1 Ekim 2010 Cuma

Bulgari - Bulgari Pour Homme (1995)

"Açık şekilde söylüyorum; elegant kelimesinin karşılığı: Bulgari pour homme.."


İncelemesini verdiğim parfüm benim için çok özel bir koku. Değişmez favorilerimden bir tanesi. Dolayısıyla incelemem uzun ve taraflı olabilir, hazırlıklı olun. Bilmeyenler için özellikle belirtiyorum; bu parfüm çok karıştırılıyor. İncelemesini verdiğim ürün bulgari man değil, 1995 çıkışlı bulgari pour homme. Bu parfümün 99 çıkışlı pour homme extreme ve 2006 çıkışlı pour homme soir adında iki varyasyonu daha var. Ancak tüm yazdıklarımın orjinal 95 çıkışlı pour homme için olduğunu belirteyim. Bulgari pour homme 1995 çıkışlı, hafif ve fresh tarzda bir odunsu çiçeksi misk kokusu.

Bulgari Pour Homme' un harmanı:

üstte: bergamut, portakal çiçeği, kuşüzümü çiçeği, çay, nilüfer, müge
ortada: kakule, gül ağacı, biber, siklamen, karanfil, guaiac ağacı, sardunya, süsen
altta: amber, misk, kabe samanı, sedir, meşe yosunu, tonka fasulyesi

notalarından oluşuyor. Harman çok zengin ancak endişelenmeye gerek yok, mükemmel şekilde, ustalıkla karıştırılmış bir harman. Kesinlikle rahatsız eden, batan, ayrışan bir nota yok. Bilenler bilir; bulgari kokularını farklı kılan özellikleri hepsinde bariz olan taze çay kokusudur. Bulgari pour homme da aynı şekilde taze ve temiz çay kokusuna sahip. Son derece hafif, çiçeksi, nemli odunsu bir yapıda. Mesela biber var, ama hiç vurucu değil, tatlı tatlı geliyor aralardan bir yerden, odunlar hissediliyor, çiçekler de öyle misk ve gül ağacı da ayrı has bir tatlılık katıyor. Yani koku ana teması çay olan, çiçek tatlığında odunsu ama ferah bir koku diyeyim. İlk kullandığınızda sade, limoni-lavanyamsı gibi hafif çiçeksi bir koku gibi gelecektir. Hatta kadınsı gelebilir.  Fakat burnunuz alıştıkça giderek daha güzel gelecektir.



Peki parfüm benim için neden bu kadar özel? Çünkü tam anlamıyla elegant ve asil bir koku. Gerçek anlamda pahalı kokuyor. Paralı adam kokusu gibi bir imaj veriyor sanki. Özünde limoni, çiçeksi, sucul odunsu bir koku ama sürdüğünüzde gerçek hayatta o kadar basit olmadığını anlıyorsunuz. Bulgari pour homme' u anlamak için aşırı olmasa da bir miktar parfüm birikiminiz olmalı. Aksi taktirde basit limonlu çiçek kokusu şeklinde geçiştirmeniz olası. Fakat kokuyu anlayabilecek kapasitede iseniz içerisindeki o kalite havasını kolayca alacaksınız. Açık şekilde söylüyorum; elegant kelimesinin karşılığı: Bulgari pour homme; canlı, nemli, çiçeksi ve odunsu. Abarttığımı düşünüyorsanız kendiniz araştırın. Hemen her yerde parfüm için defalarca kez "elegant bir koku" tabiri yapıldığını göreceksiniz. Ben de pek çok parfüm kullanmama rağmen henüz bulgariden daha elegant havası olan bir kokuya raslamadım. Buna niche ürünler dahil. Evet doğal, temiz, canlı kokuyorlar. Ama bu derecede bir elegantlık yok. Bakın asillik demiyorum, elegantlık, iyi irdeleyin. Kalite de demiyorum, örneğin gucci pour homme, bu parfümden daha yüksek bir kalite hissiyatına sahip, ama bu elegantlığa değil. Gözünüzde hemen bir imaj canlandırıyor. Gri takım elbiseli, varlıklı ve başarılı genç bir müdür. Çünkü parfüm bile yeni basılmış banknotları andırıyor kokusuyla.


