20 Temmuz 2011 Çarşamba

Gucci - Envy for Men (1998)

"Lancome Hypnose ile birlikte en başarılı modern oryantallerden birisi.." 


Uzun bir aradan sonra birkaç yeni incelemeyle tekrar karşınızdayım. Bugün önümüzde çok sağlam bir parfüm var. Envy; bana göre piyasadaki en başarılı erkek parfümlerinden bir tanesi. Kalitesiyle çoğu niş(butik) markanın parfümüyle kolaylıkla rekabet edebilecek seviyede. 1998 çıkışlı odunsu oryantal tipinde hafif tatlımsı/buruk bir parfüm. Detaylara girmeden önce harmanına bakalım.

Gucci Envy' ın harmanı

üstte: maun, zencefil, lavanta, mandalina, kişniş, kırmızı biber(pimento), kakule
ortada: karanfil, sandal ağacı, yasemin, sedir, gül, muskat
altta: deri, amber, misk, silhat, kabe samanı, vanilya, tütsü, tütün


notalarından oluşuyor. Dolu dolu, zengin bir harman. Dolgun esansların büyük çoğunluğu kullanılmış. Bu kokuya da yansımış, kokusu da aynı şekilde dolgun. Ancak bayık değil. Maun, sandal ağacı gibi notalar alışılagelmedik şekilde üst harmanlarda yer edinmiş. Envy'da beni asıl vuran kırmızı biber(pimento), kakule ve muskat' ın karışımıydı. Bu üçlünün bu kadar orgazmik bir kombinasyon yaratacağını tahmin edemezdim. Hiç beklemediğiniz şekilde çok güzel ve kesinlikle kışkırtıcı bir kombinasyon ortaya çıkarıyorlar. Harman çok doğal ve kaliteli. Notalar çok dolgun. Harman yer yer köşeli olabilse de bunu memnun edici şekilde yapıyor. Sentetiklik hiç yok. 


Kokusuna gelirsek, Envy hafif tatlı/buruk ılık bir oryantal. Kesinlikle bayık değil, modern bir oryantal. Ancak ne zaman, nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekiyor. Çok detaylı harmanına rağmen esas karakteri bu bahsettiğim kırmızı biber, hindistan cevizi ve kakule kombinasyonunun hafif tatlı/buruk karışımı şeklinde. Diğer tüm notalar bunu zenginleştirecek şekilde destek oluyorlar. Sandal ağacı, sedir, yasemin, silhat, tütsü özellikle algılanan notalar. Diğerleri daha altlarda kalıyor. Zencefil yoğun değil. Tatlımsı/ buruk başlayıp, ılık odunsu şeklinde yumuşakca akan bir parfüm. Armand Basi ve Gerani gibi parfümlerle kakulenin gizemli karakterini paylaşıyor. Ama onlardan daha tatlı ve vurucu bir yapısı var.


Evet Envy vurucu bir parfüm. Yüzünüze patlıyor. Çok fark edilir, iz bırakan bir yapısı var. Bulunduğunuz ortamda hem siz, hem de çevrenizdekiler kolayca algılayabiliyor. Kırmızıbiber, muskat ve kakulenin ilginç, cezbedici kokusunu düşündüğümüzde bu büyük bir artı. Fakat tüm bu güzel şeylerden sonra kötü bir haber geliyor. 

Özünde ysl ile birlikte moda üreticileri arasında en kaliteli parfümleri yapan firmalardan olan Gucci' nin üst yönetiminde bazı değişiklikler oldu. Çok akıllı yöneticileri, önümüzdeki dönemde ürün gamından Gucci Ph 1, Gucci Ph 2 ve Gucci Envy' ı çıkarma kararı aldı. Evet doğru okudunuz, parfüm dünyasında gucci' yi gucci yapan, en iyi parfümleri olan ve en çok satan bu üç parfümü artık üretmeyecekler. Tamamen üretimden kalkana kadar üretimleri kademe kademe azaltılacak. Zaten bu üç parfümün giderek daha zor bulunmaya başladığını fark etmişsinizdir.  


Gucci bize insanoğlunun salaklığının sınırlarının olmadığını bir kez daha açık şekilde gösteriyor. Zaten Nobile gibi harika bir parfümü üretimden kaldıran bir firmadan ne bekliyoruz ki?



Özetle Envy, gerek  kalitesi, gerek dengeli yapısı, gerek kuvvetli yapısı, gerekse cezbedici kokusuyla tam olarak olması gerektiği gibi olan parfümlerden. Zaten Terre d'hermes' ten sonra benim ikinci favori parfümüm. Bir parfümden isteyeceğiniz her şeyi veriyor. Lancome Hypnose ile birlikte en başarılı modern oryantallerden birisi. 


Fark edilirliği çok yüksek, kalıcılığı mükemmel. Günün yarısı üzerinizde. Uygun yaş grubu 20 ve üzeri. Özel bir kullanıcı beklentisi yok. Ancak dolgun bir koku olduğunu ve modern bile olsa sonuçta bir oryantal olduğunu hatırlayarak mantıklı şekilde dozajlayarak kullanılmalı. Polo Blue misali bol bol kullanırsanız çok ağır, çok kuvvetli diye sızlanırsanız, hata sizde. Önce parfüme göre doğru dozajlamayı öğrenmelisiniz. Sıcak yaz günleri dışında her zaman kullanılabilir. Ilık havalarda dahi rahatsız etmiyor. Hem iç, hem dış mekana uygun. Günün her saati kullanılabilir. Etkileyici bir yönü olduğunu hatırlatayım. Artık sürümünün de giderek azaldığını düşünürsek değeri de artmakta olan bu çok başarılı parfümü herkese şiddetle tavsiye ederim.

