26 Aralık 2010 Pazar

J del Pozo - Quasar (1994)

"Quasar güzel düşünülmüş bir konseptte, başarısız olmuş bir deneme.."
 



Quasar, ülkemizde pek bilinmeyen J del Pozo' nun fresh, sucul tip parfümü. 94 çıkışlı parfüm meyveli aromatik tarzda. 

Quasar' ın harmanı:

üstte: meyve notaları, muz yaprağı
ortada: biberiye, lavanta, adaçayı, sardunya
altta: sandal ağacı, silhat, meşe yosunu, sedir 

notalarından oluşuyor. Orta ve alt harmandaki notalara çok fazla aldırmanıza gerek yok. Çünkü bunlar çok zayıflar. Üst harman daha dolgun. Harmanı çıkış dönemine rağmen biraz vasat yapıda kalıyor. Tam bir uyum yok, notalar kendi aralarında geçişler yapıyorlar. Sentetiklik az miktarda mevcut. 


Kokusuna gelirsek Quasar oldukça hafif yapılı, sucul tip denilecek fresh bir parfüm. Fakat tam standart bir sucul değil. Araya giren meyve notaları onu farklı bir sucul yapmış. Açılışı oldukça sulandırılmış çok hafif muz kokusu şeklinde, bunu çeşitli yumuşak meyveler de destekliyor. Biraz sonra sedir, meşe yosunu, biberiye gibi notalar ortaya çıkıyor. Genel yapısı bu şekilde. Başta muz ve çeşitli meyveler eşliğinde, hafif yeşil notalar. Hafif keskin, dipte her daim muz duyulabilen, yeşilimsi ama sucul bir koku. Sanki her şeyden biraz barındırsın mantığında gibi. Olmuş mu? 


Olmamış. Potansiyeli varmış ancak, yeterli doğallıkta ve dolgunlukta olmayan harmanından dolayı, koku ne kalite olarak ve dolgunluk olarak istenileni verebiliyor. Evet hafif ve sucul bir koku ancak üzerinde bir perde varmış gibi. Notaları canlı, temiz doğal değil. Gri notalar. Solgun notalar. Ağır ya da sert değil ama o beklenilen coşkuyu veremiyor. Üstüne üstlük, kalıcı da değil. İlk sıktığınızda dahi oldukça zayıf ve cılız bir kokuyken, 1 saat gibi bir sürede tamamen uçuyor. Belki benim tenimde bu şekilde davranmış olabilir ancak genel yapısının oldukça zayıf ve çok fark edilir olmayan bir koku olduğunu bilin. Kokusu da bunları hazmettirecek kadar başarılı değil .Yeşil renkli çamaşır yumuşatıcılarının kokularını andırıyor. Yarı keskin, yarı tatlı, yarı hafif. 

Özetle Quasar güzel düşünülmüş bir konseptte, başarısız olmuş bir deneme. Ki zaten tutmamış olmasından dolayı da parfüm ortamlarında fazla adı geçmiyor. Ha belki sürekli sucul, yazlık kokular kullanan, parfümde kriterlerini düşük tutan, beklentisiz kullanıcılar beğenebilir, ama verdiği paranın hakkını arayanlar beğenmeyeceklerdir. 

Kalıcılığı kötü, fark edilirliği ortalama altı, zayıf bir koku. Uygun yaş grubu 16-22. Daha ziyade yaz ve ilkbahara yönelik bir parfüm. Çok cılız yapısından dolayı daha ziyade iç mekanda kullanılabilir. Bence olmamış bir parfüm. Tavsiye etmiyorum.

1 yorum: