundan bir sürü şeyi ayırt edebilecek gibi olsanız da, temelde sonuç olarak aldığınız tütün kokusu. Hemde öyle ham tütün falan da değil hani sanki yanmış puronun külü gibi yanık kötü tütün kokusu. Yanıp söndürülmüş puro kokusunu bilirseniz aynen öyle. Abarttığımı düşünüyorsanız yabancı incelemelerine bakarsanız olumsuz yorum yapanlarda "direk kül tabağı kokusu" yorumu yapanların da olduğunu göreceksiniz. 



Sigara içmeyen bir insan olarak tütünden hoşlanmam. Ancak versace dreamer gibi kokularda tütün gayet güzel harmanlanıp iyi bir nota olabiliyor. Özünde taze tütün ya da tütün çiçeği tatlımsı hoş bir rayihaya sahiptir. Ancak böyle kötü harmanladığı zamanda son derece itici, hatta benim gibi sigara içmeyen kişiler için iğrenç diyebileceğim bir kokuya dönüşüyor. Bu bakımdan havana kullandığım en kötü aramis kokusu olmakla beraber, yine bitiremeyeceğim kadar kötü kokan nadir birkaç kokudan oldu. 

Daha orjinal tasarıma sahip eski şişe

Özetle; hiç olmamış bir aramis kokusu. Harmanı çok özelliksiz. Kokusu son derece itici. Ha kül kokusuna özel bir merakınız varsa bilemem, aksi taktirde kuru ve acı baharatlı , tatsız yanık tütün karışımı bir facia. Evet yurt dışında yorumları çok olumlu. Ama yabancıların kendi kültürlerine uzak olan hacı yağı gibi kokuları, birebir bizim limon kolonyamıza benzeyen basit turunçgil kokularını "has italyan parfümü" diye yerlere göklere sığdıramadıklarını da unutmamak gerekiyor. Benim kokusunu düşününce bile yüzüm buruşuyor.


Kalıcılık ve fark edilirlik ortalamanın az altı. Uygun kesim 40 ve üzeri gibi. Ağır değil ama bu tarz bir kokuyu belki ancak onlar taşıyabilir. Yazın ve ilk baharda olmaz. Bunu sadece ve sadece; sigara hatta puro tiryakilerine denemelerini önerebilirim. Onun dışında uzak durun diyorum.

Not: Parfüme uzun bir aradan sonra biraz daha şans verdim. İlginçtir bu sıcak günlerde daha farklı daha albenili kokmaya başladı. Evet yine tütün ana tema ama, bu sefer ona lezzet katan defne rom'u, kolofon, günlük, tonka vs gibi pek çok notayı duyabiliyorsunuz. Şu haliyle tam 90lar karakteristiğinde çok hoş koktuğunu belirteyim. Kullandığım aynı şişe, dolayısıyla tene ve sıcaklığa göre çok değişken davrandığını düşünmeye başladım. Şu hali incelemedeki halinden çok farklı, bu kadar farklı davrandığını gördüğüm iki üç kokudan biri. Bu sebeple havanayı uzun soluklu değerlendirmek gerektiğini düşünüyor, ve tütün temalı kokuları sevenlerin bir denemelerini tavsiye ediyorum. Bunun dışında kalan 90lar karakteristiği çok sert olmayan ama erkeksi kokuları sevenlerin de bu halini beğenme ihtimalleri yüksek. Teninize uyarsa çok iyi olabilir. Yazın ve ilkbaharda olmaz demiştim ancak şu yaz sabahında dahi gayet uyumlu oldu. Bu incelemeyi bu şekilde güncelleyerek, biraz fazla sert davranarak haksızlık etmiş olabileceğim aramis havana'yı makul bir çıtaya getirmeyi başardığımı düşünüyorum. 16.08.2013 

5 yorum:

  1. Merhaba.Sizin bu denediğiniz aramis havana eski formülasyon mu yoksa yeni formülasyonu muydu?

    YanıtlaSil
  2. son yaptığınız güncellemeye sevindim. çünkü benim düşüncemde havana gerçekten sofistike ruha sahip ender erkek parfümlerinden biri. sanırım koyu renk tenlerde sırrını açıklayan bir hali var parfümün. en son yeni şişelenmiş halini de satın aldım. on küsür yıldır büyük bir sevgiyle kullandığım zino'dan sonra ikinci parfüm.

    YanıtlaSil
  3. bu parfümü ben de çok merak etmekteyim ,buna benzer ya da aynı kulvarda olan bir koku var mı aklınıza gelen,çok sert bir koku olmasından çekiniyorum açıkçası

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil