11 Eylül 2011 Pazar

Durance - Absinth

"klasik yeşil aromatiklerin keskin, otsu yapılarını sevmiyor, daha uysal ve düzenli kullanılabilir bir opsiyon arıyorsanız absinth' i sevmeniz yüksek bir ihtimal.. "





Klasik L'ome versiyonundan sonra bir başka durance parfümü olan absinth' i inceliyoruz. Durance herhangi bir bilgi vermediği için çıkış yılını belirtemiyorum. Aromatik odunsu tarzda, yumuşak karakterli bir parfüm.

Absinth' in harmanı:

üstte: limon, beramut, servi, pelin otu, reçine
ortada: lavanta, silhat, ada çayı, sandal ağacı
altta: amber, misk, sedir, hayat ağacı(guaiac/lignum vitae), tik

notalarından oluşuyor. Harman belki dikkatinizi çekerse çoğu aromatik harmana göre daha uysalca hazırlanmış bir harman. Çok fazla keskin köşeli aromatik içermiyor. Ki bu kokuya da yansıyor. Harman kalite olarak L'ome' u anımsatıyor, üst düzey esansiyel yağlardan hazırlanmış ama yine tam olarak bir parfüm hissiyatını veremiyor. Kullanılan içerikler yine yüksek kalite, burnunuza tek tek, açık ve belirgin bir şekilde vuruyorlar, sentetiklik yok. Bu bakımdan harmanda sorun yok. Balans açısından da oldukça dengeli, güzelce akan bir harman olduğunu söyleyebilirim. Özellikle vurup, rahatsız eden bir nota yok. Olmuş.

Kokuya gelirsek. Absinth tarı taze/ yarı buruk odunsu nüanslı hafif bir aromatik. Açılışı biraz buruk, topraksı, nemli yeşil, odunsu bir şekilde başlıyor. Limon farklı güzel bir limon. Pelin otu bol bol canlı canlı vuruyor. Ardından gelen reçine ise biraz farklı. Belki fosil tip bir reçine olabilir emin değilim. Açılışta limon ve bergamut çok kısa sürüyor ve üst harmanın asıl karakteri servi ve pelin otu şeklinde. Burada pelin otu, servinin burukluğunu güzelce yumuşatıyor. Selvinin odunsuluğu 10 dakika içinde azalarak koku daha aromatik bir yöne kayıyor. İçinde yazmamasına rağmen yosunsu yeşil aromatik bir karaktere bürünüyor. Bana paco rabanne pour homme’ un daha az kuvvetli ve birazcık daha tatlımsı bir halini anımsattı. Aynı zamanda bijan vip' nin aromatik versiyonuymuş gibi. Onu bol bol anımsatıyor. Reçine, silhat, sandal, pelin otu notalarının karışımı çok güzel. İlk ve orta harman arası geçiş hızlı ve homojenize.


Orta harmanda lavanta yok gibiydi benim burnuma, silhat topraksı yapıda ve çok doğal. Tatlılığı yok. Sandal ağacı ise sarı sandal ağacı ve yarı kremsi. İçeriğinde ada çayı olup da bunu rahatsız etmeden gösterebilen nadir kokulardan. Alt harmanın devreye girmesi ise daha uzun sürüyor. 20 dakika sonra üst notaların iyice yok olması ve alttaki sedir, tik, hayat ağacı notalarının hafiften kendilerini göstermeye başlamasıyla nemlilik milim milim azalıyor. Ondan sonra da pek değişmiyor. Çünkü alt arman çok zayıf yapıda ve dengeleyici olarak ayarlanmış. Koku asıl olarak orta harman diyebilirim. Amber şişeyi ilk kokladığınızda geliyor ve 5 dakika sonra hafiften kirli ve çok doğal bir şekilde kendini gösteriyor. Gördüğüm kadarıyla durance' larda amber daha kirli, hayvansı şekilde kullanılmış.

Aromatiklere karşı özellikle bir beğenim olmamasına karşın absinth' in dengeli ve yumuşak yapısını beğendim. Çoğu aromatikte görünen aromatik otların fazla kuvvetli ve yeşil karakterde olma durumu burada yok. Her şey kararında hafif hafif esiyor. Kokunun genel karakterinin l'ome klasiğe göre daha oturaklı, karakterli ve farklı olduğunu belirteyim. Parfüm ayarında. Notalar güzelce uyuşuyor. Harmanlar arası akış çok hızlı değil daha normal, daha sakin şekilde gelişiyor. Harmanın ilerleyişi L'ome klasikteki gibi anlık anlık takip edilemiyor. Yavaşça akıyor. L'ome kadar az fark edilir olmasa da, çok daha bağıran ben buradayım diyen bir koku değil, sakin ve orta derecede tene yakın.

Özetle bence Absinth, L'ome' a göre çok daha başarılı bir parfüm olmuş. Ben hala tam olarak bir parfüm gibi göremesem de Durance' ın orta vadede parfüm dünyasında iyi yerlere gelebileceğini gösteriyor. L'ome' dan her açıdan daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Bir not Durance kendini öne çıkarmak istiyorsa reklama biraz daha önem vermeli. Klasik markaların ürünlerinin çeşit çeşit fotoğrafları bulunabiliyorken, durance bu üründe tek bir fotoğrafla yetinmiş ki bu bana göre kabul edilemez.

Fark edilirlik çok cazip olmasa da kalıcılığı kötü değil.Uygun yaş grubuna gelirsek 18'den başlayıp her yaşa gidecek uyumlu bir koku. Her mevsimde kullanılabilecek kadar da uysal yapılmış. Günün herhangi bir saati, hem neşeli, hem de ciddi zamanlarda kolaylıkla kullanılabilir. Bu bakımdan esansı biraz da kuvvetli olup, daha fark edilebilir olsaymış, çok daha başarılı olabilirmiş. Yine de tende L'ome' a göre çok daha bariz şekilde kendini belli ediyor. Eğer klasik yeşil aromatiklerin keskin, otsu yapılarını sevmiyor, daha uysal ve düzenli kullanılabilir bir opsiyon arıyorsanız absinth' i sevmeniz yüksek bir ihtimal. Bu bakımdan deneyebilirsiniz diyorum.

5 yorum:

  1. özlettin kendini üstad

    YanıtlaSil
  2. absinth güzeldir ama Dsquared He Wood Man EDT nasıldır hediye alıcam iyi bise olsun istiyorum ??

    YanıtlaSil
  3. Absinth benim de en beğendiklerimden biri.. Maceracı, serseri ruhlu ama kaliteli ve dozunu iyi ayarlayan bir erkek o... Aşık olunası biri..

    YanıtlaSil
  4. Dsquared He Wood Man EDT' yi kullanmadığım için yorum yapamıyorum.

    YanıtlaSil