28 Ocak 2011 Cuma

Donna Karan - DKNY Men (2000)

"güzel başlayıp, ne yazık ki rezil eden bir parfüm.."  
 

Donna Karan' ın artık üretilmeyen 2000 çıkışlı  kokusu, turunçgil aromatik yapılı hafif bir parfüm. Kendine has bir kokuya sahip parfüm, oturmamış harmanıyla puan kaybediyor.

DKNY Men' in harmanı:

üstte: mandalina, zencefil
ortada: ardıç, beyaz çeşni, sarmaşık yaprağı
altta: sandal ağacı, akçaağaç


 notalarından oluşuyor. Harman gördüğünüz gibi oldukça sade bir harman. Buna rağmen kendi içerisinde sürekli değişime uğruyor. Parfümün harmanı da, kokusu da karışık. Harmanda üst notalar doğal kokuyorken, alt notalar açık şekilde sentetik. Kokusunda da kısa sürede geçirdiği alakasız dönüşüm kullanıcıyı şaşırtıyor. Nasıl koktuğuyla başlarsak; açılışının gayet ferah ve fresh yapılı olduğunu belirteyim. Herhangi bir sentetiklik yok. Mandalina eşliğinde taze zencefil kokusu sizi karşılıyor. Fakat bu güzel başlangıç fazla uzun sürmüyor ve 5 dakika gibi bir sürede orta notalar ortaya çıkıyor. Orta notalar bir saat kadar hissedikdikten sonra alt notalar sıkıştırmaya başlıyor. Bu aşamada artık üst notalar iyice hissedilmez oluyor. Bir saat sonrası üst ve orta notalar kaybolurken, alt notalar kokuya tamamen hakim olmaya başlıyor. 




Sorun da burada başlıyor. Alt notalar taze ve temiz üst notalarla uyumlu değiller, hem de oldukça sentetik yapıdalar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi sandal ağacının kakaomsu yapısıyla, akçaağacın kendine has kokusu uyuşmuyor ve ortaya pek hoşa gitmeyen abuk bir koku çıkıyor. Durum parfüm uçana kadar da böyle devam ediyor. Kokunun analizi bu şekilde.


 
DKNY Men aslında çoğu parfümden daha farklı, kendine has bir kokuya sahip. Ama üst notalarla alt notalar arasındaki değişim bu kadar farklı olmayıp, daha uyumlu ve kaliteli alt notalarla daha iyi bir harman yapılsaymış koku gucci' lere rakip olabilecek seviyede başarılı bir parfüm olabilirmiş. Ama olmamış. Sürekli keskin olarak değişen harman dönüşümlerinden dolayı yarım saatte bir farklı bir parfüm sıkmışsınız gibi bir etki yapıyor. Bu durumun parfüm tecrübesi düşük birisi için bile bariz olduğunu söylemeliyim. Yani bunları farketmeniz için çok hassas bir burna, ya da çok parfüm tecrübesine ihtiyacınız yok.


Özetle; güzel başlayıp, ne yazık ki rezil eden bir parfüm. Üzerinde daha profesyonelce çalışılsaymış, pek çok kişinin beğenebileceği başarılı bir parfüm olacakmış. Kendileri de bu durumu fark etmiş olmalılar ki parfüm çıkış tarihinden kısa zaman sonra üretimden kalkarak 2009'da yenilendi. Bu yeni versiyonu henüz denemedim ancak yorumları çok iç açıcı görünmüyor. Dolayısıyla Donna Karan' ın durumu toparladığından şüpheliyim.


Fark edilirliği ortalama, genelde hissedilen bir parfüm. Ancak iz bırakacak derecede değil. Kalıcılığı ortalama üstü. Her mevsime gidebilecek bir yapıda. Uygun yaş grubu  20-35 arası. Düzensiz ve değişken yapısı ve son derece sentetik alt notalarından dolayı tavsiye etmiyorum.

3 yorum:

  1. bu parfümden daha çok beğenilen bir parfümüm olmadı bayan yada erkek odama girmeni bekliyorum diyen oldu genelde hiç beğenmezler kullandığım parfümleri ....

    YanıtlaSil
  2. 2 buçuk aydan bu yana kullanmaktayım ve en çok olumlu tepkiyle karşılaştığım parfüm bu oldu, hatta abartmıyım kız arkadaşlarımın neredeyse hepsi çok güzel bir koku olduğunu söylediler ve parfümün ismini sordular, kolay kolay da değiştireceğimi zannetmiyorum.

    YanıtlaSil
  3. O kadar parfüm denedim.bunun gibisi yok..çok dikkat çekiyor ve istisnasız beğeniliyor.üretilmediği konusu araştırılmaya değer.alt notalar konusunu , diger edt lere karşı kalıcığı tartışılabilir.ama ben vazgeçmeye çalışsam da nafile..gene alıyoruz..:)

    YanıtlaSil