8 Ocak 2011 Cumartesi

Azzaro - Azzaro Pour Homme (1978)

"Genel olarak klasik berber dükkanı tarzı bir kokusu var.."
 



İşte ünlü azzaro. Bir başka klasik. Polo ile aynı yıl çıkan Azzaro pour Homme, tıpkı onun gibi tüm zamanların en iyi maskülen erkek parfümleri listesinde her zaman ilk 10' da olan kuvvetli parfümlerden. Parfüme meraklı ve yaşı 40 ve üzeri olup da Azzaroyu bilmeyen insan sayısı oldukça azdır. 1978 çıkışlı powerhouse denilen; benim  "ağababa" tabirini kullandığım maskülen parfümlerden biri olan parfüm klasik bir aromatik fujer. Detaylardan önce harmanına bakalım.

Azzaro Pour Homme' un harmanı:

üstte: kimyon, süsen, lavanta, adaçayı, fesleğen, anason, bergamut, limon
ortada: sandal ağacı, ardıç, silhat, kabe samanı, sedir, kakule
altta: deri, tonka fasulyesi, amber, misk, meşe yosunu


notalarından oluşuyor. Son derece klasik bir fujer harmanına sahip olduğunu görüyoruz. Hatta has aromatik fujer nedir?" sorusunun net cevabı olan bir koku. Yani lavanta, meşe yosunu, hafif sabunsuluk ve mutlaka maskülenlik. Azzaro pour homme aynı yılda çıkan Polo ile çok fazla benzerlik taşıyan bir parfüm. Ancak koku olarak değil, karakteristik ve detaylar olarak. Örneğin ikisi de detaylı, dolgun, yarı sert ve kuvvetli harmanlara sahipler. İkisi de çıktıkları dönemlerde 20'lik gençlere hitap ederken, bugün azıcık eskimeleri nedeniyle daha ziyade 40lı yaşlara uygunlar. İkisi de has maskülen kokular. İkiside fark edilir ve kalıcı kokular. İkisi de powerhouse grubuna giren ağababa kokulardan. Yani fazla gençler, soft karakterliler, modern, tatlı, yumuşak kokulara meraklılar, yazlık kokuları sevenler kullanmaz ya da kullanamazlar. Bunlar; ya uygun yaş gruplarına, ya da uygun yaş gruplarının biraz altında olsa da bu tip oturaklı, görmüş geçirmiş, has erkek kokularına meraklı kimselerce kullanabilecek kokulardan. Dolayısıyla Polo'yu seven birisinni Azzaroyu da beğenme ihtimalinin çok yüksek olduğu belirteyim.


Şimdi biraz daha kokuya odaklanalım. Harmanıçok zengin olmasına rağmen, bunu size yoğurulmuş, nispeten homojenize edilmiş olarak sunmayı başarıyor. Evet belki tek bir koku almıyorsunuz ama, sürekli ara notalar gelip gidip burnunuzu yormuyor. Bu bakımdan polodan daha az köşeli bir harmanı var. Harmanı son derece doğal ve temiz. Sentetiklik algılamıyorsunuz. Burukluk var ancak bu sentetiklikten değil süsen, anason, adaçayı gibi buruk notalardan dolayı bu şekilde.


Kokusu nasıl derseniz; açılışı hafif baharatlı, sonra sabunsu hafif buruk biberimsi bir koku. Fresh değil, yumuşak değil, ağır da değil. Gayet maskülen, orta sert, orta buruk bir koku. Bir süre sonra üstteki süsen, adaçayı, anason gibi notaların verdiği biberimsi koku azalıyor ve lavanta eşliğindeki silhat, tonka ve meşe yosunu kokuya o kendine has lavanta sabunuvari sabunsu kokuyu veriyor. Genel olarak klasik berber dükkanı tarzı bir kokusu var. Bu yapıda olan YSL Rive Gauche' a hem koku, hem yapı olarak oldukça benziyor. Rive Gauche' a göre daha köşeli ve buruk bir harmana sahip olmasına rağmen, gene de ondan biraz daha yumuşakbaşlı bir koku. Aynı şekilde Caron Yatagan ile de benzerlikler taşıyor ancak kesinlikle o kadar sert ve köşeli bir harmana sahip değil. Eğer 70lerin maskülen kokularını seviyor ancak, çoğunun fazla köşeli ya da sert olmalarından dolayı kullanamıyorsanız Azzaro size ilaç gibi gelecektir.


Temiz ve ferah bir kokusu var. Boğmuyor, sizinle uyumlu hareket ediyor. İlk sıktığınız anda sizi çevreliyor ve neredeyse uçana kadar bir bulut gibi sizi takip ediyor. Dolayısıyla fark edilirliği iyi. Zaten bu tarz kokular genelde böyle yapıdalar.



 
Özetle günümüzde hala kullanılabilirliği sürdüren ve tahminimce daha uzun zaman da sürdürecek olan sabunsu kokusuyla klasik bir berber dükkanı kokusu. Yapı va karakter olarak Polo ile, koku olarak da rive gauche ile oldukça benzer tarzda. Rive gauche'u geçelim, "polo ile kıyasla, hangisi daha iyi?" derseniz. Bana sormadan tarihteki gidişatlarına bakarsanız polo' nun her zaman önde gelmiş, daha çok tutulmuş, daha çok bilinen bir koku olduğunu görürsünüz. Nitekim benim tercihim de polo olurdu. Bunun sebebi benim polo tarzı çamsı yeşil kokuları, biraz eski kafa kalan berber kokusuvari sabunsu, defnemsi kokulara tercih etmem. Ama zevkler değişkendir. Dolayısıyla sizin içinde polo'nun daha güzel olacağını söyleyemem. Ama polo, rive gauche gibi kokulara meraklıysanız Azzaroyu da seveceğinizi söyleyebilirim. 


Polo gibi; kokunun başarılı, tutulan ve eskimeyen önemli bir koku olması herkesin seveceği bir koku olduğunu göstermiyor. Ortalama bir kullanıcıysanız eski, ağır, sert gelebilir. Beğenmeyebilirsiniz. Ama gene polo gibi kokusunu beğenmesiniz, parfüm size uymasa da, kalitesini fark edip, saygı duyacağınız kokulardan. Bir klasik.



Kalıcılığı ortalama ile ortalama üzeri arası, fark edilirliği iyi. 2011 itibariyle uygun yaş grubu 35 ve üzeri. Poloya göre biraz daha olgun bir aralık istiyor. Her mevsime ve zamana uygun. Sabah işe giderken de kullanılabilir, akşam yemeğine çıkmadan önce de. Bahsi geçen maskülen tip kokulara meraklıysanız mutlaka deneyin, bunun dışında kalan uygun yaş grubundaki standart kullanıcıysanız da denemenizi tavsiye ediyorum.

16 yorum:

  1. Öncelikle çok güzel bir site tebrik ederim. Sadece Drakkar Noir niye yok merak ettim. Bence olmalı efsane bir kokudur...
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim drakkar benim de en favori parfümlerimden. Zaman buldukça incelemelere devam edebiliyorum, drakkar da mutlaka gelecektir.

    YanıtlaSil
  3. merhaba üstad bir sorum olucak tı azzaro pour homme bu tarz parfumler arasında klasik ama en hafif olanı mı yani günümüz trendinde kullanılabilirliği en uygun olan parfum mu?? hmm kokusun biliyorum bana oyle cok sert gelmedi acıkcası hatta boyle biraz yumusak fresh bir koku ama evt koku kesinlikle yaş istiyor

    YanıtlaSil
  4. Bu tarz parfümler derken maskülenlerden bahsediyorsan orta sert ile sert arası bir maskülendir.

    yok berber dükkanıvari kokulardan bahsediyorsan orta sertliktedir. Rive gauche biraz daha yumuşak mesela.

    YanıtlaSil
  5. anladım üstad tmm..ya birde bole bildiğin ekşimsi buruk tabir-i caizse mayhos ama kaliteli parfumler varsa soyleye bilir misin?? ben o tarz parfumlere bayılıyorum..ama böyle meyvemsi olmasın meyveli parfumlerden nefret ederim..saygılar

    YanıtlaSil
  6. sayın üstad naıptınız ya vur dedik öldürdünüz resmen :) napıyım ben emanuel ungaro yu bedava verseler dönüp bakmayacağım bir marka neyse yine de tesekkurler

    YanıtlaSil
  7. Bu parfümün orjinalini dün (10 Haziran 2013) aldım. Böylesine başarılı bir parfümün kalıcılık süresi hızla zayıflayan şekilde iyi olsa da farkedilirlik süresi ve şiddeti bana çok kısa ve çok zayıf geldi. Gerek tenimde gerekse kıyafetimde Sıktıktan itibaren ilk yarım saat içinde hem farkedilirlik hem kalıcılık çok iyi. Yarım saat geçtikten sonra alt notalar duyulmaya başlanıldığında farkedilirlik çok zayıflıyor. Ancak ve ancak sıktığınız yere burnunuzu temas ettirecek kadar çok yaklaştırırsanız kokuyu hissedebiliyorsunuz. Akşam sıktığım halde sabah, kıyafetimi kokladığımda alt notalar zayıf bir şekilde hissediliyordu. Buradan kalıcılığın iyi olduğunu görüyoruz,ancak çok yaklaştığımızda kokunun duyulması farkedilirliğinin zayıflıgını gösteriyor. Daha önce doldurma imitasyonunu kullanıyordum. Emin olun ki; İmitasyonunun çok daha kalıcı ve farkedilirliği yüksekti. Orjinalinin fark edilirliği ve kalıcılığı bana yukarıda da yazdığım gibi oldukça zayıf geldi. Sıktıktan yarım saat kadar sonra, ancak ve ancak burnunuzu sıktığınız yere çok yaklaştırırsanız kokusunu alabiliyorsunuz. Bu kadar başarılı ve emek harcanmış bir parfümde farkedilirliğin ve kalıcılığın zayıf olması bana göre diğer yorumcuların aksine bu parfümü başarısız kılıyor. Zaten bazı sitelerde de ilk sıkıldığı andan sonra uçup gittiğinden bahsedilmiş. Değer mi? 1 gün öncesine dönebilsek farkedilirliğinin zayıflığından dolayı almazdım. Bu kadar profosyenel yorumcu saygıyla bahsettiğine göre kimbilir belki de sorun bendedir.

