1 Ekim 2012 Pazartesi

Guerlain - L'instant de Guerlain Pour Homme (2004)

Merhaba sevgili okuyucular, bir süre aradan sonra tekrar yeni bir incelemeyle dönüş yaptım. Bazı okuyucularım incelemelerim arasında neden bu kadar uzun süre olduğunu sormuşlar. Bildiğiniz üzere saklınotalar projesinin yanında, ilave olarak Tıraş Keyfim'i de yürütmeye çalışıyorum. Beni bir süredir takip edenlerin bildiği üzere yazdıklarımı detaylı ve derin hazırlamayı tercih ediyorum. Genellikle bu şekilde kapsamlı bir inceleme yazmak için biraz da kendinizi ve zihninizi hazırlamak gerekiyor. Günlük hayatın stresi ve iş hayatının yoruculuğunu da düşünürsek bazen isteseniz de uzun bir yazı yazacak mecaliniz kalmayabiliyor. Aslında bugün de yorgun olmama ve sabahtan beri baş ağrısı çekiyor olmama rağmen, bana mail atan komşularımı kıramadım. L'instant ile başlayalım. 

"kakao bu kadar yoğun ve sentetik olmadan doğal haliyle kullanılıp biraz da vanilya ile desteklenseymiş yapmak istenen elde edilebilirmiş.." 



2004 çıkışlı, modern felsefeli Guerlain parfümümüz yumuşak yapılı bir baharatlı odunsu. Genel yorumlarının oldukça iyi olduğunu görebilirsiniz ancak bende fazla iyi bir intiba bırakamadı. 

L'instant de Guerlain' in harmanı: 

üstte: anason, yasemin, limon, greyfurt, bergamut
ortada: silhat, lavanta, çay, sandalağacı, sedir, kakao
altta: misk ve gülhatmi

notalarından oluşuyor. Çocukken renkli yapraklarını koparıp zarlarından ayırarak, alnımıza, yanaklarımıza yapıştırdığımız gülhatmi çiçeği parfüm dünyasında sık kullanılan bir nota değil. Aynı şekilde orta harmanda kakao' da çok yaygın değil. Şimdi, parfüm baharatlı odunsu olarak tanımlanmış olmasına rağmen, daha ziyade bir gourmand karakteri çiziyor. Ama yumuşak ve dizginlenmiş bir gourmand. Kağıt üzerinde üst harman oldukça çekici görünüyor değil mi? Anason, yasemin ve bir sürü turunçgil. Ne yazık ki gerçek hayatta bu kadar iyi değil. Turunçgiller pek parlak ve canlı olarak kullanılmamış. Ortadaki kakao o kadar yoğun ve sentetik kullanılmış ki tüm kokuyu boyunduruğu altına alıyor. Benim de pozitif yorumlara katılmamamın en önemli sebebi bu. Harmanda alışıldık guerlain kalitesi yok ve genel olarak oturmuş bir harman izlenimi vermiyor.

Kokusuna şöyle bir değinirsem; açılış kuvvetli ama bayık tatlı olmayan buruk bir kakao ve gülhatmi ile başlıyor. Greyfurt hafif eşlik ederken, limon ve bergamut çok hissedilmiyor. Yasemin ve anason da çok derinlerde. Yani ağır olmayan, çiçeksi, acımsı kuru kakao kokusu. Ne yazık ki bu kuru ve acı kakao baştan sona parfümü eziyor. Bana göre oldukça köşeli hatlara sahip olan kokusu beni memnun etmedi. Sandal ağacı misk yavaş yavaş kokuyu yumuşatsalarda yeterli olamıyorlar. Ayrıca baştaki turunçgillerin kendilerini gösterme çabaları ile kakao ve anasonun buruk kapatıcılığı tezat oluşturuyor. Yani parfüm, bir taze, bir gourmand, bir çiçeksi, bir oryantalimsi odunsu olmaya çalışıyor.. Homojenize uyumlu bir akış yok. 