Benim yaşıtımdaki komşularım için en uyumlu kokulardan biri. 22-30 yaş arasına çok iyi gider. Alttakiler biraz kokuyu ziyan ederler gibi, onlara kenzo, ya da escada sentiment gibi birşeyler şimdilik daha iyi olur. Yani parfüm kalite olarak (fiyat değil) bir lise talebesini aşar bence. Çünkü insan da yaşını alıp tecrübelendikçe kalitesi artar ve pour homme da bunu istiyor. Misal genç bir müdür için gayet uygun, genç bir akademisyen için gayet uygun, genç üst düzey şirket çalışanına gayet uygun. Ortam insanı ziyan eder, dinamik-sporcu insan ziyan eder. Liseli insan ziyan eder. Onlar deneyip baksınlar, yine de istiyorlarsa alsınlar, para onların. Yani standart fix bir koku değil bu, biraz hakkını verebilmek, parfümü taşıyabilmek, sakin olmak lazım.  Bu cümlemi isterseniz yanlış da anlayın ancak; bulgari pour homme' u taşıyabilecek insan sayısı benim gördüğüm kadarıyla çok fazla değil. İnsanlar tüm bu yazılanlardan sonra dünyanın en iyi parfümüne sahip olacakmışcasına, aşırı büyük beklentilerle, "güzel kokmak" amacıyla parfümü alıp sonra da beğenmeyip basit, sade bulabiliyorlar. O yüzden önce kendimizi geliştirmemiz lazım.

En basitinden parfümün kullanımında çoğu kişinin yaptığı en büyük hata; hafif olmasına dayanarak parfümü yazın kullanmaya kalkmak. Bunun sonucunda da burun bükmek. Halbuki bulgari pour homme gri bir koku, serinlik, sakinlik ve dinginlik seviyor. Yani bir sonbahar kokusu. O burunlarını bükenler serin bir sonbahar gününde kokuyu tekrar denesinler. Çok şaşıracaklar. Parfüm o elegant, canlı, güzel çay temasını serin zamanlarda veriyor. Özetle; elegant ve tam bir koku. Kişisel bir koku.


Fark edilirliği başlarda iz bırakacak şekilde oldukça yüksek, sonrasında ortalama. Kalıcılığı tende ortalama altı. Arada bir tazelemek oldukça iyi oluyor. Fakat ten dışındaki her yere, elbiselere, metal bozukluklara dahi sinip uzun süre kalıyor. Uygun yaş grubu 22-30 arası. Ancak herkesin üzerinde taşıyamayacağını belirteyim. Uygun mevsimleri ilbahar, özellikle sonbahar ve kış. Değişmez favorilerim arasında ve listemde terre d'hermes' ten sonra ikinci olduğunu belirterek, parfüm konusuna bir zevk olarak bakan, deneyimli, özel kokular arayan herkese şiddetle öneriyorum. Standart bir kullanıcı iseniz büyük ihtimalle beğeneceğiniz hafif, taze ve canlı bir koku olarak denemenizi tavsiye ederim. Son bir not: bulgari pour homme' un basit bir koku olduğunu düşünüyorsanız parfüm dünyasında öğrenecek çok şeyiniz olduğunu bilmelisiniz.


54 yorum:

  1. bu yorumuna aynen katılıyorum komşu o elegant zengin havasına henüz bende başka kokuda rastlayamadım benimde en beğendiğim favori ilk beş kokum arasında

    YanıtlaSil
  2. sadece yorumunuza dayanarak bu parfümü aldım.tşk ederim yorumunuzdaki açıklığa,koku hoşuma gitti.elegant dan kasıt neydi çok merak etmiştim parfüm elime ulaşana değin :) .. şimdi hak veriyorum, yani bu kokuyu daha uygun anlatabilmek için eleganttan farklı söylenebilecek bir kelime aklıma gelmiyor.
    terre d'hermes çok merak ettiğim bir koku hatta hermes in mediteeranee ve un jardin sur le nil :) (genel yorumlardan dolayı) ..terre d'hermes i beğendiğiniz gözüme ilişki zannederim ama onla ilgili bir değerlendirmeniz yok.yorumlarınızı eklerseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  3. Güle güle kullanın. Terre çok başarılı bir parfüm, ancak hem taşınabilmesi hem de anlaşılabilmesi açısından kalburüstü bir kullanıcıya ihtiyaç duyuyor. Parfümde ortalama üzeri tecrübeniz varsa terre'yi tavsiye ederim. Yoksa biraz bekleyin. Un jardin sur le nil bu kadar özellikli bir koku olmamakla beraber tatmin edici bir kalitede. Fakat daha ziyade ilkbahar başı alınsa daha güzel olur.

