31 Ocak 2014 Cuma

Bijan - Bijan VIP (2008)

"gerek şişe gerek koku karakteristiğiyle tommy bahama ile büyük benzerlik taşıyor.." 


Erkek parfüm dünyasında kendi köşesinde duran Bijan’dan 2008 çıkışlı baharatlı odunsu tarzı kokusu Bijan Vip’yi inceliyoruz. Baharatlı odunsu olması sizi yanıltmasın, zira tommy bahama tarzı yumuşak hafif bir tarzda. Ki şişesinin renkleri de Tommy Bahamayı andırıyor. Detaylara girmeden harmana bir bakalım.

bijan Vip' nin harmanı:

üstte: adaçayı, limon, calone (yapay çiçeksi deniz kokusu) 
ortada: sardunya, kırmızı biber, pembe biber, süet
altta: sandal ağacı, öd, sedir, süsen kökü ve misk 

notalarından oluşan derli toplu bir harman. Kağıt üzerinde limonsu deniz kokusu, sonra tatlımsı biberler ve odun kokularıyla br akdeniz parfümü imajı yaratıyor. Pratiğe gelirsek; calone, süet gibi notalardan harmana yapay müdahale olduğunu görüyoruz. Sentetiklik hissedilmekle rahatsız edici bir sentetiklik değil. Bazı notalarının yapay olduğunu düşündürüyor sadece. Genel harman kalitesi günümüz ortalamalarında. Notaların birbirine akışı son derece yumuşak, zaten harman da, kokunun kendiside oldukça yumuşak. Baharatlı odunsu diye sert, kuru bir şey hayal etmeyin, aksine gayet yumuşak, tropik, akşam üstü gün batımı karakteristikli kibar bir parfüm var karşımızda. Bu açıdan gerek şişe gerek koku karakteristiğiyle tommy bahama ile büyük benzerlik taşıyor.


Kokusunun açılışı ferah, hafif çiçeksi yumuşak tropik meyveler şeklinde. Hani Safari içkisini biliyorsanız, onu oldukça andırıyor sadece o kadar tatlı kokmuyor. Sonra sardunya, süsen gibi notaların hafif burukluğuyla harmanlanmış odunsu notalar hissediliyor. İşte bu noktada az bir sentetiklik hissediliyor. Benim için deal breaker diyebileceğim yani vazgeçirici bir husus olsa da standart bir parfüm kullanıcısı pek de rahatsız etmeyecektir. Kalite olarak çok üst düzey değil, malum harmana müdahale var ve bu hissediliyor. Ama koku olarak güzel bir konsept, tropikler eşliğinde yumuşak sakin odunsu notalar. Hafif bir koku ve çok sıcak yaz günleri dışında çoğu zaman kullanılabilir. Özellikle sonbaharın ilk günlerinde, orta sıcak akşamlarda tene çok yakıştığını ve tıpkı ralph lauren safari gibi güzel rahatlatıcı bir yönü olduğunu farkettim. Ayrıca kendi başınıza sakinken kokusu da sizlere oldukça güzel gelmekte. Belki dış dünyada sakin yapısından dolayı çok fazla öne çıkmayabilir ancak çok güzel bir ev kokusu olduğunu görmüş durumdayım. Yalnız vip kendini hemen göstermeyebiliyor, ilk kullanım sonrası basit bir parüfm gibi gelebilir, biraz daha şanz vererek kullanmaya devam ettikçe kendini sevdirmeye başlıyor. Bu her parfümde olmayan güzel bir özellik.


Özetle,  yumuşak tropik kokusu ve  sonbaharın başlangıç günlerine çok iyi uyduğundan dolayı Bijan vip'yi beğenilesi bir koku olarak buldum. Çok fazla benzeri olmayan, teni baskılamadan onunla uyumlu şekilde kokan hoş kokulu, ortalama kalitede bir parfüm yaratmış Bijan.


Farkedilirlik bende ortalama altı ile ortalama arası, kalıcılık ortalama şeklindeydi. Koku her yaşa gidebilir. Çok sıcak yaz günleri dışında her zaman kullanılabilir ama bence ideali yaz sonu, sonbahar başı tatlı tatlı gecen günlerde kullanılacak bir parfüm. Parfüm sıcaklığa oldukça hassas, sıcaklığa göre daha da fresh bir kokuymuş gibi de davranabiliyor. Tende de seçici olacaktır. Körlemesine alınmamalı. Çok kendini gösteren bir koku olmadığından daha ziyade sakin, ev ortamlarında, günün ikinci yarısı tavsiye ederim. Aşırı seçici ve çok deneyimli değilseniz bir defalık denemelik olarak alıp memnun kalabileceğiniz bir koku olduğunu düşünüyorum. Yüksek beklentilere girmeden denemenizi tavsiye ederim.

