28 Nisan 2011 Perşembe

Van Cleef & Arpels - Van Cleef & Arpels Pour Homme (1978)


"Ne maskülenlikle, ne sertlikte, ne havyansallıkta sınırları aşmayan, yumuşak ve elegant bir koku.." 


Nihayet düzgün bir parfüm. Nispeten gelenekselci maskülen parfümleriyle bilinen markanın 78 çıkışlı ilk parfümü olan ve kendi adını taşıyan Van Cleef & Arpels pour homme bir deri parfümü. Bugün hala üretilen ve tutulan bir parfüm. Koyu ve zengin bir iç dünyası var.

Van Cleef & Arpels Pour homme' un harmanı:

üstte: ardıç yemişi, yeşil notalar, lavanta, fesleğen, kimyon, bergamut, mercanköşk
ortada: tarhun, karanfil, silhat, süsen kökü, yasemin, kabe samanı, sedir, gül
altta: laden reçinesi, deri, amber, misk, meşe yosunu, kunduz yağı

notalarından oluşuyor. Son derece dolgun bir harman. Tabi bu çıkış yılını düşündüğümüzde yine son derece normal. Mest olmamak elde değil, neredeyse tüm baba esanslar kullanılmış. Peki bu kadar nota adam akıllı dengelenebilmiş mi? Evet, hallice. Harmanı bu açıdan oldukça başarılı. Doğallık olarak düşünmenize dahi gerek yok, o dönemlerde sentetik notalar çok az görülen bir durumdu. Burada da herşey doğal. 


Bugün hangi parfüm platformuna giderseniz gidin, en başarılı 80ler dönemi parfümleri sorulduğunda, listelerde her zaman Van Cleef & Arpels Pour homme' unda olduğuu görürsünüz. Haklılar da, başarılı bir koku.

Ama onu özel yapan bir durum da 78 çıkışlı olmasından dolayı 70ler ve 80ler powerhouse dediğimiz ağababa kokuların karması bir karakteri sahip olması. Yani hem centilmen, efendi bir yanı var, hem maskülen, orta sert bir yanı var. Dolayısıyla uygun kullanıcı profilini anlamışsınızdır. 

Harmanla ilgili bana göre tek sıkıntı biraz sulandırlmış izlenimi veriyor olması. Belki de kokununun çok sert ve yoğun olmaması için bunu yaptılar, ama gene de her daim, keşke notalar biraz daha kendilerini öne çıkarabilselermiş diye düşündürüyor.


Kokusu nasıl? Klasik yeşil tarz 80'ler maskülen kokusu.  Tsar, pierre cardin, lacoste gibi. Ama olabileceği en yumuşak ve fresh formda. Pierre Cardin Pour Monsieur' un daha hafif bir hali gibi. Bu bakımdan ılık yaz sabahları ve güneşli ilkbahar günlerinde kullanıma çok uygun bir koku. 

Fakat parfümün yapısı aromatik değil deri tipinde. Harmanındaki aromatik notalardan dolayı böyle hissettiriyor. Kokusu harmanından dolayı gayet kompleks olsa da, taze ve olgun yeşil bir açılışın ardından bir süre devam eden yosunlu, odunsu aromatiklik ve sonra yavaş yavaş deri-misk kombinasyonuna kayma şeklinde. Arada aromatik yeşil notalar ve odunsu notalar hiç eksilmiyorlar. 

Parfümün genel olarak derin ve koyu karaktere sahip olduğunu da belirteyim. Sert, köşeli ya da kirli değil. 



Böyle bir kokusu var, bu manzaraya biraz da deri ekleyin

Özetle; oldukça iyi bir centilmen kokusu. Her ne kadar bu tipte benim favorim Pierre Cardin Pour Monsieur olsa da, Van Cleef & Arpels de önemli bir parfüm. Ne maskülenlikle, ne sertlikte, ne havyansallıkta sınırları aşmayan, yumuşak ve elegant bir koku.

Bende fark edilirliği ve kalıcılığı biraz ortalama altıydı. Bu tenden tene, şişenin yeniliğine göre değişecektir. Ama dönemine bakıp uç bir canavar beklemeyin. Uygun yaş grubu 30 ve üzerisi. Altına biraz ciddi kalabilir. Yumuşak ve agresif olmayan yapısıyla hemen her zaman kullanılabilir. İç ve dış mekanlarda sorunsuz. Eğer güncel modern kokulara meraklıysanız size gitmeyecektir, ancak centilmen yapılı sakin maskülenleri seviyorsanız oldukça beğenebileceğiniz başarılı bir parfüm. Denemenizi tavsiye ederim.



2 yorum:

  1. Bayan Parfümleri kokusu daha güzel olduğunu herkez söylemekte fakat genede markanın Erkek Parfümleri de bir o kadar popülerdir.

    YanıtlaSil
  2. chanel pour monseur ile van cleef arpels pour homme arasında kaldım.Hocam bu konuda yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil