5 Kasım 2010 Cuma

Carolina Herrera - Herrera For Men (1991)

"Herrera for men; 90'lardan kalma, sert ve has maskülen yapıda, ama buna rağmen günlük kullanıma uygun derecede iyi ayarlanmış, dinamik ve güzel bir koku.."


Sıradaki bir diğer CH kokusu olan Herrera for men ise 91 çıkışlı daha eski tarz bir parfüm olarak, daha sert ve maskülen bir yapıya sahip. Odunsu fujer tarzında ve oldukça sert yapılı. 

Herrera for men' in harmanı:

üstte: lavanta, limon, biberiye, portakal
ortada: karanfil, yonca, sardunya
altta: sandal ağacı, tütün, misk, sedir


notalarından oluşuyor. Harmanıyla ilgili çeşitli kaynaklarda farklılıklar bulunsa da ben en doğrusunun bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Herrera for men'in oldukça sert olduğunu söylemiştim. Evet, sıktığınız andan itibaren bunun gelişigüzel bir koku olmadığını ve bariz bir maskülen koku olduğunu anlıyorsunuz. Koku sert, nispeten köşeli, orta derecede agresif yapıda saf maskülen. Fakat dayanılamayacak derecede sert değil. Bir antaeus, yatagan ya da jaguar'ın yumuşatılmış, daha günlük kullanıma uygun versiyonu diyebilirim. Özellikle jaguarla benzerlik taşıyor. Ama ondaki otsu yapıya göre, tütünü ana tema seçiyor.




Parfümü ilk sıktığınızda sizi çok canlı ve kuvvetli bir limon eşliğinde, agresif, buruk, koyu yeşillikte kuvvetli odunsu notalar karşılıyor. Hani Van Cleef & Arpels'in TSAR parfümünü andırıyor bu aşamada, ancak ondan farkı;  bu koyu yeşil halin canlı ve keskin limonla ferahlatılıyor olması, daha ayrışmış notalar ve neredeyse sıfır sentetiklik. Bu açılıştaki koyu yeşillik biberiye notasından geliyor. Biberiye oldukça canlı ve dolgun kullanılmış ve oldukça uzun süre teninizi terketmiyor. Biberiye, lavanta, sardunya ve tütün ile birleştiğinde ise adaçayına oldukça benzer bir koku alınıyor Ancak bu bir kombinasyon olduğu için adaçayının tek başına olduğu halindeki rahatsızlığı vermiyor. Açılışın bu hali yaklaşık 1,5 saat bu şekilde ama azalarak devam ediyor. Sürekli koyu yeşil, biberli odunsu bir koku ve altta devamlı hissedilen bir tütün kokusu. Ancak bu tütün kokusu bir Versace Dreamer'daki gibi yumuşak ve tatlımsı değil de daha ziyade kuru ve buruk olacak şekilde. Bu tütün notası giderek kuvvetlenirken, üstteki koyu yeşil buruk odunsu notalar zayıflıyor. Neyseki bu aşamada karanfil ve sandalağacı notaları tütünü tatlılaştırıp daha oryantalvari bir hale getirerek kullanıcıyı memnun ediyor. Bu süreç de yaklaşık 2-3 saat kadar sürdükten sonra parfüm tamamen uçuyor. 

Harman değerlendirmesinden anlayacağınız üzere, Herrera for men, hep aynı karakterde kokan ve dolayısla statik bir parfüm olan CH for Men'in aksine, baştan sona değişim geçiren ve durdukça daha da oturup güzelleşen dinamik tarzda bir koku. Yani parfüm meraklılarının aradığı tip kokulardan. Harmandaki tüm notalar oldukça doğal ve nispeten kaliteli. Hatta bu parfümde Carolina Herrera'nın kendisini aştığını düşünüyorum. Kullandığım en kaliteli CH kokularından birisi. 

 

Özetle Herrera for men; 90'lardan kalma, sert ve has maskülen yapıda, ama buna rağmen günlük kullanıma uygun derecede iyi ayarlanmış, dinamik ve güzel bir koku. Tütün ve odunsu notalar ön planda. Herkese göre değil ancak belirli bir gruba yönelik yapılmış bir koku. Jaguar, yatagan gibi kokuları sevenler bayılacaktır. Ayrıca parfümü analiz etmeyi sevenler için de iyi bir örnek. Fakat standart kullanıcı seviyesi için fazla olabilir, nitekim "of çok kuvvetliymiş bu, bayağı sert, biberli, ağır vs" gibi tecrübesizlikten kaynaklanan yersiz eleştiriler de doğabilir, ama kimin umrunda?


Kalıcılığı iyi derecede, fark edilirliği tene yakın kalmayı sevmesinden dolayı ortalamanın biraz altı. Ki bu bence yerinde bir karar olmuş. Aksi taktirde belirgin kalıcılıkta olacak uvvette yapılsa abileri olan sert ve acımasız jaguar, yatagan gibi kokulardan farkı kalmaz ve kullanıcı kitlesi çok kısıtlı olurdu. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri. Ancak 25-30 yaş arası olan kullanıcılar da çok düzenli olmasa da dönemsel kullanabilirler. Kış aylarında kullanıma uygun. Bu tarz has erkek kokularını seviyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum. Standart kullanıcı denemeden almamalı.

8 yorum:

  1. Bir kaç defa deneme fırsatı buldum ve gerçekten çok beğendim. Tütün temalı kokuları beğendiğim için bu parfümde tam bana göre. Benim Versace Dreamer'dan daha keskin yapısı var ve Dreamer'dan biraz daha az talılık barındırıyor baharat notaları daha baskın ama ger haliyle çok kaliteli olduğunu belli ediyor tam bir maskülen :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. öyle bi anlatıyosun ki kullanmış gibi oluyorum kokuyu. bunu da denenicek parfümler listeme alıyorum.(mustas)

    YanıtlaSil
  4. Adsız gayet doğru bir yorum yapmış.

    YanıtlaSil
  5. Herika bir eser daha. Lord baba sen çok yaşa :)

    YanıtlaSil
  6. 212 men inceleminizi çok merak etmekteyim mygitardada yorumlamamışsınız parfüm hakkında olumlu düşündüğünüzü biliyorum ne zaman bu incelemeyi yaparsınız acaba!

    YanıtlaSil
  7. Evet hep övmeme rağmen 212 ve drakkar noir incelemesini yazmayı unuttuğum parüfmlerden, kısa süre içinde yazacağım.

    YanıtlaSil
  8. Bu parfüm bugün Bvlgari Extreme ile beraber envanterime girdi :) Bvlgari'yi ferah kokusuyla beğendim ama Herrera for men i daha çok sevdim. O ne güzel açılıştır öyle. Kalıcılığı da çok iyi.

    YanıtlaSil