23 Eylül 2011 Cuma

Yohji Yamamoto - Yohji Homme (1999)

"Ne gourmand sevenleri, ne odunsu koku sevenleri memnun edecek bir yapısı var.."
 
 

Japonlar genel yaşantılarındaki farklılığı parfümlerine de açık şekilde yansıtıyorlar. Şimdiye kadar pek öyle normal kokan bir japon parfümüne rastlamadım. Gayet rahatça kabul edilip, düzenli kullanılabilecek japon parfümleri oldukça sınırlı sayıda. Johji homme da japon farklılığını yansıtıyor. Basenotes gibi platformlarda bir ara oldukça popüler olan ve çok önerilen parfüm bende hayal kırıklığı yarattı. 99 çıkışlı parfüm baharatlı odunsu tipte.
 
Yohji homme' un harmanı:
 
üstte: bergamut, kişniş, lavanta, anason
ortada: karanfil, tarçın, meyan kökü, sardunya, brezilya gül ağacı
altta: deri, sandal ağacı, tonka fasulyesi, kahve, rom, sedir notalarından oluşuyor.
 
Dikkatinizi çekeceği üzere harmanda meyan kökü, rom, kahve gibi pek alışıldık olmayan notalar var. Bu haliyle bir gourmandmış izlenimi verse de öyle değil. Harman kalitesi için pek iyi konuşamayacağım, oldukça sentetik biçimde vuruyor. Notalar arası uyum yok. Acı, buruk ve baharatlı notalar birbiriyle uyumsuzca rekabet ediyorlar.
 
Açılış tüm notaların karmaşık bir patlaması gibi vurucu tatlı mekanik bir sentetiklikte kokuyor. Tam anlamıyla 3. sınıf market kokusu misali. Deri ve tarçını algılamak çok zor. Rom belirgin belki kahve de duyulabiliyor ancak bunlar da çok sentetik.  Sert açılıştan sonra kahve ve tarçın biraz daha belirginleşse de oldukça vasat bir koku olmaktan öteye gidemiyor. Kokuda bir uyum, bir akış yok. Teninizle mücadele ediyor.
 

Yohji'yi uzun zamandır denemek istiyordum ancak beklentilerime uymayan oldukça sentetik kokulu bir parfüm olarak ortaya çıktı. Kullandığım süre boyunca bir kere bile yüzümü güldürmeyi başaramadı. Belki ten uyuşmazlığı diyeceğim, ancak şişesinden de kendisi çok cezbedici kokmuyor. Dolayısıyla alacaksanız da mutlaka önceden denemiş olmanız gereken riskli kokulardan. Neyse ki artık üretilmiyor.
 
Özetle bana göre ciddi anlamda abartılmış, uyumsuz ve kalitesiz bir parfüm ki üretildikten bu kadar kısa süre sonra üretimden kaldırılması da bunu destekliyor. Ne gourmand sevenleri, ne odunsu koku sevenleri memnun edecek bir yapısı var. Farklı olmak için çok daha başarılı kokular varken, kendinize eziyete gerek yok. 

Kalıcılıği ve fark edilirliği oldukça vasat. Çabuk sönen bir parfüm. Uygun yaş grubu 25-35 arası. Yaz dışında diğer zamanlarda kullanılabilir. Olumlu hiç bir yanını görmediğimden uzak durun diyorum.

7 yorum:

  1. yohji çok güzel bi koku, japonya'ya giden arkadaşa özellikle getirttim, burda kızlar direk hasta oluyor kokuya, biraz saçma bi yorum olmuş sizikisi

    YanıtlaSil
  2. Demek kızlar direk hasta oluyor kokuya? Peki yorumunuz için teşekkür ederim. Bundan sonra kızların direk hasta olacağı kokuları önce size sorarım ona göre yorumlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lordum senin tum tavsiye parfumlerini denedim ! Ve otuza yakin bir parfum aldim. Zevkine gozum kapali kefilim; OKADAR !!!

      Sil
  3. Lord üstad çok yerinde bir cevap vermişsiniz tebrikler

    YanıtlaSil
  4. Birde bu Yamamamto yabancı sitelerde Lolita Masculene benzetmişler. Eğer doğruysa tam bir şeker patlaması demektir ! Haliyle kızların beğenmesi doğal ? Hepsi tatlıya düşkün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yohji öyle çok tatlı bir koku değil. Yarı gourmand gibi birşey kahve rom ve odunsu notaları ağır basiyor daha çok.

      Sil