12 Mart 2017 Pazar

Lorenzo Villoresi - Piper Nigrum (1999)

"bir şişe aktar dükkanı.."




Lorenzo Villoresi markası 1990 yılında İtalyada kurulmuş yeni bir niş parfümevi.  Parfümlerin hemen hepsini de, markanın isim babalığını da yapan Lorenzo Villoresi'nin kendisi bizzat hazırlıyor.  İlk olarak 93'te parfümleri çıkan markanın incelediğimiz modeli piper nigrum da 99 çıkışlı bir parfüm olarak nispeten firmanın öncü parfümlerinden. 

Lorenzo Villoresi
Piper nigrum adından da anlaşılacağı üzere karabiber ana temasıyla üretilmiş bir parfüm. Baharatlı oryantal olarak tanımlanan parfüm, aslında kesin sınırlarla oryantal olarak hazırlanmış değil bana göre. Yeşil armoatik notalar çokça doldurulmuş üniseks olarak sunulsada baya 90lar italyan armoatik maksülenleri yapısında,  koyu yeşil karakterli bir parfüm. Pek çok kadın için sert kalabilir. Baştan belirteyim ana teması olan karabiber notası benim tenimde pek belirgin değildi.Yani bu notayı düşünerek alacaksanız hayal kırıklığına uğramamak adına önceden denemenizi öneririm.

Piper Nigrum'un harmanı:

üstte: suteresi, yıldız anason, nane, yeşil notalar, turunçgiller, rezene
ortada: karabiber, muskat, günlük, petitgrain, karanfil, biberiye, baharatlar, elemi, mercanköşk
altta: amber, karabuhur, asilbent, peru balzamı, mürrüsafi, odunsu notalar, sedir

notalarından oluşuyor. Bakınca çok zengin hatta belki fazla zengin bir harmana sahip gibi görünüyor. Aktarda ne varsa alıp doldurmuşlar gibi. Bu kadar nota, yetmemiş bir de baharatlar, turunçgiller ve odunsu notalar gibi ne idüğü belirsiz bir ana başlık daha var. Haliyle kokunun net bir karakteri, tanımı yok. Şipre gibi koktuğu da oluyor, klasik aromatik gibi de.  En az bir oryantal gibi kokuyor. Çok nota var ve hepsi de orta karar kalitedeler. Öne çıkanlar sert, yeşil, buruk notalar. Ama onlar bile belirgin değil. Hiçbir notayı tak diye net ve temiz algılamıyorsunuz. Hep bir perdeli durumu var harmanın. Evet zengin harman görece daha çekicidir hassas burunlar için ama, piper nigrum  herşeyin fazlası zarar sözünü akla getiriyor. Bu parfümde daha sadelik arıyorsunuz, sadelikten gelen zarafeti arıyorsunuz, ama tek aldığınız bir öyle bir böyle kokan, tanımlayamadığınız bir kokular karışımı oluyor.Zaten harmanda yazan notaların dörtte üçünü ancak algılamışımdır bu karmaşadan dolayı. Notaların kalitesi bir niş üründen ziyade, normal moda markalarının ürünleri seviyesini geçmiyor. 

Açıkcası parfümün zayıf olmasından dolayı notalar hakkında net bir fikir sahibi olamadım. Kendilerini belli etmiyorlar. Ben her ne kadar zengin harmanları sevsemde, burada her kokudan notalar bulunduğundan dolayı, net koku analizi yapmak mümkün değil. Biberiye, nane, anason, kara biber gibi bir sürü keskin esans varken elemi, günlük, peru balzamı gibi balzamik notalar da var. Yetmiyormuş gibi odunsu notalar, yeşil notalar, baharat notaları gibi ayrı bir grup daha var. Hal böyle olunca iş can sıkıcı hale geliyor analiz anlamında. Tüm bunlara esans kalitesinin öyle çok matah olmadığını da düşünürseniz bu sönük ve aşırı perdeli parfüme sinir olmamak zor oluyor. Sahip olduğu 90lar yeşil aromatik karakteristiği bile onu kurtaramıyor çünkü bu tip zayıf yapılı yeşi italyan parfümleri az değil. 

İtalyanların klasik herbs ans spices yaklaşımı bu sefer tutmamış

Kokunun açılışı hafif ekşi limonla bezeli, kara biberli, keskin yeşil otsu oldukça baharlı bir aromatik. Çok dolgun değil ama belirgin. Bu ilk açılış 80ler klasik şipre ve yeşil armoatiklerini anımsatmıyor değil. Fakat bu açılış yarım saat bile sürmüyor ve ilk andan sonra hafifliyor, geride sadece çok uçuk, sönük bir baharlı yeşillik kalıyor. Bu aşamada tatlı nane, anason, yeşil notalar, benim temelde aldığım notalar. Sonrasında yeşillik hep arka planda kalarak yerini hafif karanfil eşliğinde buruk odunsu, reçinemsi notalara bırakıyor. Ama hem yeşil notalar, hem odun notaları çok sönük ve dipten gelen yapıda. Genel olarak yeşil, koyu, kapalı bir parfüm.


Özetle; koyu yeşil başlayıp yine öyle biten, pek oryantalliği olmayan baharatlı bir aromatik. Benim için vasatı geçemeyen, sevemediğim, bayağı bir parfüm oldu. İtalyan aromatiklerini ve her türlü masküleni sevsem de bu parfüm benim için fazla zayıf, fazla perdeli ve karman çorman hazırlanmış bir parfüm oldu. Bir şişe aktar dükkanı. Alışılageldik niş marka kalitelerinden aşağıda bir kalite düzeyi var.

Fark edilirlik orta. Genel olarak çok sönük gibi hissettirse de, ilk sıkıştan baya geçmesine ragmen bazen alakasız zamanlarda kendini fark ettirebiliyor. Kalıcılık bu perdeli, sönük karaktere ragmen iyi, 5-6 saati rahat görebiliyor. Hafif 90'lardan kalma olduğunu belli ediyor ve bu sebeple yaşı genç kullanıcılarda az birşey sırıtabilir. Genel olarak 25 yaş üstü herkes kullanabilir. 4 mevsime ve günün her vaktine uygun. Ben yazdığım önemli eksikliklerinden dolayı parfümden hoşlanmadım ve dolayısıyla tavsiye etmiyorum.

5 yorum:

  1. Merhaba arkadaşım.. Parfüm tanıtımın için tşkler. Bana kalıcılığı yüksek be farkındalık bakımdan iyi ve 2 3 metre yanımı etkileyecek ve bir okadar bayanlara tatlı gelebilecek bir parfüm söyleyebilir misin? Tşkler

    YanıtlaSil
  2. sayın özgün demir, kişisel top 10 unuz nedir? bildiğim kadarıyla 1 terre d hermes, 2 bvlgari Ph, devamı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an sürekli değişmekte olduğu için bir top 10 listesi yazamıyorum.

      Sil
  3. merhaba üstad. son 3 yazın niş parfümlerdi. bundan sonra böylemi devam edicen.arada designerlerede yer versen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öyle denk geldi, karışık yazıyorum, biraz önce pi neo yazdım misal.

      Sil