2 Aralık 2010 Perşembe

Ralph Lauren - Polo (1978)

"Tüm zamanların en iyi erkek kokuları listesine her zaman giren bir koku.."
 



İşte Polo, onu anlatmaya, onu tanımlamaya gerek var mı bilmiyorum? Tüm zamanların en beğenilen, en bilinen, döneminin en iyi kokularından biri olan bu klasik maskülen parfümü ancak yaşı genç olan komşularım bilmiyordur diye tahmin ediyorum. Yeşil karakterli 1978 çıkışlı parfüm odunsu şipre tarzında.

Polo' nun harmanı:

üstte: çam, lavanta, ardıç, tarhun, bergamut, kimyon, fesleğen, yeşil notalar
ortada: kişniş, mercanköşk, yasemin, karanfil, sardunya, gül, kekik
altta: meşe yosunu, silhat, deri, sedir, amber, misk, günlük reçinesi



notalarından oluşuyor. Harmanının ne kadar dolu olduğu dikkatinizi çekmiştir. Gerçekten kokusu da öyle. Her an farklı bir notasını fark ettiriyor. Elimdeki versiyon yaklaşık 14 yıllık olmasına rağmen hala notaları açık, canlı bir şekilde kendini belli edebiliyor ve parfüm gayet kuvvetli. Parfümde "bayatlama" paranoyaklarına duyurulur. Şimdi; polonun kokusuna geçmeden önce bazı şeyleri açıklığa kavuşturalım. Polo gerçek anlamda klasik olmuş bir erkek kokusu. Şişesiyle olsun, kokusuyla olsun herkesce bilinen, benimsenmiş bir koku. Tüm zamanların en iyi erkek kokuları listesine her zaman giren bir koku. Powerhouse denilen ağırtoplardan, tıpkı kouros gibi. Bunlar polo hakkındaki gerçekler. Koku olarak onu beğenseniz de beğenmesenizde sizin de ister istemez kalitesi karşısında eğilip, kabul edeceğiniz bir koku. Peki bu harika kokuyu herkes severek kullanabilir mi? Hayır. Peki ama neden, hani harika bir kokuydu?



Evet, Polo parfüm dünyasında bir fenomen. Çok kaliteli harmanı, taklidi olmayan kokusu, maskülen, has erkek parfümü dedirten yapısı, kuvvetli fark edilirliği ve kalıcılığı ile fenomen olmayı hak ediyor. Herkesin kullanacağı bir parfüm olmamasının nedeni; en başta 78 çıkışlı, klasik maskülen bir parfüm olması. Bugün günümüzün modern, yumuşak, tatlı, hafif, feminen erkek parfümlerini düşünürsek polo' nun şu anda geniş kitlelerce kullanılan bir kokuya göre biraz eski moda kaldığını anlamak şaşırtıcı olmaz. Döneminde parfümü 18-20' lik gençler severek kullanıyorken, şimdi daha ziyade 35-40 yaş üzerine uygun bir koku durumunda. Bazıları dede parfümü gibi abuk yorumlar yapsalarda o kadar da değil.Biraz eski kafa kalması dışında başka kötü yanları yok mu? Var; elbiselerinizi açık yeşile boyuyor.


Bu kadar konuşmadan sonra kokusuna geçelim. Dediğim gibi harmanı gayet detaylı, dolgun, tamamen doğal ve kuvvetli. Kokusu da bununla orantılı olarak canlı, temiz, yeşil bir koku. Açılışı çok canlı ve kuvvetli koyu bir çam, ardıç, kimyon, tarhun karışımı şeklinde.Bunu alttaki çok hafif çiçekler ve fesleğen gibi tatlımsı notalar çok sakin bir şekilde izliyorlar. Açılıştaki bu canlı ve kuvvetli yeşil çam kokusu, parfüm uçana kadar koybolmuyor. Sıktıktan birkaç saat sonra orta harmandaki baharatları, birkaç saat sonra da alttaki harmanları biraz daha iyi duyuyorsunuz. Ama kokunun özeti hep koyu, canlı yeşil, taze çamsı koku. Koku acı, biberli ya da buruk değil. Dönemine göre fresh diyebileceğimiz serin bir koku. 


