14 Mart 2011 Pazartesi

Givenchy - Very Irresistible (2005)

"Tam tarifi mümkün değil ancak nestle' nin After Eight çikolatasının kokusuna oldukça benzer bir kokusu var. Sadece biraz daha fındığımsı.."


Very Irresistable 2005 çıkışlı bir odunsu oryantal. Geçmişten günümüze kademe kademe kalitesini düşüren Givenchy'nin son demleri diye tabir edebileceğim çok kötü olmayan ama bariz bir şekilde eski parfümleri aratan kokusu. Evet, son birkaç rezalet parfümlerini saymazsam, Givenchy (ji-ven-şi) hala genel olarak beğendiğim ve başarılı bulduğum üreticilerden birisi. Açıkcası Very Irresistible' ı da ilk denediğimde "galiba hayatımın kokusunu buldum" demiştim. Ama bu sadece birkaç dakika sürdü..

Very Irresistable' ın harmanı:

üstte: greyfurt, nane 
ortada: susam, mocha
altta: fındık ağacı, sedir

notalarından oluşuyor. Yukarıda yazdıklarıma bir açıklama getirmeden önce bir değerlendirme yapmak istiyorum. Harman gördüğünüz gibi son derece sade, ancak oldukça alışılmadık tarzda. Susam, mocha, findık ağacı notaları çok çok nadir kullanılan notalar. Her nota oldukça dolgun ve baskın. Böyle olunca parfümün kokusu da ilginç ve dolgun yapıda. Ne yazık ki very irresistible' ın harmanı son derece sentetik yapıda. Ama en azından burun büken tipten değil, sadece sentetik olduğunu belli eden tipte bir sentetiklik bu. Fakat benim için çok fazla. Harmanın ikinci kusuru dengesiz olması. Anı anına tutmuyor ve farklı zamanlarda farklı kokabiliyor. 


Kokusuna gelirsem; parfümü ilk denediğimde çok beğenmiş ve "işte budur, tam bana göre" demiştim. Karşımda greyfurt ve nanenin ekşimsi taze kokusuyla karışmış bir mocha kokusu vardı. Ancak mocha olduğunu fazla belli etmiyor ve alttaki susam ve fındık ağacının da etkisiyle kakule sıcaklığında, ekşimsi, kremsi tatlımsı çok orjinal şekilde kokuyordu. Bunu tarif etmem pek mümkün değil, etsem de sizin anlamanız mümkün değil çünkü doğal olmayan bir koku. Ancak kendiniz kokladığınızda anlarsınız. Evet, ilk başta çok beğenmiştim ancak bu sevincim oldukça kısa sürdü. Greyfurt ve nane ışık hızıyla kayboldu ve koku tenime hiç uymayan kahvemsi fındığımsı bir kokuya dönüştü. Bunun nedeni de anlayacağınız gibi mocha ve fındık ağacı notalarının üst notalara çok fazla baskın çıkması. Tıpkı Polo Double Black' te mango notasının sonradan sönükleşip bir daha hissedilmemesi gibi very irresistible'da da daha sonra  ne zaman sıktıysam sıkayım hiç bir şekilde o ilk denediğimdeki taze ve güzel greyfurt notasını alamadım. Böyle olunca da koku benim için sıkıcı fındığımsı bir kokuya dönüştü. Mocha ve nane biraz kurtarıyor. Tam tarifi mümkün değil ancak nestle' nin After Eight çikolatasının kokusuna oldukça benzer bir kokusu var. Sadece biraz daha fındığımsı. 

Tarz olarak Rochas man ve Hugo Boss Boss edition parfümlerine benziyor. Derinlerden gelen nane ve greyfurt az da olsa tekdüzelikten kurtarsa da benim için yeterli olmuyor. Eğer o ekşi greyfurt notası daha kuvvetli kullanılsaymış sadece benim değil pek çok başka kişinin de seveceği özel bir koku olabilirmiş. Bu haliyle koyu, hafif tatlımsı bir koku olmaktan öteye geçemiyor.

Özetle; ufacık bir hatayla çok özel bir koku olmaktan, vasat bir kokuya olmaya paldır küldür düşmüş, şanssız bir koku. Odunsu oryantal olmasına rağmen bir gourmand' ın havasını veriyor. Fındığımsı bir gourmand. Eğer bu kadar sentetik olmasaydı gene sevilebilirdi ancak benim için limitleri aştı. Fakat çok seçici değil ve bu tarz kakaomsu, fındığımsı, tatlımsı gourmand tip kokuları seviyorsanız beğenedebilirsiniz. En azından bazılarının önem verdiği şekilde çevreden gayet iyi tepkiler alıyor ve beğeniliyor. Ben de sevebilmeyi çok isterdim ama olmadı.


Fark edilirliği ortalama, kalıcılığı iyi. Uygun yaş grubu 20-35 arası. Sıcak yaz günleri dışında her mevsim uygun. Daha ziyade dış mekan kokusu. Akşam ortamlarına, yakın temasa uygun. Bahsettiğim tip kokulara özellikle ilgiliyseniz deneyin derim, onun dışında kalan kullanıcılara öneremiyorum.


2 yorum:

  1. öncelikle merhaba yaşım 20 :) fakat ck obsession polo safari gibi ağır kokular daha çok hoşuma gidiyor şuan ck obssesion kulluyorım gerçi 5 yıl boyunca Givenchy ultramarin kullandım müthiş bi farkedilirliği vardı girdiğim ortamlarda hemen kendini belli ediyodu bana önerebileceğiniz kalıcı farkedilebilirliği yüksek bi parfüm varmı acaba şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. gucci envy, lancome hypnose, terre d'hermes, armand basi olabilir.

    YanıtlaSil