Sayfalar

21 Kasım 2010 Pazar

Christian Dior - Eau Sauvage (1966)

"bir süre sonra tekdüze ve sade kokmaya başlasa da "bir centilmen kokusu nedir?" in yanıtı olan önemli bir koku.."  




İşte çok ağır bir top. Parfüm dünyasının en başarılı ve kalıcı kokularından biri; Eau Sauvage. 1966 çıkışlı bir aromatik turunçgil.

Eau Sauvage' ın harmanı:

üstte: limon, bergamut, fesleğen, adaçayı, meyveler, kimyon
ortada: gül, yasemin, süsen, sandal ağacı, silhat, karanfil, kişniş
altta: amber, misk, meşe yosunu, kabe samanı


notalarından oluşuyor. Bu dolgun harmanına rağmen parfüm dünyasının en rafine ve homojen harmanlarından bir tanesine sahip. Hatta bu kadar notaya rağmen kokusunun sade olduğunu söyleyebilirim. Temel olarak limon-bergamut temalı bir koku. Canlı ve ekşi limon açılışı silhat, meşe yosunu, kabe samanı ve amber gibi notalarla yumuşatılmış. Bunun dışında çok fazla bir şey algılamıyorsunuz. Limon-bergamut notaları çok rafine, oturmuş ve ağırbaşlı. Kesinlikle bir kolonya limonu gibi çiğ ve oturmamış değil. Silhat, meşe yosunu gibi notalarla karışıp hafif de tatlılaşınca ortaya çok klasik bir beyefendi kokusu çıkmış.



Gerçekten de eau sauvage' ı sıktığınız andan itibaren sizi şaşırtan kokunun ne kadar efendi ve centilmen bir koku olduğu. Ağır değil, bayık değil, sert değil, tatlı değil, kuvvetli değil. Gayet oturaklı, sakin ve kendinden emin. 40 yaşlarında kendini geliştirmiş, kariyer sahibi, akıllı, kültürlü, varlıklı bir adamı tanımlıyor adeta. Ancak bu cümlemden kokunun eski kafalı 40 yaş civarındaki kişilere gidecek bir parfüm olduğu yanılgısına kapılmayın aksine; 1966 çıkışlı bir kokuya göre zamanının çok ötesinde bir parfüm. Daha ziyade 80ler - 90lar başı çıkmış bir koku modernliğinde. Dolayısıyla bugün bile memnuniyetle kullanılabilecek bir parfüm. Bu güzel yanlarından dolayı da çıktığı yıldan beri hiç bir zaman unutulmayan her zaman el üstünde tutulmuş ve adam gibi erkek kokusu arayanlara ilk önerilen kokulardan biri olmuş eau sauvage. Peki turunçgil temalı hafif ve temiz harmanlı kokusu, modern oluşu, karakteri her şey güzel. Kötü yanı yok mu? Evet var. Nedir Bunlar?


Öncelikle fark edilirlik ve kalıcılık durumları. İkiside günümüz ortalamasının altında. Bu; hem sakin yapılı bir koku olmasından, hemde bir turunçgil parfümü olmasından kaynaklı. Bu bakımdan parfümü fazla suçlayamıyorum. Çünkü bazılarınızın bildiği üzere turunçgil tipi parfümlerin doğa gereği fazla kuvvetli ya da kalıcı olmalarının imkanı yok. Çünkü turunçgil notaları en uçucu notalar. Bunları bir tarafa bıraktığımızda bir diğer daha önemli sorun parfümün bana göre biraz tekdüze olması. Yani evet efendi, sakin, kaliteli ama bir süre sonra değişmeyen bu yapı ve statik harmanı insanı sıkabiliyor. 



Özetle arada bir tazelenme gerektiren, bir süre sonra tekdüze ve sade kokmaya başlasa da "bir centilmen kokusu nedir?" in yanıtı olan önemli bir koku. Her koleksiyonerde bulunmalı. Uygun yaş grubu 30 ve üzeri. Taze yapısıyla 20 yaş ve üzeri grup da kullanabilecek olsa da parfümün karekterini üzerlerinde taşıyamayabilirler. Sakin yapısından dolayı daha ziyade ev ve iç mekan kokusu. Zayıf yönlerine katlanabilirseniz denemenizi tavsiye ederim.


8 yorum:

  1. Extreme versiyonunun da yorumunu bekliyoruz merakla

    YanıtlaSil
  2. Extreme değil ama fraicheur cuir versiyonunun incelemesi yakında gelecek.

    YanıtlaSil
  3. extreme versiyonu kalıcılık sorununu çözermi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. extreme çok kalıcı hatta fazla kalıcı sıkıyor insanı

      Sil
  4. http://cache.io9.com/assets/images/8/2009/12/ad-corto-maltese-dior-2002-from-national-geographic_resize.jpg

    YanıtlaSil
  5. mrb Lord...d HOMME ve H.INTENSE yorumlarını yapmalısın bunlarsız blog un eksik lord..çok merak ediyorum senin yorumunu bu parfümler için..benim gibi çok parfümseverin senden bu incelemeyi beklediğini biliyorum..hasret ve şiddetle bekliyoruzz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek komşum, sırada o kadar çok parfüm var ki, biraz bekleyeceksiniz. :)

      Sil
  6. Bir an 2. sıradaki parfümün tanıtım modelini; Uğur Işılak zannettim. Uyumam gerek anlaşıldı:).

    YanıtlaSil