Teninizde bir süre kalıp, yumuşadıktan sonraki kokusunu ben eskiden ada vapurlarında satılan küçük nane şekerlerine benzetiyorum. Yeşil, nanemsi bir koku. Ama nane yok, onu çamla ve hafif tatlımsı koyu yeşil notalarla değiştiriyoruz. Yani özetle polo, şişesinin rengi gibi kokuyor aynen. Bir pino silverstre gibi düz çam değil ama, harman çok zengin. Bu baharat zenginliği herkese göre değil. Sıcak havalara göre de değil. Ayrıca döneminde farklı olabilir ama bugün Polo; kullanacağı parfüm miktarını ortama, havaya göre ayarlayamayan tecrübesiz parfümseverlere göre değil. Çünkü oldukça kuvvetli olan parfümü az miktarda kullanmak mantıklı oluyor. Biraz kaçırırsanız gerek çevrenizi, gerek kendinizi gün boyu yeşil baharatlarla bunaltabilirsiniz. Hem çok kalıcı (tüm gün), hemde çok fark edilir bir koku.


Özetle, günümüzde eskimiş olmasına rağmen, kalitesi ve karakteriyle hala gönüllerden kopamayan önemi bir koku Polo. Canlı, kuvvetli, maskülen, dolgun. Gerçi Ralph Lauren günümüze daha iyi uyum sağlaması için yine çok güzel olan modern reserve versiyonunu çıkardı ama bunun da yeri ayrı. Kalitesi bugünün parfümlerinden ayrı bir boyutta. Herkesce kokusu beğenilecek diye bir kaide yok, ama bir insan polo' ya "kötü parfüm " diyorsa onun yanından koşarak uzaklaşın, parfümden hiçbirşey anlamayan, koku algılaması bir armut kadar olabilen bir insandır.

Kalıcılık çok yüksek. Tüm gün diyebilirim. Fark edilirlik de oldukça iyi, hem siz hem çevreniz devamlı olarak kokuyu algılıyor. Uygun yaş grubu 35 ve üzeri. Gerçi bu yaşlardaki herkes bu parfümü biliyordur zaten. Bu arada bir Jaguar gibi aşırı kuvvetlive baharatlı değil. Yani jaguarı kullanabiliyorsanız, Polo'yu kullanmak cool water kullanmak gibi olacaktır. Kuvvetli yapısından dolayı dış mekanlara uygun. İş toplantılarında iyi bir izlenim bırakacaktır. Kışın kullanmak akıllıca. 80'ler dönemi maskülen klasik parfümlerini seviyorsanız, hele yeşil çamsı kokuları seviyorsanız ve yaşınız tutuyorsa çok beğeneceğiniz bir koku. Mutlaka deneyin.

26 yorum:

  1. Lord üstad ben Polo nun Modern Reserve versiyonunu kullanıyorum, şimdi merak ettiğim ikisi birbirinden ne kadar farklı kokular? Ben Modern Reserve kullanırken senin orjinal Polo tarifini birebir yaşadım diyebilirim neredeyse, sanırım aralarında öyle uçurum sayılabilecek büyük farklar yok ve harikulade bir beyefendi kokusu...

    YanıtlaSil
  2. Modern reserve, Poloya göre oldukça yumuşak kalıyor. Modern reserve poloyu ancak andırıyor çok benziyor diyemem çünkü Polonun yeşil aromatik karaktersitiği çok ön planda ve kuvvetli. Modern reserve ona göre çok daha sakin bir koku.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Lord ; Senin bütün yorumlarını forumdan bloglara kadar hepsini en az 10 defa okudum !
    Parfümlere bakış açımız neredeyse aynı ve ben en az 150 parfüm kullanmış biri olarak senin gibi ustadların olduğunu bilmek çok mutluluk verici.
    Sayende parfüm konusunda adam gibi bir kaynaklara ulaşabiliyor ve bilgi ediniyoruz.
    Şimdi Polo'ya gelelim; Polo tabiri caiz ise tam bir baba kokusu olup beni her defasında alıp götüren bir kokudur. Adamlar yapmış kardeşim yoksa bügüne kadar kalırmıydı güzelim Polo :)
    Üzerimde polo varken kendimi çok rahat ve mutlu hissediyorum ? Etrafımı saran bir doğa harikası gibi birşey :) Ama o güzelim yeşil kokunun etkisinden olsa gerek insanın ruhu ferahlamakta.
    Kısa ve öz olarak bu kokuyu kullanmayan erkek parfümü kullandım demesin okadar !!! Saygılar Özgün kardeş..Başarıların devamını beklerim..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ediyorum. Poloyu bende çok beğeniyor olmakla beraber; o duyguları bana polo crest ve safari yaşatıyor.