42 yorum:

  1. Lord kac yildir seni takip ederim,bu isi severek yapiyorsun,ozletdin kendini,Ralph Lauren Polo Blue yorumlarsan sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yakında gelecek.

      Sil
    2. senin yorumlarina guvenerek aliyorum zaten parfumlerimi.bekliyorum,simdiden tesekkur ederim.

      Sil
  2. Çok uzun zamandır beklediğim bir parfümün yorumu Üstad eline sağlık. Okuyunca tekrar yazacağım :D

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, Bijan for men ile karşılaştırınca bayağı farklı gibi görünüyor. Bijan for men hakkında kısaca bilgi verebilirmisiniz. Tabi ki şöyle uzun uzun yorumlasanız çok güzel olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vip kullanmadım, yakında black incelemesi gelecek.

      Sil
    2. yok ben bijan for men demiştim . Yanlışlık oldu herhalde.?

      Sil
    3. yanlış yazmılım for men kullanmadım olacaktı.

      Sil
    4. Özgün Bey o zaman bundan sonraki ilk incelemenizin Bijan Men for Men olmasını diliyorum. Çünkü sadece internetten alınabildiği için deneme şansı olmuyor. Tek çare kör alış kalıyor. Selamlar. Bu arada blog için fazla ara vermeden yorumlarınıza devam etmenizi tavsiye ederim. Zira bir ara epey ara vermiştiniz sonra aynı anda 4-5 creed incelemesi gelmişti ama o uzun ara takipçilerin ayağını biraz kesmişti sanki yorum sayılarından anlaşılıyordu sanki.

      Sil
    5. Merhaba , özellikle takipçi sayım artsın diye çalışmıyorum. Çünkü aktif takipçi olmakdıktan sonra takipçi sayısının çok yüksek olmasının bloga katkısı olmuyor. Elbette burada reklam gelirlerinden bahsediyorum. Blogger sisteminde takipçilerin bloga en büyük katkıları bu yönde. İkinci olarak da blogu yaygınlaştırma yönünde. Fb sayfasında bile yaptığım hediye çekilişinin ardından 1 gün sonra takipten çıkan insanlar oldu. Haliyle böyle olunca izleyicilerin katılımının daha farklı olduğu ingilizce platformum what fragrance'a biraz daha ağırlık vereceğim. Bundan dolayı da saklınotalar'ı keyfime göre bazen ayda bazen ayda 5 olacak şekilde güncelliyorum. Bloglarımı dinamik bloglardan farklı olarak birikimli, sakin bloglar olarak görmenizi tavsiye ediyorum. İnsanlık halleri de cabası. Son 2,5 ayda 3 kere ağır hasta oldum. Arada iyileşme, kendine gelme dönemini de düşünürseniz güncellemelerin ağırlaşmış olması normal.

      Sil
  4. O zaman geçmiş olsun diyelim. Sizden Duc de Varens ve Guy Laroche Horizon yorumları bekliyorum eğer deneme fırsatınız olduysa.

    YanıtlaSil
  5. Öneriniz üzerine Joseph Abboud ve Pierre Cardin PM aldım. PM zaten biliyordum, yaşım 28 olmasına rağmen nedense böyle olgun parfümlerden hoşlanıyorum. Joseph'in EDT'sini bulamadım. Tıraş losyonunu aldım. Umarım aynı tadı verir.

    YanıtlaSil
  6. Özgün Bey, dökmeli şişelerdeki parfümler nasıl kullanılır? Bilgi verir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ister avucunuza az bir miktar döküp iki elinize yedirdikten sonra boynunuza ve kulak arkalarınıza sürersiniz, ister parmağınızı ağzına dayayıp şişeyi hızlıca ters düz edip paröapınızdaki az miktarı istediğiniz boyun, kulak arkası, dirsek içleri vs gibi kısımlara sürersiniz.

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Bu arada Jaipur denemenizi isterdim.

      Sil
  7. Konu dışı olacak ama; Calvin Klein-Contradiction (Men) için daha kalıcı bir muadil önerinizi alabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığım en başarısız cklardan biri olan Contradiction'ın ne kendisi ne de benzerleri ile ilgili koku hafızamda pek birşey kalmamış. Bu kadar kendini unutturan bir parfümün ne kadar başarısız olduğu ortada. Bence muadillerini arayacağınıza benzer karakterdeki kokulara bakın. İncelemede birkaç isim vermiştim.

