28 Eylül 2013 Cumartesi

Lancome - Trophee Lancome (1982)

"Taze, yeşil şipre nasıl olur sorusunun cevabı.." 


Bu sefer karşımızda Lancome’un eskilerden bir kokusu var. Parfüm 82 çıkışlı klasik bir şipre. Aslında üretimi kesilmişti ama lancome yaptığı hatanın farkına varınca 2002’de yeniden üretmeye başladı. Bu yazıda incelemesini verdiğim orijinal 82 çıkışlı vintage versiyon. Bakın ne yazıyor orada? 1982. 80lerde çıkmış olması ne demek? Çok yüksek ihtimal güzel/kaliteli bir koku olması demek değil mi? Evet. Hem de şipre. Hem de adı trophee, hem de kapağı golf topu şeklinde. Valla hiç sona saklayamayacağım yorumumu; koku süper, daha iyi olamazdı. Klasik 80ler taze yeşil şipresi. Trophee Lancome; adını ve şeklini Lancome tarafından 1970'den 2003'e kadar sürdürülmüş olan Trophee Lancome golf turnuvasına adanmış olmasından alıyor.
Trophee Lancome' un harmanı:

üstte: limon, fesleğen, misket limonu, petitgrain
ortada: meyveli notalar, yeşil notalar, yasemin, defne, silhat, sedir
altta: misk, laden reçinesi(tavşanak), meşe yosunu, amber, tonka fasulyesi
notalarından oluşuyor. Harman üst düzey. Tam bir 80'ler parfümünden bekleyeceğiniz kalitede. 30 yıllık parfüm olmasına rağmen notaları tek tek, canlı ve keskin şekilde vuruyor. Ama rahatsız edici değiller, gayet uyumlu bir bütünlükteler. 2002 çıkışlı versiyonun kağıt üstünde harman içeriği hemen hemen aynı sadece orta harmandaki bazı notalar diplere çekilmiş. Onu kullanmadığımdan kıyas yapamıyorum. Trophee gözünüz kapalı koklatılsa sizi direk 80lere götürecek derecede mükemmel bir harmana sahip. Sentetiklik yok.

Kokusuna gelelim. 80'ler parfümü olunca bazılarınıza ağır gelir bu tip parfümler sürekli. Ama bu parfüm bir şipre. Şimdi bu yabancı tabirlere alışkın olmayanlar, ya da eski parfümleri bilmeyenler gerçek bir oryantal, fujer, şipre vs nasıl kokar emin olamazlar. Kullandıkları parfümlerle kıyas yapmaya çalışırlar. 
Ama şunu belirteyim; günümüzde koku sınıfları modernleştirme uğruna kombine edilip çok karıştırılıyor. Fujer diye sınıflandırılan bir parfümün gerçek fujer ruhuyla alakası olmayan bir koku karakteristiği olduğunu sıkça görüyoruz mesela. Ben bu şekilde büyük farklılıklar gördüğüm zaman incelemelerimde bunu belirtiyorum. Tabi bu sıkıntıda bazı sınıfları olmazsa olmaz yapan doğal esanların parfümde kullanılmasını yasaklayan/kısıtlayan IFRA belasının payı da çok büyük. Trophee Lancome' a döndüğümüzde ise %100 şipre olduğunu görüyoruz. Yani gerçek şipre koku karakteristiği nedir bilmeyen birisi trophee'yi koklarsa net şipre karakteristiği aklına unutulmamacasına kazınır; hafif maskülen, sarı turunçgiller eşliğinde ekşimsi, asidik bir tazelik ve ferahlık, buna eşlik edip oturaklı kalmasını sağlayan meşe yosunu, amber, odunsu notalar. Ne zamanki güzel yosunsu orman kokusunu anlatan meşe yosununu taze ekşi turunçgiller eşliğinde alıyorsunuz ve parfüm genel bir oturaklılığa sahip anlayın ki o parfüm bir şipre. Trophee Lancome' da  böyle işte. Tam benlik bir koku, enfes. Ben daha kokunun notalarına hiç bakmadan, kokuyu daha hiç bilmeden sırf şişesinin tipini görüp ve yılına bakıp tam olarak nasıl bir koku olacağını ve nasıl kokacağını biliyordum. Ve aynen hayal ettiğim gibi bir kokuya sahip. Ekşimsi, çimensi, yeşil, dolgun, turunçgilli bir koku. Benim tam olarak sevdiğim kokuların nasıl olduğunu anlamak istiyorsanız bunu, polo crest’i koklayın. Golf ya da polo sporuyla ilgili çıkarılan hemen her koku benim favorim. Çünkü yeşile ve doğaya adanmışlar.

Özetle; bahsettiğim bu ilk jenerasyon, Lancome'un parfümlerinin kalitesini ortaya koyan, döneminin en başarılı şiprelerinden olan, tam anlamıyla olmuş bir koku. Taze, yeşil şipre nasıl olur sorusunun cevabı. Maskülenler arasında oldukça iyi, kendi tarzında en üst tepelere koyuyorum. 
Kalıcılık ortalama üzeri, fark edilirlik ortalama altı, tene yakın kalıyor. Tabi bunda artık iyice yıllanmış bir parfüm olduğunun etkisi olduğunu dikkate alın. 4 mevsim, günün her saati kullanılabilir. Tercihen 30 yaş ve üzeri diyorum günümüzde. Biraz daha altı da olabilir ama 25 altı gençlere biraz eski kafa gelebilir belki. Genel olarak erkeksi parfümleri seven herkese önermekle beraber, özellikle 80'ler şipre ve fujerlerine meraklı herkesin koleksiyonunda kesinlikle bulunması gereken bir parfüm olduğunu söyleyerek yazımı noktalıyorum.


not: DecantSHOP çekişi için son bir kaç gün. Hala olmadıysanız, saklı notalar facebook sayfası takipçisi olun, kendinize bir şansı verin.

3 yorum:

  1. Polo crest harici verebileceğiniz bir örnek var mı?

    YanıtlaSil
  2. Bu arada şu şarkıları bir yere upload etseniz de indirse çok güzel olurdu.

    YanıtlaSil