19 Aralık 2010 Pazar

Hugo Boss - Boss Sport (1987)

"Sport hiçbir zaman en iyi boss kokusu olarak kabul edilecek bir parfüm olmasa da, en iyi üçe hep giriyor.."
 

Hımm; Boss ve 87.. Bu size birşeyler anlatıyor olmalı. Bu ne demek; günümüzün vasat parfüm üreticisi Hugo Boss' tan muhtemelen iyi bir 80' ler kokusu demek. Şişesinin rengi, şekli ve çıkış yılı bize bunu gösteriyor. Üstüne üstlük klasik bir aromatik fujer olması bu kanıyı daha da güçlendiriyor. Kağıt üzerinde tüm bu noktalara baktığımızda bir Hugo Boss bile kötü olamaz. Öyle mi? Bakalım.

Boss Sport' un harmanı:

üstte: lavanta, tarhun, bergamut, limon, mandalina, ardıç, kadife çiçeği
ortada: karanfil, yasemin, sardunya, muskat, tarhun, gül, adaçayı, zambak
altta: kabe samanı, misk, sandal ağacı, silhat, meşe yosunu, amber, sedir, tonka fasulyesi


notalarından oluşuyor. Gerçekten de dolu dolu bir harman. Ve tahmin ettiğiniz üzere çoğu 80'ler parfümünde olduğu gibi notalar dolgun, kuvvetli ve doğallar. Parfüm yapı olarak klasik bir 80'ler masküleni. Drakkar, trussardi, ungaro, polo gibi parfümlerden. Dolayısıyla bu tarz parfümlere meraklı kişilerin iştahını kabartacaktır. Harmanının biraz köşeli ve fazla zengin olduğunu söylemeliyim. Yani klasik bir fujer olmasına rağmen orta harmandaki yoğun çiçekler ve üst hamrandaki tarhun, ardıç gibi notalar karmaşık olarak burnunuza vuruyorlar. Bu bakımdan biraz Ungaro III' e benziyor. Çok kötü derecede değil. Fakat bunun; sportif-fresh olmayan ama, miskli, tütünlü spirit, kouros vs gibi yoğun kokulardansa, polo, trophee gibi orta sertlikteki yeşil kokulardan biri olduğunu bilin. Bu açıdan çok başarılı ve güzel bir yeşil maskülen koku. Belki harmanı polo kadar oturmamış ama o tarzda en iyi örneklerden biri.


Kokusundan fazla bahsetmeme gerek yok, polo gibi yeşil maskülenlerden dediğimde zaten kolayca genel koku karakteristiğini canlandıracaksınız. Harman ve kokusunu geçip biraz kalitesine değinmek istiyorum. Bildiğiniz üzere ben Hugo Boss karşıtı olmamakla beraber, günümüzde adına yakışmayan, son derece sentetik, ucuz ve kalitesiz parfümlerinden dolayı markayı yerden yere vuruyorum. Bunu bu kadar agresif yapmamın nedeni; markanın 80'li yıllarda ürettiği bu kaliteli parfümler. 


Parfümden gerçekten anlayan birisine "Hugo Boss'un en iyi parfümleri hangileridir" diye sorarsanız cevabı standart bir şekilde "spirit, number one, sport, gerisi yaramaz" şeklinde olacaktır. Durum gerçekten böyle. Bunun böyle olması tüm bu kokuların maskülen ya da 80ler parfümü olmalarından değil, gerçektende iyi, kaliteli kokular olmalarından dolayı. Bugün Boss'un ürettiği hiçbir güncel koku bunların kalitesine yaklaşmıyor. Ha başka çoğu marka için de durum böyle. Ancak, onların güncel modellerinde Boss'daki kadar acı bir kalite düşüklüğü yok. Bu bakımdan ülkemizde kulaktan duyma alışkanlıklarla gidip güncel bir Boss parfümü aldıysanız ve çok güzel bir parfüm kullandığınızı düşünüyorsanız, yanıldığınızı üzücü yoldan görmeniz içinn bu üç parfümden birini denemeniz yeterli. Benim sıralamam spirit, number one, sport şeklinde. Sport hiçbir zaman en iyi boss kokusu olarak kabul edilmeyecek bir parfüm olsa da, en iyi üçe hep giriyor.


Aftershave versiyonu
Özetle; biraz agresif, kuvvetli, köşeli harmanına rağmen Boss Sport bir zamanlar Hugo Boss markasının ne kadar başarılı kokular yapabildiğinin bir kanıtı. Artık üretilmiyor olsa da kolaylıkla ebay' den bulunabiliyor. Belki artık biraz eskimiş kokusuyla, pek günümüzde düzenli kullanılacak bir parfüm değil ama bu tarz 80'ler parfümlerini seven kişilerin bence koleksiyonunda bulunması gereken bir koku.


Kalıcılığı ve fark edilirliği ortalama. Ebay gibi ortamlardan bulacağınız örnekleri yıllanmış olmalarından dolayı biraz daha yumuşamış ve sakin olabilirler. Uygun yaş grubu günümüze göre 30 ve üzeri. Standart bir kullanıcıysanız burun kıvıracağınız, ancak polo, lancome trophee, gres, trussardi gibi kokuları seviyorsanız gayet beğeneceğiniz başarılı bir parfüm. Denemenizi tavsiye ederim.

1 yorum:

  1. Ya, boss ile alakasız da, şey diyip gidicem, L'occitane lara baktın mı hiç? Kalıcılıkları yüksek olmasa da hepsinin kalitesi yüksek, üstelik türkiye için fiyatları da uygun. Eau des baux u özellikle öneriyorum, iyi günler diliyorum.

    email linki göremedim görsem email atacağıdım.
    kolaygele.

    YanıtlaSil