    YanıtlaSil
  4. terre d'hermes yorumunuzdaki kalburüstü kullanıcı deyiminizi çok anlayamadım. yani benim tercihim kokunun kalitesi olsun,kendine özgü verdiği çekici hissiyattan ziyade daha önemli gördüğüm yahut önceliğim diyeyim ; çok ağır veya çeşitli sebeplerden ötürü etrafımdaki bu kokuyu alacak kişilerin yani genel kullanıcıların rahatsız olmaması(tabiki herkese beğendiremezsiniz ama genel olarak bir beğeniyi sağlaması gerekiyor) diye düşünüyorum.Türkiye de hermes; ykm ve tekin acarda sebebini bilmiyorum satılmaması yani kokunun deneme sansının olmaması , bu parfümlerin yorumlarının kıymetını artırıyor bence...

    YanıtlaSil
  5. "kalburüstü kullanıcı" tanımı 50 ya da daha fazla parfüm kullanmış, parfümü amaçtan ziyade biraz daha beğeni olarak gören ve parfüm ile ilgili olarak ortalama kullanıcılardan teknik anlamda daha fazla bilgi sahibi olan insan için.

    YanıtlaSil
  6. Bvlgari pour homme yorumuna ziyadesi ile katılıyorum sevdiğim klas denebilecek kokulardan ama favorim bvlgari soir.
    mm.olcayto

    YanıtlaSil
  7. Soir' i ben pek beğenemedim açıkcası.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, açıklayıcı yorumlarınız için teşekkür ederim. Bulgari pour homme u denemek istiyorum. Hepsiburada.com da ki şu linkte satılan doğru versiyon mudur acaba? Bulgari men olarak satılıyor ama şişenin üstünede pour homme yazıyor.
    Teşekkürler.

    http://www.hepsiburada.com/Liste/bvlgari-men-edt-50ml-spray/ProductDetails.aspx?productId=sgbvl0583109&categoryId=32010685

    YanıtlaSil
  9. Evet bu model, fiyatın 50ml bir parfüm için aşırı yüksek olduğunu belirteyim. 50ml parüfm için en fazla 60-65 lira verilir. Gerisi soygundur.(niche ürünler hariç)

    YanıtlaSil
  10. daha ekonomik alabileceğimiz bir site varsa yönlendirirseniz sevinirim. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba.Blvgarinin Aqua ve Aqua Marine kokularını kullandınızmı

    YanıtlaSil
  12. mrhb öncelikle parfüm konusundaki aydınlatıcı bilgiler için tşk bir kaç gün önce tekinacar gibi çok elit bir mağazanın online adresinden pour home siparişi verdim açıkcası fiyatıda çok uygundu ama parfümü kullandıuğımda kokusunun bir kaç saatte kaybolduğunu gördümm bu geercekten boyle bir farfümmüü.. yada spray olmasından ı kaynaklanıyor BVLG. POUR HOMME EDT SPRAY 100ML

    YanıtlaSil
  13. Her parfümün her tende farklı olabileceğini unutmayalım. Bir kişide güzel kokan parfüm bir başkasında çok vasat kokabilir. Bu kalıcılık ve fark edilirlik maddeleri içinde aynen geçerli. Asla parfümü denemeden almamak lazım.

    YanıtlaSil
  14. sevgili Lord sitede iki yorumum daha var ama bu sana özel.Öncelikle koku deyip geçmeyenlerdenim. burnum bir kokuyu aldı mı bir daha unutmuyor çok şükür.Zaten kokuyu öven bir inanca mensubum bu da doğal olarak güzeli aratıyor insana.Eveet bu saikle arayışlara başladım.Kokumu arıyordum ama diyordum ki ,bir ilham gelse veya rüya görsem ya da sihirli birşey.Meğer aradığım buymuş; bir Parfüm aşığı. Yüksek lisans yapmaktayım ve inan tezimi yazmak için ayırdığım zamanın en az üçte birini inceleme yapmakla geçirmişim.sitenle karşılaştığımın ilk zamanlarında hatta başka hiçbirşey yapmıyordum üniversiteden eve gelince saatlerce yorumlarını okuyup bilgisayar elimde uyuya kalmışlığım var.
    neyse uzatmayayım doğal koku arayışını çok tebrik ettim.ve hemen sitene doğal yazıp aradım bütün çıkan yorumları tek tek okudum. Bvlgari Pour Homme için bir ofis ve genç akademisyen kokusu ve elegant demişsin, her nekadar o seviyede olamasak ta belki kokusunu alırız elegantlığın :) gidip denedim ve şu yorumuna tüm kalbimle katıldım "İlk kullandığınızda sade, limoni-lavanyamsı gibi hafif çiçeksi bir koku gibi gelecektir. Hatta kadınsı gelebilir. Fakat burnunuz alıştıkça giderek daha güzel gelecektir". kalıcığılı için de aynı şeyi söyleyebilirim denediğim parfümericide sağ bileğime fıslatmıştım ve deri montumun kolu hala buram buram kokuyor. ve güzel habere geçeyim. dün gece senin tavsiye ettiğin bir siteden az önce alışveriş yaptım tester sipariş ettim.bunu da seninle paylaşmaktan sevinç ve mutluluk duyuyorum.danışacağım çok şey var ama artık sen vazifeden dönünce olur.sağlıcakla ve esenlikle kal.okuma zahmetine katlandıysan çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Lord'un tavsiyesiyle Jil Sander alıp son derece memnun kalmış biri olarak sanırım bu listede ne ilk ne son olacağım. Kendisine teşekkürü bir borç bilirim bu sebepten. Parfümünüzü güle güle kullanın.

      Bvlgari Pour Homme'u denedim, çok da beğendim. Uzun vadede kullandığım parfümler 10'u geçmez, koku tanımlarım da haliyle basit kalıyor. Fakat bu kokunun bana hissettirdikleri Lord ile paralel. Açık tenliyim, kokunun da bana yakıştığını düşünüyorum.

      Sonuç olarak tek sorun nereden alacağım konusu. "dün gece senin tavsiye ettiğin bir siteden az önce alışveriş yaptım tester sipariş ettim." şeklinde yazmışsınız. Bu sitenin ismi nedir acaba? Malum yurtdışından gelen siparişler sıkıntılı, yurt içinde bulunan ucuz parfümlere de güvenmek cesaret istiyor.

      Sil
    2. http://saklinotalar.blogspot.com/search?q=kokudankokuya

      bu linkte Lord vermiş tüyoyu. İyi alışverişler.

      Sil
    3. http://www.mizu.com/bvlgari-pour-homme-edt-erkek-parfum ben buradan alışveriş yaptım orjınal sorunsuz ürünler ve bvlgrı hoomme indirimde ..

      Sil
  15. Salurlu komşum, güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  16. Asıl ben tesekkur ederim Sevgili Lord.Simdiye kadar Story,Gigli Man ve Bvlgari Ph'ı senin tavsiyenle gözüm kapalı aldım.İnanılmaz da memnun kaldım.Ofiste çalıstığım icin tertemiz kokular lazım bana. kimseyi rahatsız etmeyecek ama beni mutlu edecek örn; Gigli ve Bvlgari gibi.Safari,Jazz,Encre Noir,Guerlain Ext ve Terre simdilik alacağım kokular.ŞU FANİ DUNYADA SEVDİĞİM 3 ŞEYDEN BİRİSİ DE GÜZEL KOKU.Sağlıcakla kal,hoş kokulu günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
  17. Selam; Ben bu parfumu kullanmaya basladigimda biraz sade. bulmustum ve parfum bitene kadar nerdeyse o elegant kavramini cozememistim taaki diger kalan onca parfumume donunceye kadar ? Soyle diyelim bitince anladim o farkli temiz ve zengin kokma kavramini. Sorun su ki hayatimda ortalama 150 yakin koku kullandim ama ben bile burnumdan suphe ettim ;) Evet ama sonunda anladim ve bir parfum daha kattim hayatima ve mutluyum. Onca copten sonrq iyi birseyler bulmak benim icin onemli. Ysl rive gauche de aynen bana ayni duygulari yqsatiyor ? Nebilim soyle kendimi cok iyi hissetmem neden oluyor zengin ve efendi bir his.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları da, ben "misal 100 parfüm'den evvel şu parfümü tam olarak anlamayabilirsiniz" gibi cümleler kurduğumda dalga geçiyorlar..