    YanıtlaSil
  8. Bu parfümün orjinalini dün (10 Haziran 2013) aldım. Böylesine başarılı bir parfümün kalıcılık süresi (orta ve alt notalarda hızla zayıflayan ve hafifleşen şekilde) iyi olsa da farkedilirlik süresi ve şiddeti bana çok kısa ve çok zayıf geldi. Gerek tenimde gerekse kıyafetimde Sıktıktan itibaren ilk yarım saat içinde hem farkedilirlik hem kalıcılık çok iyi. Yarım saat geçtikten sonra alt notalar duyulmaya başlanıldığında farkedilirlik çok zayıflıyor. Ancak ve ancak sıktığınız yere burnunuzu temas ettirecek kadar çok yaklaştırırsanız kokuyu hissedebiliyorsunuz. Akşam sıktığım halde sabah, kıyafetimi kokladığımda alt notalar zayıf bir şekilde hissediliyordu. Buradan kalıcılığın iyi olduğunu görüyoruz,ancak çok yaklaştığımızda kokunun duyulması farkedilirliğinin zayıflıgını gösteriyor. Daha önce doldurma imitasyonunu kullanıyordum. Emin olun ki; İmitasyonunun çok daha kalıcı ve farkedilirliği yüksekti. Bu kadar başarılı ve emek harcanmış bir parfümde farkedilirliğin iyi (ama orta ve alt notalar çok daha fresh oldugundan fark edilmiyor) ve kalıcılığın zayıf olması bana göre diğer yorumcuların aksine : bu parfümü başarısız kılıyor. Zaten bazı sitelerde de ilk sıkıldığı andan sonra hızla sertliğinin azaldığı, uçup gittiğinden bahsedilmiş. Etrafımdakilere sorduğumda eski yılları andıran çok erkeksi olduğunu söylüyorlar. Günümüz parfümleri gibi şekerli, baharatlı bir tarzı yok. Yaşı 35'in üzerinde olanlar bu koku tarzını çok iyi hatıorlayacaklar. 80'lerin ağır abi, bitirim abi, ağa baba kokusu. Almaya Değer mi? : 1 gün öncesine dönebilsek farkedilirliğinin zayıflığından dolayı kesinlikle almaz,imitasyonunu kullanmaya devam ederdim. Gerçi imitasyona karşıyım. Şu anda kullandığım orjinal 3 ad. parfümüm var, ama bu parfümün imitasyonuna devam ederdim. İçerisinde 300'ü aşkın farklı kokunun harmanı olduğu bahsediliyor , doğrudur da. Tek eksisi fark edilirlik zayıf. Bu sertlikte parfümün farkedilirliğinin zayıf olması şaşılacak gibi. Bu kadar profosyenel yorumcu da bu parfümden saygıyla bahsettiğine göre.. Kimbilir? belki de sorun bendedir. Belki de ben bu işten anlamıyorumdur. Ancak yanımda kime sorsam kokuyu duyamıyor (yarım saat sonra) bu da tiosu olsun.

    YanıtlaSil
  9. sayın üstadım poloyla kıyas etmişsin benim şahsi yorumum poloya on çeker bu koku ikisi de maskülen kokular ama bunu kullanabilirsin ama polo bence devrini kapatmış bir koku ot çim kokuyor.bu ise bambaşka

    YanıtlaSil
  10. bu parfüm sanırım reformüle edilmiş. kullandığım en zayıf parfümlerden biriydi.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel ama kokmuyor malesef. 10sprey e rağmen de farkedilmiyorsa bu parfüm ne işe yararki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldığınız ürünün sahte -bayat da demiyorum bakın- bir ürün olması çok kuvvetli ihtimal çünkü azzaro koku fark edilirliği olarak oldukça kuvvetli bir parfümdür. Ya da aslında kokunuz normal ama siz çok bol miktarda kullandığınızdan kuvvetli kokusunu burnunuz kısa sürede alışıyor ve algılamıyor.

      Sil
  13. Acaba zemin rengini ekşisözlükteki gibi değiştirebilmemiz mümkün mü? Değilse siz okurken gözlerimizi yormayacak bir zemin rengine geçebilir misiniz lütfen?

    YanıtlaSil