26 Aralık 2010 Pazar

Givenchy - Insense Ultramarine (1994)

"Givenchy'nin tarihinde çıkardığı en başarılı olmuş koku.."



İşte ülkemizde de çok sevilen ve sanıyorum şu anda blogda okunma oranlarına göre en popüler parfüm olan Le Male' ın tahtını ele geçirecek parfüm. Insense Ultramarine. 1994 çıkışlı meyveli aromatik parfüm bana göre olması gerektiği gibi olan parfümlere bir örnek. Nedenlerine geçmeden önce parfümü biraz analiz edelim.

Insense Ultramarine' in harmanı:

üstte: kuş üzümü, kasnı sakızı, bergamut, karpuz
ortada: manolya, karanfil, süsen, nane, adaçayı, inci çiçeği, kakule
altta: sedir, kabe samanı, tütün


notalarından oluşuyor. Givenchy ilginç bir firma. Eski parfümlerini saymazsak hemen her parfümünde belirli bir sentetiklik ve köşelilik var. En son 3. sınıf berbat parfümlerini saymazsak aslında bu durumu oldukça iyi kotarıyor. Insense ultramarine ise 94 çıkışlı bir parfüm olarak güvenli bir parfüm. Biliyorsunuz bu aşırı sentetik parfüm furyası 2000lerde başladı. Insense Ultramarine' in harmanında da çok hafif sentetiklik olsa da bu yine rahatsız etmeyen kabullenilir bir sentetiklik. Kullanıma pek etki etmiyor. Harmanın uyumu oldukça başarılı. Notalar çok fazla ortaya çıkmıyorlar, genel olarak iyi karışıyorlar. Çok homojen olmasa da homojene oldukça yakın tek bir tatlımsı fresh koku veriyorlar. Alttaki tütün sedir gibi notalar pek baskın değil. Oranları iyi ayarlanmış. Parfüm uçana kadar hafifliğinden pek birşey kaybetmiyor. Ayrıca genel kokusu da uçana kadar aynen devam ediyor. Bu bakımdan beğenmesi ve kullanması kolay bir koku.

Kokusuna gelirsek, insense ultramarine, ülkemizde kenzo, le male gibi kokularla birlikte en popüler kokulardan olduğu için aslında kokuyu açmama fazla gerek yok. Hemen hepinizi biliyorsunuz. Çok hafif tatlımsı meyvelerle açılan, karpuzun yumuşak tatlımsı çiçeklerle birleştiği hem yumuşak hem de ferah bir koku. Sucul parfümler derecesinde fresh olmasa da buna yakın. Alt notalar yok gibi. İlk açılışı biraz çiğ, oturunca güzelleşiyor. Parfüme genel olarak üst notaları tarafından kibarca desteklenen orta notalar hakim. Bunlardan da daha ziyade inci çiçeği, manolya hakim notalar. Dolayısıyla parfümün gözünüzde canlandırdığı çok hafif tatlımsı, yumuşak açık mavi bir renk.Tam benzeri yok, kendine has. Belki Bulgari BLU'nun kadın versiyonunun biraz andırdığını söyleyebilirim.

Girişte parfümün olması gerektiği gibi olan kokulardan birisi olduğunu söylemiştim. Şimdi onun nedenlerine gelelim. Başarılı bir parfümden beklenilenler nelerdir? Güzel kokması, fark edilir ve kalıcı olması. Her ortama ve mevsime uyması, fazla ten seçmemesi, genele uyacak, herkes tarafından sevilebilecek olması değil mi? Bu kriterle genel kullanıcı için temel kriterlerdir. Parfüm hastaları artık bunlardan ziyade, parfümlerinde tema, sofistikelik, klaslık, yüksek kalite harman gibi beklentilere girseler de bu kişiler 100 kişide 3-4 kişi. Insense ultramarine'e baktığımızda genele hitap edecek hemen her özelliğe sahip olduğunu görüyoruz. Kokusu güzel, hemen herkes tarafından beğeniliyor. Hafif ve tatlımsı yapısıyla hem sıcak zamanlarda, hem soğuk zamanlarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Kalıcılığı ortalamanın biraz altı olsa da son derece yüksek fark edilirliğe sahip. Arkasında çok bariz metrelerce iz bırakan parfümlerden. Pek ten seçme huyu da yok. E standart bir kullanıcı için daha ne olsun değil mi? 

Malesef hemen her konuda bu kadar başarılı olmasının getirdiği sıkıntı, çok fazla ele düşmüş ve herkes tarafından kullanılan bir parfüm olması. Yani evet parfümü kendinize kullanırsınız, başkalarının ne kullandığı önemli değildir ama gün içerisinde sizin parfümünüzden kullanan birden fazla kişiyle karşılaşınca parfümünüzün pek bir değeri kalmaz ve moraliniz bozulur. 


Malesef bu durum türk halkının klasik davranış tarzıyla alakalı; araştırmadan hep kulaktan duyarak hareket etmek. Öyle olunca hep piyasada dönen aynı 3-5 koku var. Bunun dışına pek çıkılmıyor. Halbuki insanlar araştırsa, okusa daha ne güzellikler var. Bilmiyorum belki de ben ve benzeri bloglara sahip kişilerin çabaları beyhude. Ben istiyorum ki  gigli man, story, armand basi gibi kokular da fark edilsin, sürekli aynı parfümlere takılıp kalınmasın.