      Sil
    2. Lordum benim kouros`u anlamam iki yilimi aldi ! 150 parfum kullanmisim ona viz gelir. Nasil bir parfum ama degidi gercekten.

      Sil
  18. Sayın Lord tüm özelliklerini göz önünde bulundurursanız Bvlgari Pour Homme mu yoksa Chiristian Dior Homme mu? Cidden arada kaldım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi çok farklı karakterdeler ben her zaman tazelik ve temizlikten yana olduğum için Bulgari diyorum.

      Sil
  19. Öyle güzel anlattınız ki inanın okuduktan sonra iş çıkışı en yakın parfümeri mağazasına uğrayıp denedim. Beyaz tenliyim ve kokunun bana çok yakıştığını hissettim, böyle nasıl desem mutlu ediyor insanı :) kalıcılığı tenimde 3 saat kadar sürdü, fark edilirlik ise ortalama 30-45 dk arası en yüksek seviyede idi. Extreme de denemek istedim fakat tester ı yoktu. PH ve extreme 'in koku olarak paralellik gösterdiğini varsayarak kalıcılık ve farkedilirlik olarak biraz daha fazla performans almak adına Extreme bugün itibariyle satın aldım, 1 2 güne elimde olur umarım PH kadar tenime yakışır.

    Güzel anlatımınız için tekrar teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  20. Erkeksi ama saldırgan olmayan bir hoş bir koku ancak bütün bvlgari parfümlerinde olan sentetiklik bu parfümde de var

    YanıtlaSil
  21. Su ana kadar bi ton parfum kullandim. Gerçekten diğer parfumlerden daha farkli ve zarif bir kokusu var. Halen daha 20 ml durur canim sıkılınca sıkarım koluma. Toplam 3 sise almisimdir bu zamana kadar. Ama bvlgari black'le aldattım onu :) keske bvlgari farkedilirlige biraz daha önem verse. Kokuyu uzerinizde gunler gecse bile hissedersiniz ama biri size sarılmadıktan sonra farketmez güzelim kokuyu :(

    YanıtlaSil
  22. Selam Lord ustad.. Bulgari Pour Homme Extreme'i kullandin mi? Kullandiysan, Bulgari Pour Homme ile Bulgari Pour Homme Extreme'in farki nasildir? Hangisini tercih edersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kullnadım yakın zamanda incelemesini de yazacağım. Extreme koku olarak normal ph'nin biraz daha az sofistike olan ama özellikle fark edilirlik olarak kendini çok gösteren ben burdayım diye bağıran bir versiyonu.

      Sil
    2. Tesekkur ederim.. Bulgari Pour Homme yazin t-shirt uzerine gunluk kullanilabilecek bir parfum mudur? Degilse yaz icin gunluk kullanima hangi parfumu onerirsiniz favoriniz olarak?