Eğer sorarsanız ki, bu kadar ince analiz etmeyecek olsak, sadece koku olarak rahatsız eder mi? Açıkçası ortalama bir parfüm kullanıcısı kokuyu yumuşak bir gourmand olarak kabul edip kullanabilir. Ama burnu biraz tecrübelenmiş bir kullanıcı kokudaki kararsızlığı fark edecektir. Bundan olacağı rahatsızlığın seviyesi de tamamen kullanıcının deneyimine bağlı. Bana göre; kakao bu kadar yoğun ve sentetik olmadan doğal haliyle kullanılıp biraz da vanilya ile desteklenseymiş yapmak istenen elde edilebilirmiş.


Özetle; derby, mdm, hatta vetiver gibi parfümlerini düşündükten sonra Guerlain' ın bu parfümü ticaret kaygısıyla kaliteye fazla önem vermeden ürettiğini düşünüyorum. Çok kötü bir parfüm değil, ama alacağınız herhangi bir dkny, diesel, burberry parfümünden de başarılı değil. Malum bu bir guerlian; insan biraz beklentiye giriyor. Üzerinde etiketi olmasa, guerlain demez, ucuz bir gourmand olarak düşünürdüm. 

Ağır olmayan yapısıyla hafif gourmand arayanlar için yaş grubu 25 ve üzeri derim. Kullanım zamanı olarak sonbahar, kış ve akşam saatleri öneririm. İncelemesini verdiğim edt versiyonunun fark edilirliği ortalama, kalıcılığı kötü idi. Beni hayal kırıklığına uğratan bu parfümü beklentilere giren deneyimli parfümseverlere önermem. Hafif ve baymayan gourmand arayan kişilerse bir deneyebilirler.

6 yorum:

  1. Merhaba saklınotalar, sizinle bugün tanıştım. Ben de yeni bir parfüm avcısıyım ve bu sahada olanlar ile ilgili bilgi açlığı çekmekteyim. Sitenizi ve tasarımını çok beğendim, ayrıca yararlanabileceğim çok şey olduğunu düşünüyorum. Merak ettiğim bir şey var o da şu ki Guerlain Le'instant pour homme'nin extreme adıyla bir parfümü daha çıktı ve bir iki yerde onun daha güzel olduğu yazılmış, deneme imkanınız oldu mu? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkür ederim. Extreme versiyonun kullanmadım. Genelde bir parfümden memnun kalmazsam, sonradan çıkan diğer versiyonlarını deneme konusunda bünyemi pek ikna edemiyorum. Benim için ilk intiba çok önemli. Ama ileride deneyebilirim. Şu anda yazdığım incelemer dah aönceden kullanmış olduğum kokular. Daha bir 50-60 parfüm var böyle. Bundan sonra yeni parfümleri kullanıp incelemeye başlayacağım.

      Sil
    2. Mrb Lord..Bende ,oratak arkadaşımız vasıtası ile çok tuttuğunu bildiğim Drakkar N.yorumunu senin kaleminden okumayı çok istiyorum..Ama güncel,herkesin bulabileceği piyasadai Drakkarı tabiki:)

      Sil
  2. kalıclığı fazla değil fakat çok güzel çok beyefendi kokan bir yapısı var

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar üstat bir kaç sorum olacak;

    1. Ağır olmayan yapısıyla demişsiniz ya sonra da kış akşam demişsiniz bu tezat olmaz mı yani souk hava ve gece için sert bir parfüm gerekmezmi?

    2.Kalıcılık kötü demişsiniz fragmaticada yaklaşık 2000 değerlendirmede kalıcılk en üst seviye olarak değerlendirilmiş ayrıca kokuyu aldım ve tenimde banyo yapmama rağmen 2 gün rahat kalıyor. Sizdeki ürün de sıkıntı olabilirmi?(bendeki de edt)
    3.Kakao sentetik demişsiniz ben bileğime sıktığımda çiğ kakao kokusu gayet doğal gibi duruyor. Yapaylıktan kasıt nedir nasıl desem yani baş ağrıtması gibi bişey mi bunuda açarsanız sevinirim.

    Saygıyı hak eden ve ciddi emek harcanmış yazılarınız için teşekkürü bir borç bilirim umarım sorularımla edepsizlik etmemişimdir..

    YanıtlaSil