    YanıtlaSil
  5. merhaba üstad.yıllardır bir çok parfüm kullandım ama hiçbiri parfümümü buldum işte diyeceğim kokulardan olamadı.double black hariç diğer üçünden birini tercih edecem.esmer tenliyim ve 27 yasındayım.acaba bana hangisi iyi gider günlük kullanım için tavsiye edersen çok memnun olurum.müthiş bir blog olmus tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  6. Hafif bir şey olacaksa polo blue, oturaklı bir şey olacaksa safari derim.

    YanıtlaSil
  7. Polo son derece klas ve kaliteli bir koku. Fakat beğenen bir kadına rastlamadım henüz. İğrenç buluyorlar kokuyu arkadaşlar fakat koku buram buram ben kaliteliyim diye bağırıyor.

    YanıtlaSil
  8. merhabalar lord benim bir sorum olucaktı..ben dior homme intense ile polo green kullanıyorum..dior da sorun yok da bu polo yu ben hariç nerdeyse kimse beğenmiyor yurdum insanı hep şekerli parfümleri seviyor nedense..nese soruma geçiyim ben ben bu polo yu ne zaman kullansam çevremdekiler hep yine sıkmışsın hacı kolonyasını felan tarzında yorum yapıolar hatta bazıları parfümü klasik brut parfümü zannediyorlar brut un kokosunu hc bılmıyorum bakmadımda bakmaya da korkuyorum cunku bu kadar klas kaliteli bir markanın brut gibi kokmasını düşünmek bile istemiyorum yani gerçekten kokusu brut un o klasik parfümüne çok mu benziyor?????? teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Amour; Bence Polo green-i anlayabilecek çok az sayıda insan var ! Bayanları hiç sayma :) Onlar nonoş tarzı kokuları sever ? Feminen yapısı olan erkek parfümlerini sever. Ama polo yeşil öyle mi ? Değil ve bu nedenle beğenmeleri de çok zor. Erkeklere gelince; Acı gerçekler.com diyor ki erkekler çağlardan beri kendilerini kadınlara beğendirmek için biz sürü uğraş içinde kalırlar. Zamanla parfüm kullanmayı kişisel bir zevk değil de kadınları tavlamak gibi saçmalık ortada dolaşır oldu ve ne olduğu ise ondan sonra oldu :) Haa
    homme intense onlar 10 numero ! Haa erkek parfümü gibi kokuyor mu ? Bence değil. Aynen ruj yada makyaj çantasının içi gibi kokuyor.
    Polo benim en beğendiğim kokulardan birisi ve en baba erkek kokusu diyebilirim. Sıkınca Vito Carlione gibi hissediyorum :)

    YanıtlaSil
  11. yorumların için teşekkürler emin kardeş..görüşlerinde oldukça haklısın ama dior intense biraz haksızlık etmişsin sanki :)ilk sıkıldığında evt ruj gibi kokuyor ama daha sonra mükemmel bir oryantal tatlımsı bir hal alıyor çikolata pudra karısımı gibi kokuyor..ama polo evt çok maskülen bir koku dediğin gibi kadınlar bu kokuyu hç ama hç beğenmiyolar beğeninede henüz rastlamadım ama kim nederse desin bu parfüm bana erkek olduğumu hissettiriyor işte bu yüzden polo yu cok seviyorum..ama benim kafama takılan işte bu kokunun brut le benzerliği var mı yok mu??? sadece bu çünkü eğer gercekten benziyorsa aşk acısı gibi gelir bana..

    YanıtlaSil
  12. Emin doğru söylemiş. Kadınlar feminen kokuları seviyorlar. Ancak parfümden anlayan tecrübeli, görmüş geçirmiş kadınlar maskülen parfümleri anlıyor ve beğeniyor. Onun dışında %90'ına lolita lempickayı sıkın tamam biter olay.

    Erkeklerdede ekonomik durumun getirdiği cahillik olayı var. Çoğu yurdum erkeği adg, polo, brut, fahrenheit, le male, xs, jagler, privacy, 1881, 212, code dışındaki hiçbir parfümü bilmez. Dolayısıyla hafif parfümleri traş kolonyası, ağır parfümleri hacıyağı diye tanımlayıp geçerler, biz de onlara güler geçeriz.