      Sil
  23. Sevgili lord benim de sorum truly ile aynı. armani mania kuallndım, şimdi yazlık/baharlık koku arıorum ama henuz bulmus degılım. tras kolonyasi gibi kokmayan mesela davidoff cool water, givenchy ultramarine gibi kokmayan daha meyvemsi parfüm önerirsen sevinirim..

    tşk

    YanıtlaSil
  24. Sevgili lord benim de sorum truly ile aynı. armani mania kuallndım, şimdi yazlık/baharlık koku arıorum ama henuz bulmus degılım. tras kolonyasi gibi kokmayan mesela davidoff cool water, givenchy ultramarine gibi kokmayan daha meyvemsi parfüm önerirsen sevinirim..

    tşk

    YanıtlaSil
  25. merhaba bvlgari pour homme'u ilk defa 1996 yılında kullanmıştım aradan 17 yıl geçmiş hala ondan daha elegance bir parfüm çıktığını görmedim...bir mücevher gibi adeta, yıllara meydan okuyan

    YanıtlaSil
  26. Peki pour homme soir mi yoksa pour homme mu? ikisi arasında kararsız kaldım.

    YanıtlaSil
  27. Ben de denedim Bulgari Pour Homme'u. Hiç ama hiç kalıcı değil. Öyle ki acaba bendeki şişe sahte mi diye şüpheye bile düştüm, ama mizu.com'dan almıştım, kutusu, şişesi bayağı orjinal duruyor. Sıktıktan sonra, yorum yapacak ölçüde tecrübe edemeden silinip gidiyor...

    YanıtlaSil
  28. selamlar geçenlerde parfümlerime dadanan kardeşime artık bana sıkıcı geldigi için bu kokuyu verdim .bikaç gün sonra asansörde kardeşimde kokuyu hissedinde acayip pişman oldum .hermes d'hermes chanel blue gucci pour homme cartier d'un delaction ve blvgarı pour homme benim için vazgeçilmez

    YanıtlaSil
  29. Kelimesi kelimesine katıldığım, gayet güzel anlatılmış bir yorum, tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim sizler için yazıyorum sonuçta.

      Sil
  30. valla ben aldım 2 gün oldu,kokusunu bile alamıyorum 4-5 fısla arkadaşlarım bile boğazıma kadar geliyo koklamaya kokuyu alamıyor ne garip şey anlamadım,koku yokki kalıcılık olsun...

    YanıtlaSil
  31. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  32. Merhabalar,
    Bvlgari Pour Homme EDT, ( http://www.mizu.com/bvlgari-pour-homme-edt-erkek-parfum )
    Bvlgari 'Soir' Pour Homme EDT, ( http://www.mizu.com/bvlgari-soir-pour-homme-edt-erkek-parfum )
    Bvlgari 'Extreme' Pour Homme EDT... ( http://www.mizu.com/bvlgari-extreme-pour-homme-edt-erkek-parfum )
    Bu soir, extreme ne oluyor? Aralarındaki farklar nelerdir ? Yorumlarınızdan tam olarak çözemedim, acil dönüş yaparsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel kokanı orjinal ph. Extreme biraz daha limoni bir karaktere sahip. Farkedilirliği çok yüksek. Soir ise hafif bir bibersi nüansa da sahip ve daha sulu ve zayıf. Koku güzelliği için ph, farkedilirlik için extreme alın. Soir bence vasat.

      Sil
  33. ITIRAF: Bu kokuyu 1999 yılında Danimarka'ya giden Norveç feribotunda görmüş koklamış ve bayılmıştım hayran kalıp ara ara koklamak için alıp ,dayanamayıp her yerde yaklaşık 1 yıl -erkek gibi kullanmıştım ki kimse farketmemişti ama arkadaşlar tarafından çok sorulmuştu

    YanıtlaSil
  34. kalıcılık ortlaması ne kadar süredir

    YanıtlaSil
  35. merhaba email üzerinden birşey danışmak istiyorum adresinizi vermeniz mümkün mü?

    YanıtlaSil
  36. bvlgari pour homme soir edt 100 ml bu parfümün çakması var mı ?

    YanıtlaSil
  37. bu parfümün piyasada çok çakmasi var bence. trendyoldan aldim ama şişe ve kutu hiç orjinal gibi gelmedi sanki kolonya sürmüşsün gibi bir kokusu var. elmas kozmetik diye bir ithalatçıdan temin edilmiş, evlere şenlik bi firma

    YanıtlaSil
  38. şu parfümün orjinalini nerden alabiliriz? ne sevil de ne de boynerde bu parfüm yok

    YanıtlaSil