"15. yaşını dolduran parfüm aynı tarzdaki fahrenheit 32 gibi modern versyonlara göre çok demode kalıyor.."
Yine ülkemizde oldukça bilinen bir parfüm. Le Male, 1995 çıkışlı, vanilya yönü oldukça ağır basan, kendi karakteri de ağır olan bir parfüm. Benim de pek sevmediğim oryantal fujer tarzında.
Le Male' in harmanı:
üstte: tarhun, lavanta, nane, bergamut
ortada: kakule, kimyon, yasemin, tarçın
altta: sandal ağacı, tonka fasulyesi, amber, vanilya, sedir
notalarından oluşuyor. Le Male ile ilgili yorumlara başlamadan önce şu soruyu sormam gerekiyor. Parfümde vanilyayı sever misiniz? Eğer cevabınız düşünmeden evet ise zaten le male kullanan/kullanmış biri olabilirsiniz. Benim kişisel düğüncem ise vanilyanın en kuvvetli esanslardan biri olarak çok tehlikeli bir nota olduğu ve doğru kullanımının zor olduğu. Yani eğer bir parfüm vanilya notasını içerecekse bunun miktarı ve kalitesi harmanda çok iyi ayarlanmalı. Çoğu üretici sentetik yoldan kolayca elde edilebilen vanilya notası kullandığından vanilyalı parfümlerden nefret eder oldum. Arada bir caron third man gibi çok kaliteli vanilya notasına sahip parfümler de olmasa kesinlikle uzak duracağım bir nota. Ayrıca vanilya notasının iki hali var ;biri kuru, pudramsı vanilya kokusu, diğeri kremsi vanilya kokusu. Ben kremsi vanilya kokusunu oldukça beğenirken, pudramsı halini hiç sevmiyorum. Bayık ve boğucu geliyor.
Le Male' de kuru tip vanilya notasına sahip bir parfüm. Dolayısıyla benden otomatik olarak eksi puan alıyor. Aslında Le Male'in açılışı bergamut ve nane sayesinde başta oldukça ferah iken bu ferahlık çok kısa sürüyor ve kısa sürede kakule, vanilya, tonka, amber, tarçın gibi notaların başkınlığı ortaya çıkıyor. Normalde azar azar olduklarında gayet güzel olabilen bu notalar, hepsi bir anda birleştiğinde ortaya klasik bayık diyeceğimiz bir koku ortaya çıkıyor ve bu şekilde de devam ediyor.
Ülkemizde özellikle çok tutulan ve bence abartılan bir koku. "Kızlar çok beğeniyor" muhabbetine girmemek lazım. Kadınlar yemeyi sevdikleri tatlı şeyleri erkek teninde duyduklarında bayılıyorlar. Misal kahve, vanilya, badem, çikolata, süt, kakao, tarçın, hindistancevizi. Peki ama kim böyle yiyecek gibi kokmak ister? Karşı cins için parfüm kullananlar el kaldırdı.
JPG le male dünyada tatlılığı yüzünden en çok nefret edilen ve popülerliği yüzünden en çok dalga geçilen kokuların en başlarında geliyor haberiniz olsun. Ayrıca hiç de azımsanmayacak bir kesimce standart bir gay parfümü olarak kabul ediliyor ki bende katılmıyorum değil. Bayıklığa ramak kalan, fazla doygun vanilyalı yumuşak yapısı bunu düşündürmüyor değil. Zaten genel reklamlarıyla da bunu belli ediyor.
Ancak sorun bu değil. Sorun vanilya temalı olması da değil. Sorun; bunu abartarak yapıyor ve artık günümüze uymuyor olması. Gerçekten'de 15. yaşını dolduran parfüm aynı tarzdaki fahrenheit 32 gibi modern versiyonlara göre çok demode kalıyor. Çıktığı dönemlerde bir süre başarı yakaladı ancak artık güncellemesi, modernleştirilmesi gerekiyor. Yoksa 1950'lerde çıkmış vanilya temalı parfümlerden çok farklı değil. Ki zaten 2007'de Fleur du Male adıyla modernleştirlmiş bir güncellemesi çıktı ancak fazla feminen yapısıyla fahrenheit 32'ye boyun eğmek zorunda kaldı. Bu arada fahrenheit 32' yi çok sevdiğim ya da harika olduğum düşüncesi çıkmasın. Sadece oldukça yakın tarzları olduğundan karşılaştırıyorum. Sonuçta 32' de tarzım değil, ben tatlı ya da vanilyalı olacaksa lancome hypnose gibi daha oturmuş parfümleri kullanıyorum.
Özetle; eskimiş, ülkemizde abartılan, harmanı kaliteli olmasına rağmen fazla tatlılığa kaçan bayık olma limitlerine yakın bir koku. Dolayısıyla tatlı, kuru vanilyalı parfümlerle aranız yoksa uzak durmanız gerekiyor. Özellikle bu tarz kokulara yöneliyorsanız ancak o zaman sevme ihtimaliniz var.
Kalıcılık ve fark edilirliği bende ortalama. Bazı tenlerde vanilyanın kuvvetinden dolayı daha iyi kalıcılık değerlerine sahip olabiliyor. Uygun yaş aralığı 20-24 arası. Kış mevsimine uygun. Ben fahrenheit 32, hypnose gibi daha modern versiyonlar varken artık eskidiğini iyice belli eden ve ülkemizde klişe olan bu parfümü tavsiye etmiyorum.