19 yorum:

  1. herkesin envy için zencefil ağırlıklı demesine şaşıyordum, yorumunuz için teşekkürederim harika en doğru şekilde ve açık... benim kokum ) objektif bakamıyorum artık neyse size sormak istediğim envy tarzında 80'lerden yarı modern dicem artık ne önerebilirsiniz envy yada rush tarzda varmı? bu arada size rush tavsiye ederim bulabilirseniz bir deneyin yani 2000 yıl çıkışlı ama nasılsa 80'ler gibi bir kokusu var Cenk

    YanıtlaSil
  2. bildiğim kadarıyla 80lerden envy tarzında bir parfüm yok. Çünkü kakuleyle ağırlık basan bu koyu karakter nispeten modern bir yapı. Ama iyi alternatifler olarak gerani, armand basi ve aigner pour homme deneyebilirsiniz. Rush da deneyeceğim, ancak şu sıcak yaz günlerinde denemeler yapmıyorum, malum kokular çok çabuk değişip uçuyor. Sonbaharı bekleyeceğiz. O zamana kadar mygitardaki incelemelerimi revize ederek güncelleyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. gucci pour homme(I) baştan sona tatlı talaş kokusu gibi kokuyor..hatta bu koku en başlarda tam olarak tarçın kokusu gibi gelebilir sırf bu tatlılığından dolayı...
    şimdi gelelim envy'e...bence daha fazla övülen gucci pour homme(I)den on kat daha iyi çünkü içinde hem pour homme'daki talaş kokusunu barındırıyor..yani o talaşı resmen hissediyorsunuz öte yandan koku resmen dansediyor içindeki hayvansı olmayan klas deri kokusunu fazlasıyla hissediyorsunuz tütün ve tatlılık da gayet uyumlu bir şekilde geliyor...YANİ gucci pour homm'un daha renkli daha çekicisi...artı olarak içinde zencefil veya da çay olan parfümler bana kalite hissiyatı veriyor,,zencefil erkeksi kalite çay nötr kalite...envy işte bu kalite hissiyatını en fazla hisssettiğim parfüm..en fazla kalıcılığı övülüyor ama bence ortalama öyle abartıldığı kadar değil

    YanıtlaSil
  4. iyi günler .lolita lempicka au masculin ile ilgili ne düşündüğünüzü yazarsanız minnettar kalırım. şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz geçte olsa Lordun Lolita ile ilgili bir fikri varmıdır ? Ama bence en berbat sentetik ucuz pamuk helvası kokusu gibi birşey yahu !!!

      Sil
  5. Lord Sparhawk mygitardaki gitar incelemelerinizi, bilgilendirmelerinizi takip eden ve size saygı duyan birisiyim. burada da parfüm yazılarınızı okuyunca saygınlığım adeta iki kat artmış durumda.. paco rabanne 1m kullanıyorum ve bunu da deneyeceğim en kısa zamanda..

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar Avon'un ürettiği WİLDERNESS isminde bir kokusu var. Bu Wilderness Gucci Envy'nin kokusuna çok benziyor gibi geldi sanki. Sizcede öylemi yanılıyor muyum, lütfen yorumlarmısınız?

    YanıtlaSil
  7. bende esansları mevcut üzülmeyin karadosyam@hotmail yurt dışından geşmekte hem ucuz hem orjinal ulaşın görüşelim ;)

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar bu parfümü nereden bulabilirim?

    YanıtlaSil
  9. Envy benim çok sevdiğim en iyi bir kaç parfümden birisi ! Çok detaylı bir harmanı var ama çok dengeli ve çok güzel bir parfüm. ilk beşimde üçüncü sırada kendileri :)

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Zett, ilk sıraları Drakkar Noir ve Polo Clasic alıyor.Ancak, bu mevsimine göre değişiyor. Mesela kışın ilk siralari T.F. tabacco vanilie, Lancome Hypnose ve dior intense alıyor. Tere de hermes ise aralarda kullandığım kendi kulvarında yeri ayrı bir parfüm :) yani, siralama yapmak bizim gibi adamlara göre değil. Mesela bu aralar Creed Aventuse takılıyorum. Açıkçası geçen gün YSL Kouros'u özledim hava yağmurluydu sıktım gitti :) Bu arada Tom Fordun parfümlerine sardım banka boşaldı :) Senin listen peki ?

    YanıtlaSil
  11. bu parfümü bulmak imkansıza yaklaştı.

    YanıtlaSil
  12. İncelemeniz gerçekten çok güzel. Uzun yıllardır bunu kullanıyordum (G-Envy) sonrasında nispeten zor bulunur oldu. Bu kokuyu bulabilmek için ne çaba harcadım ama bulamadım ta ki dün bir yerden buluncaya kadar. Bu kokuya yakın kokular hep tercih ettim ne azından andırsın diye; Hermes, Calvin - Shock, etc.
    Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, floris santal ve armand basi homme denemenizi tavsiye ederim.

      Sil
  13. Ralph Lauren SAFARİ
    PAUL SMİTH STORY
    Gucci - Envy for Men
    BANA HAFİF TATLI ÇİÇEK VE BAHARAT ORANI AZ OLAN YAZ İÇİN ÖZELLİKLE TATLIMSI VE TOPRAĞIMSI HANGİSİNİ ÖNERİRSİNİZ İYİ GÜNLER DİLERİM...
    HANİ PARFÜMÜ DENEMEDEN ALACAĞIM BAŞKA KOKUDA OLABİLİR.

    YanıtlaSil
  14. üretimi durdurulduğu için ebay'de amazon'da çok deli fiyatlardan satılıyor... parfümden çıkmış nadide mücevhere dönüşmüş artık... kapanın elinde kalır...

    YanıtlaSil