Özetle Insense ultramarine, Givenchy'nin tarihinde çıkardığı en başarılı olmuş koku. 1994 çıkışlı olmasına rağmen hala eskimeyen, sevilerek kullanılan bir parfüm. Üretimini keser ya da yeniden formülize ederse çok büyük kitleleri üzer.


Kalıcılık bende ortalamanın biraz altıydı. Fark edilirliği çoğunuzun bildiği gibi çok iyi. İz bırakan parfümlerden. Uygun yaş grubu 18-30 arası. Her mevsime ve ortama uygun bir parfüm. Aşırı piyasa olduğu için düzenli kullanmayın ama herkesin koleksiyonunda bir şişesi bulunması gereken parfümlerden birisi. Tavsiye ediyorum.

21 yorum:

  1. merhaba öncelikle yaklaşık 5 yıl bu parfümü kullandıktan sonra artık yeni arayışlar içerisine girdim ve ck obsession kullanmaya başladım :) yaşım 20 hala kendime uygun bir parfüm bulabildiğim söylenemez ultramarin için her girdiğim ortamda kendini belli eden biri yanıma oturduğunda adını sordukları bi parfüm olmuştur bana önerebileceğiniz bir parfüm varmı acaba üstümde kalıcı fark edilirliği yüksek polo parfümlerine mi yönelmeliyim acaba

    YanıtlaSil
  2. meraba lord belki hatırlasın ben forumda da vardım. blogunu takip ediyorum çok güzel ancak şu şarkılar direk açılmasa daha güzel olacak. şarkılar güzel ama benim gibi aynı anda 5-6 sekme açanlar için biraz sorun oluyor :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, bu benim de rahatsız olduğum bir problem aslında ama kullandığım modülün çalışma prensibi bu şekilde olduğundan bir şey yapamıyorum malesef. Ben de kendim yeni tablara yaydığımda, yeni sekmeler açılır açılmaz pause düğmesine tıklıyorum. Daha iyi bir player bulana kadar şu an yapılabilecek olan bu.

    YanıtlaSil
  4. merhaba lord. nasılsın?
    midnight in blue yi denedinmi? eğer denedinse görüşün nedir?
    (van cleef&arpels çıkartıyor)
    teşekkürlerimle.

    YanıtlaSil
  5. güzel bir koku bence de fakat kalıcılığı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Eğer aqua de loewe kullandıysanız yorumlarınızı alabilirsem sevinirim, bence çok güzel bir koku, loewe 'e benzeyen başka bildiğiniz koku varsa sevinirim, yorumlarınız gerçekten yol gösterici,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. erhaba, bu tarz fresh karakterli parfümlerin fazla kalıcı olmaması normaldir.Harmanına dikkat ederseniz büyük bir kısmı nispeten çabuk uçan notalardan oluşuyor.

    YanıtlaSil
  7. Benim bu yıl ki favorim Bvlgari Blv Notte. Kokusu asil ve farklı kesnlkle tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  8. Notalarında geçmediği halde testerını koklamıştım ve epey uzunca bir süre buram buram karabiber kokusu almıştım.

    YanıtlaSil
  9. merhaba lord ben parfüm konusunda çok şanssızım hem kalıcı olsun istiyorum hemde farkedilirliği yüksek olsun istiyorum .üniversite öğrencisiyim bana önerebileceğin parfüm var mı ? ben insense ultramarine yada polo blue düşünüyorum ne dersin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. polo blue, giorgio armani eau pour hommei terre d'hermes, ysl body kouros, 212, paco rabanne xs. Bunları dene.

      Sil
    2. teşekkürler özgür cevaplarsan sevinirim bir sorum daha olacak ; enerjik bir koku arıyorum genç işi yani polo blue bu konuda yeterli olur mu farkedilir olmasını istiyorum ..

      Sil
    3. polo blue enerjik diyebileceğimiz bir koku değil pek onun yerine polo sport, romeo gigli ve creed neroli sauvage gibi turungil parfümlerini öneririm.

      Sil
    4. polo blue sport farkedilir ve kalıcı mı ?

      Sil
  10. sizce polo blue mu yoksa sport mu farkedilir olmak isteyen birisi için ?

    YanıtlaSil
  11. hangi aylarda daha etkili olur ayrıca ofis için mi dışarısı için mi uygundur ?

    YanıtlaSil
  12. özgün bey polo blue denedim beğenmedim denemiş olduğum givenchy play intenseyi çok beğendim denemişseniz play intense hakkında yorumlarınızı alabilir miyim ? play intense tarzında önerebileceğiniz başka parfümler var mı ? satıcı esmer tenli olduğunuz için oryantal yada fresh parfümler daha etkili olur dedi ten uyumu konusunda haklı mıydı ?

    YanıtlaSil
  13. play intense yi hangi mevsim kullanmam gerekir ? ofis için mi yoksa dış mekan için mi farkedilir olur ? birde yaz için önerebileceğiniz aromatik oryantal farkedilir bi koku ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Play intense kullanmadım. Aromatik oryantal iki farklı karakter olduğundan böyle bir parfüm pek bulunmuyor. Oryantal fujerlere bakabilirsiniz misal jaz prestige yada odunsu oryantaller misal caron yatagan, creed bdp gibi.

      Sil
  14. özgür bey yoğun olduğunuza eminim ama yorumlarınızı bekliyorum ...

    YanıtlaSil
  15. çook uzun zaman sonra bir yorum. Zamanında kullandım bir şişesini. Kendisini özlettiren bir parfüm .Güzel tatlı freş bir parfüm. Lordum nerelerdesin üstadım. Özledik seni.

    YanıtlaSil