17 Nisan 2011 Pazar

Burberry - Weekend (1997)

"Sentetiklik buram buram.."  



Yazdığım ilk Burberry incelemesi olan Weekend; 97 çıkışlı bir turunçgil parfümü. Adına, tipine, şekline bakarak umutlu yaklaştığım parfüm, bekleneni hiç veremedi.  Ama önce biraz teknik olarak inceleyelim.

Weekend' in harmanı:

üstte: greyfurt, limon, bergamut, mandalina, ananas, kavun
ortada: sandalağacı, meşe yosunu, sarmaşık
altta: amber,bal, misk

notalarından oluşuyor. Bakınca çok güzel bir kombinasyon olarak görünüyor. Üstte muazzam bir canlılık ve turunçgil patlaması, ortada yavaş yavaş işin ciddileşmesi ve altta artık iyice oturaklı notalarla üst notaların dengelenmesi. Düşününce böyle bir harmandan çok canlı, temiz ve neşeli bir açılış sonrasında kademe kademe hafif tatlı, kremsi sakin bir koku beklenir. Ama, ne yazık ki alakası yok. Çünkü harmanı inanılmaz derecede sentetik, kalitesiz ve ucuz. Yüzlerce parfüm içerisinde Weekend denediğim en ucuz kokulu ve kalitesiz harmana sahip parfümlerden birisidir. İçerisinde bir tane doğal esans olduğundan şüpheliyim. Tümüyle lab parfümü gibi.


Nemli, hafif meyvemsi, hafif çiçeksi, oldukça metalik ve keskin bir kokusu var. Sentetiklik buram buram. Yapay ve metalik limon, kavun, mandalina' nin parlak açılışını kısa süre sonra süper sentetik sarmaşık notasıyla boğuyor. Restoranlarda, işletmelerde verilen parfümlü mendiller vardır bilirsiniz (kolonyalı mendil değil), işte burberry weekend' in kokusu, bu kokuları genelde benzeşen parfümlü mendillerin kokusu gibi kokuyor. Sentetik, keskin, ucuz. Hatta Anadolu Üniversitesinde okuyan / çalışan komşularım için; yemekhanesinde verilen parfümlü mendillerin burberry weekend ile %85 benzeştiğini belirteyim.

Ben markanın diğer kokularını da biliyorum. İncelemelerini de yakında yazacağım. Onlar da çok iyi kalite kokular olmasalar da bu kadar kötü değiller. Fakat hiç bilmeyen biri olsam ve Burberry markasıyla bu parfüm aracılığıyla tanışmış olsam bir daha hayatım boyunca burberry' den bir mendil dahi olmazdım. O kadar ucuz, özenilmemiş, adına ve parasına yakışmayan bir parfüm.
 

Denediğim tüm Burberrylerde gördüğüm ortak özellik; harmanda verilen notalarla kokunun genelde alakasız olmasıydı. Bu da kokuların ne kadar sentetik olarak hazırlandığını gösteriyor. Kaliteli bir parfümde harmanda verilen her notayı , ya da çoğunu tek tek çok doğal ve taze bir şekilde algılayabilirsiniz. Ama burada durum farklı.


Özetle, burberry tarafından sanki adı gibi "amaan, haftasonları evde sıksınlar işte dandik bir parfümü" maksadıyla alelacele, umursanmadan hazırlanmış, süper sentetik ve ucuz kokulu bir parfüm. Benzeri sert yorumları başka platformlarda da aynen görebilirsiniz. Bazı açık parfümlerin bundan çok daha kaliteli olduğunu düşünüyorum.

Fark edilirliği ortalama, kalıcılığı ortalama altı. Uygun yaş grubu 16 - 22. Sıcak zamanlara uygun hafif bir parfüm. Çok genç ve deneyimsiz bir kullanıcıysanız bile uzak durmanızı öneririm. Paranızı ziyan etmeyin, aynı paraya, aynı tipte çok daha kaliteli parfümler bulunabilir. Asla almayacağım, aldırmayacağım bir parfüm, uzak durun.


3 yorum:

  1. Öncelikle yorumlarınız için teşekkürler.

    Türkiye'de parfüm konusunda önemli bir kaynak olduğunuzu, hatta yorumlamak ve o kokuyu hiç koklamamış kişiye anımsatmak açısından en önemli kişi olduğunuzu düşünüyorum.

    Yorumlarınızı da uzun süredir forumdan takip ediyordum; ancak Burberry Weekend'e biraz haksızlık ettiğinizi düşünüyorum.

    Tamam sentetik bir parfüm.
    Tamam kalite hissi düşük bir parfüm.
    Tamam kalıcılığı düşük bir parfüm.
    Tamam tecrübeli kişileri etkileyemeyecek bir parfüm; ancak çoğu kişiye göre çok güzel bir kokusu var.Kokusunu beğenmeyeni inanın hiç görmedim.

    Sadece sizin yorumlarınıza bakan bir kişi muhtemelen Burberry Weekend'in rezil bir kokusu olduğunu falan düşünür.


    Üzerinize sıkarsınız,en fazla yarım saat mis gibi kokarsınız.Sonra da uçar gider ama yine de kullandığım için pişman değilim.

    Tekrar alır mıyım?..Hayır almam.Ona vereceğim parayla daha iyi birçok parfüm alabilirim ama rezalet bir parfüm tablosu çizdiğiniz için abarttığınızı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim

    bana göre

    sizin kendi sözlerinizde kabul ettiğiniz üzere;

    çok sentetik olan
    kalite hissi düşük olan
    kalıcılığı düşük olan
    sıktıktan yarım saat sonra uçup giden
    100 lira üzerinde utanmadan satılan her parfüm

    rezil parfümdür.

    15 liraya satılan açık parfümlerden fiyatı dışında ne farkı kalıyor o zaman? Onların da kokusu güzel olanı var? Ki ben weekend' in kokusunun kesinlikle güzel olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  3. komşu merhaba!

    Weekend deterjan gibi evet. Bir de Burberry For men Summer 2009 var. bunu kör alış yaptım nasıl bir parfümdür emin değilim, sen ne düşünüyorsun.

    YanıtlaSil