      Sil
  8. Özgün Bey, sizin yorumlarınıza hep güvendim ve bir tavsiye istiyorum. Çiçeksi ama maskülen bir erkek kokusu arıyorum. Biliyorum biraz zıt kutuplar. Sentetik olmaması, kaliteli olması çok önemli. Fahrenheit mesela benim tam tarzımdır. Önerebileceğiniz bir şey varsa çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Usta daha iyi bilir tabii ama ben size Clinique Aromatics Elixir öneririm.

      Sil
    2. Çok ağır bir koku ve çiçeksiden ziyade odunsu ağırlıkta bir koku. Tütsü ve ylang ylang özü çok fazla. Şahsen ben bayılıyorum o kokuya sanatsal olarak ama bence kadın kokusu olarak kalmaya devam etmeli. Günümüz şartlarına uyum sağlaması zor. :-)

      Sil
    3. Merhaba açıkcası floral ve maskülen kavramları tamamen zıt. Hani size çiçek gibi kokan bir şey erkekes geliyor mu? Tatlı ile tuzlu gibiler. Dolayısıyla maskülen bir parfümde belirgin çiçke kokusu, çiçeksi bir parfümde de belirgin bir maskülen karakter çok zor bulunabilecek şeyler. Ben daha böyle bir parfüme rastlamadım. Ama çiçeksi koku da içeripte hala genel dingin yapısından çok cıvıtmayan iki parfüme örnek olarak bulgari pour homme, ungaro 2 ve 3, grey flannel, caron third man, creed millesime imperial denemenizi öneririm. Bunlar arasında tam maskülen diyemesemde erkeksi yönleri daha net olan parfümler third man ve ungaro 3.

      Sil
    4. Bulgari Pour Homme zaten hiç eksik etmediğim parfümlerimden birisi ki bence bir sanat eseri. Zıt kutuplar olduğunun farkında olduğumu belirttim zaten ama hep öyle bir hayalim var nedense. Damıtma yönetimini kısa zamanda öğreneceğim ve belki o zaman kendim bir şeyler denemeye çalışır, istediğimi elde edersem size de numune yollarım. :-) Diğerlerini de araştırıp denemek için elimden geleni yapacağım. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. MERHABA ÖZGÜN BEY, forumunuzu sıklıkla takıp edıyorum sayfayı açtığımda karsıma harıka bir fransız muzıgı cıktı ama kaldırmıssınız o muzıklerı tropica eklemişsiniz soundtrack 11 mı neydı ismini rica edebilirmiyim

    YanıtlaSil
  11. Özgün bey bir ara top 10 listenizi yayınlarsanız sevinirim o kadar farklı parfümden sonra hangileri sizin için daha özel insan merak ediyor :)

    YanıtlaSil
  12. çok uzun ara veriyorsun ama lord

    YanıtlaSil
  13. bu arada adidas'ın active bodies adlı ürününü incelerseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  14. Selam özgun bey caroline herrera ch men sport sizce nasil yorumunuzu alabilirmiyiz yalniz hiç bir parfumde olmiyan bi karekter var bunda,parfumu ziktiğinda sonuna kadar kokosu deyişime uğramiyor,yaliniyormuyum ,ben acaba,yorumunuzu bekliyorum ,selamlar

    YanıtlaSil
  15. Sırf şu müzikler çekiyor beni bu bloga :)

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. guy laroche horizon u denediniz mi nasıl tavsiye edermisiniz

    YanıtlaSil
  18. İncelenmesi için parfüm blogerlarına sample gönderiliyor. Bu amaçla herhangi bir siteye başvurdunuz mu? Blog çok nadir güncelleniyor.

    YanıtlaSil
  19. Üst Notaları : Domates yaprakları, rubarb, mandalina ve Sicilya bergamot'u.
    Kalp notaları : Frangipani, menekşe, mor salkım yer alır.
    Alt notaları : Sandal ağacı, kuru odun ve tonka ağacının odunsu deneyimi ortaya çıkar.

    YanıtlaSil
  20. Biraz daha yoğun ağır bir parfüm içeriği de olur ama tatlımsı ve odun içermesi önemli Özgün bey yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  21. Özgün Bey, hayatta mısınız? :)

    YanıtlaSil
  22. Umarım iyisinizdir. Yeni yorumlarınızı dört gözle bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  23. Özgün Bey,

    Sizin için hakikaten endişelenmeye başladık.
    Bir ses verseniz.

    YanıtlaSil
  24. Arkadaşa bir şey mi oldu acaba kaç ay geçti ses soluk çıkmıyor halbu ki ne güzel takip ediyorduk. :(

    YanıtlaSil
  25. Bir sikinti yok sanirim, en son 2 eylul'de birseyler paylasmis google+'da.

    YanıtlaSil