27 Şubat 2011 Pazar

Rochas - Eau de Rochas Homme (1993)

"karakterinden dolayı biz Türklere kesinlikle parfüm diye satılamayacak bir koku.."


Rochas' ın pek bilinmeyen bu modeli 93 çıkışlı hafif bir turunçgil parfümü. Nispeten başarılı bir marka olmasına rağmen bu parfümün özellikle de bizde neden pek bilinmediğini birazdan göreceğiz. Ama önce harmana bakalım.

Eau de Rochas'ın harmanı:

üstte: aldehitler, misket limonu, mandalina, fesleğen, verbana, bergamut, limon
ortada: kişniş, karanfil, menekşe, frezya, yasemin, inci çiçeği (müge), gül
altta: amber, misk, meşe yosunu, kabe samanı, sedir


notalarından oluşmakta. Bir turunçgil parfümü olduğunu söylemiştim. Bu tarz parfümlerin ana özellikleri kuvvetli limon, bergamut ya da greyfurt ana temasına sahip olmaları ve bunları içeriklerindeki başka notalarla hafifçe derinden desteklemeleri, çok hafif olmaları, az fark edilir ve kalıcı olmalarıdır. Bu nedenle her ne kadar genelde elegant koksalarda turunçgil kokularını pek tercih etmem.

Eau de Rochas' ın harmanı; kağıt üzerinde bir turunçgil kokusuna göre oldukça zengin. Hatta fazla zengin. Ama pratikte öyle değil, orta ve alt harman yok gibi. Kaliteli kokuları olan Rochas' ın bu ürününün de bir Eau Sauvage kadar olmasada başarılı olmasını bekliyordum, ancak tam bir fiyasko oldu. Aslında parfüm kendi grubu için başarılı, hafif, doğal ve temiz harmanlı, herşey olması gerektiği gibi. Peki sorun ne?


Sorun şu; hani parfüm dağarcığı kıt olan kişilerin parfüm tabiri için üç tabiri vardır. Hafifse kolonya, ya da tıraş kolonyası, ağırsa hacıyağı. Böyle bir blog hazırlayan benim bu tarz tanımlamalar yapmadığımı biliyorsunuz. Ancak bu sefer ben de eau de rochas için bildiğiniz limon kolonyası tanımlamasını yapacağım. Fakat bu hafif klasik bir koku olmasından değil, bariz bildiğiniz, mulis türk limon kolonyasının tıpkısının aynısı kokmasından. :)



Evet, parfümü ilk sıktığımda gayet beklentiliydim. Rochas' tı, efendi bir turunçgil kokusu olduğu söyleniyordu, harmanı dolgundu. Bir tane olumsuz yorumu yoktu. Ama o da ne, bir limon patlamasıyla açılış yapan parfümde harmanda yazan amber, sedir, greyfurt, çiçek notalarının hiçbirini almıyordum. Sadece ekşi, çok canlı asidik bir limon kokusu ve sonraları ortaya çıkan çok çok az kabe samanı. Başka birşey yok. Ultra hafif ve uçucu. Yani elimde bildiğiniz anlamda şişelemiş azıcık süslü bir limon kolonyası duruyordu. İlk şoku atlattıktan sonra parfümün başka yorumlarını da inceledim. Başka yorumcular da harmanda yazan notaların çoğunun hiç hissedilmediğini, ancak açılıştaki canlı ve keslin limon notasının gayet güzel ve yeterli olduğunu yazmaktaydılar. O an kafama dank etmişti. Evet; bu övgüler yağdıran kişilerde bizde her yerde satılan limon kolonyası kültürü yoktu. Dolayısıyla ballandıra ballandıra bitiremiyorlardı. Bizde ise çok rahat söyleyebilirim ki bunu bir Türk'e koklattığınızda parfüm olduğuna inanmayacak ve "kolonya olm bu kazıklamışlar seni" diyecektir. Bu sefer kesinlikle haklı olacaktır.


Özetle; normalde sınıfı parfümlere göre çok hafif ve canlı yapısıyla öne çıkan, fazla uçucu olması ve harmanındaki yazılmış o kadar notanın hemen hiçbirini göstermeyen bir koku olarak da puan kaybeden ama gene de turunçgil grubu için hoş bir koku. Ancak; karakterinden dolayı biz Türklere kesinlikle parfüm diye satılamayacak bir koku. İnat edip alacaksanız şişelenmiş -lüks- bir limon kolonyası alıyor olacağınız bilin. 

Kalıcılığı ortalama altı, fark edilirliği kötü. Tipik kolonya. Uygun yaş grubu 16 ve üzeri. Her yaşa ve her mevsime uygun. Belki yabancı bir arkadaşınıza almayı düşünebilirsiniz ama gene o kadar başarılı değil. Kolonya kullanmayı seviyorsanız Paşabahçenin gayet güzel çeşitleri var. (Murat komşuma selam ederim). Yok düzgün br turunçgil kokusu istiyorsanız şimdilik Eau Sauvage' dan şaşmayın. Tavsiye etmiyorum.


1 yorum:

  1. sizin rochas man hakkındaki görüşünüzü merak ediyorum...

    YanıtlaSil