    Koku olarak polo ile brut pek benzeşmiyor. Brut daha tatlımsı, baharatlı, romlu bir koku iken, polo keskin, yeşil baharatlı bir koku. Polo tam anlamıyla koyu yeşil bir koku. Brut ise uçuk yeşil.

    Karakter olarak ise bu baharatlı yönleri ve eski tarz maskülen yapıları sebebiyle benzer kategorideler. Ben genede doğrudan benzetilecek bir yanları olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  13. lord bilgilerin için çok merci..birde polo nun yebi kokusu olan explorer ı burda bizimle paylasabilirsen çok sevinirim polo parfümlerinin hemen hemen hepsinde bir fikir sahbibiyim sadece polo explorer ı pek bılmıyorum..teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Explorer'ı kullandım, bir süre sonra incelemesini yazacağım. Pek dikkat çekecek, dişe dokunacak bir koku olmadığını söyleyebilirim.

    YanıtlaSil
  15. polo green aynı first class gibi kokuyor 100 tl üzerine para varmeye kesinlikle gerek yok first class la aynı zaten kokusu

    YanıtlaSil
  16. pek çok parfüm kullandım paco rabenna black xs bir başka başından sonuna kadar seviyorum bu kokuyu.

    YanıtlaSil
  17. baharda geldi parfümüde değiştirmek lazım.. ralph hastası olarak polo blue yu düşünüyorum.. bloğunda blue yorumunada yer verebilir misin.almadan önce değerli yorumlarını incelemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  18. en sonunda benimde oldu. çok mutluyum. yaşasın. sadece buradaki yorumları okuyarak aldım bir dünyada para verdim(ama hanım bilmiyor) neyse kapağını açtığımda ilk tepkim 'aaa bu bildiğim çam yaprağının kokusu' oldu. ama sonrasında kolumu koklamaktan burnum koluma yapıştı. bu arada benim hanım ne tepki verdi derseniz, bu hacı misi kokusu nerden geliyor, sualiyle beni tatlı rüyamdan uyandırdı. ben çok beğendim. halis muhlis erkek kokusu. ama benim aklımda hala ilk göz ağrım narciso rodriguezim var. sanırım benim parfümüm o olacak.

    YanıtlaSil
  19. dürüstçe söyleyeyim parfümü kadınlar için kullanıyorum yoksa erkek benim parfümümü begenmiş umrumda olmaz polo classic ile costüme natinotal ikisinide kullandım bir bayan bayılıyordu birinde de mide bulantısından gidiyordu digeri ya allah aşkına bayanları bu kadar küçümsemeyin haksızlarmı igrenç kokular bunlar çim kokuyor otlayacazmı

    YanıtlaSil
  20. benim listem
    1.dior homme intense (harika bir koku)
    2.blvgarı pour homme (tam yaz kokusu beyfendiişi)
    3.gucci pour homme(yaz kokusu)
    4.dolce gabbana the one(yaz kış kullanılır)
    5.tom ford noir(kiş için kalıcılık dehşet)
    6.davidof cool water(çok popüler olması eksi yanı
    7.porsche design (yaz için iyi alternatif)
    8.body kouros
    9.jpl le male
    10.emprio armani diammds

    YanıtlaSil
  21. Polo Red hakkında yorumunuzu merakla bekliyorum..Ona göre alacağım..

    YanıtlaSil
  22. bu kokuyu aldım ama bir turlu sevemedim boyle demek istemem ama aldıgım en kotu parfum oldu sebebini bilmiyorum bendemi anarmallık var çok merak etmişti...sanki bayatlamış pilastik şisedeki ucuz limon kolonyası gibi kokuyor..etrfıma rahatsızlık veririm diye sıkamıyorum...saygılar....

    YanıtlaSil
  23. Ben se bu parfümde çok şey buldum ,etraftaki bir batanın olağan üstü güzel bir koku var demesi çok hoştu,girdiğim ortamlarda güven duygusu verdi inanın

    YanıtlaSil
  24. first class ile benzerlik ve kalıcılık kıyaslaması yapabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  25. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  26. Kullandıktan sonra kendime hayran kaldığım naçizane kokudur. Benim için özeldir

    YanıtlaSil